Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Expo: Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen växer

Från 2016
Nordiska motståndsrörelsen marcherar i Stockholm 12.11.2016
Bildtext Nordiska motståndsrörelsen marcherar i Stockholm 12.11.2016
Bild: EPA/FREDERIK SANDBERG

Den svenskledda nazistiska Nordiska motståndsrörelsen växer. Sveriges radio rapporterar om en ny kartläggning av tidskriften Expo som visar att en tredjedel av aktivisterna är nyrekryteringar.

Expo konstaterar i sin nya granskning att drygt 30 procent av aktivisterna inom Nordiska motståndsrörelsen inte varit kända inom den högerextrema rörelsen tidigare.

- Det betyder att den här miljön har fått in nya individer. En tredjedel som varit aktiva under 2015 består av nyrekryteringar, säger Jonathan Leman, som varit med och gjort kartläggningen, till Sveriges radio.

Enligt Leman beror det huvudsakligen på att Nordiska motståndsrörelsen inte har någon konkurrens just nu. Den har blivit dominerande inom den nordiska vit makt-miljön.

Undersökningen kan inte slå fast exakt hur många som verkligen är aktiva inom Nordiska motståndsrörelsen för närvarande.

Finska motståndsrörelsens pamflett.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

I Yle-programmet A-talk diskuterades på torsdag kväll den finska dotterorganisationen Finska motståndsrörelsen. Där ansåg skyddspolisens representant Kari Harju att Finska motståndsrörelsen borde förbjudas.

Polisstyrelsen ska utreda möjligheterna till ett förbud. Harju konstaterade ändå att ett förbud är problematiskt, eftersom rörelsen är nordisk och i Sverige har rörelsen beslutat att bilda ett politiskt parti.

De andra deltagarna i A-talk trodde inte att ett förbud mot Finska motståndsrörelsen skulle bidra till att åtgärda problemet.

Nordiska motståndsrörelsen arrangerade en demonstration i Helsingfors på självständighetsdagen och deltog också i ett fackeltåg samma kväll.

Diskussion om artikeln