Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

En annorlunda födelsedagsfest med plats för en till

Från 2016
Uppdaterad 23.12.2016 13:50.
Ruth Lawast sitter vid dukat julkaffebord.
Bildtext Ruth Lawast har ofta plats för en till.
Bild: Yle/Morney

Pensionerade lektorn i Vasa, Ruth Lawast, har ett stort hjärta med plats för en till. Födelsedagar firar hon gärna med mänskor som inte nödvändigtvis känner varandra.

När Ruth Lawast skulle fira sin sjuttinionde födelsedag ville hon bjuda personer som hon uppskattade. Problemet var att de inte kände varandra sinsemellan och att ålderskillnaden mellan den äldsta och den yngsta gästen var 25 år.

Hur skulle det bli? Skulle hon våga bjuda personer som var helt främmande för varandra. Kommer de att ha något att prata om?

Ruth bjöd på kaffe och tilltugg. Hon funderade lite på vilka samtalsämnen som hon kunde initiera ifall tysnad skulle uppstå. Men hon behövde inte oroa sig. Festen blev sällsynt lyckad och flera av gästerna knöt vänskapsband som hållit i sig.

- Det har blivit teater och konsertbesök och min granne har åkt och hälsat på min väninna i Göteborg. Det har blivit som ringar på vattnet, säger Ruth glatt.

I synnerhet födelsedagar har Ruth bestämt att ska firas, även om det blir enklare kalas med åren. En födelsedag firade hon i kyrkan. Alla som ville fick komma. De sjöngs psalmer och bjöds på kaffe i kryptan.

Tradition från barndomen

Ruth Lawast har växt upp med att det alltid ska finnas plats för en till. Barndomsjular firades i en tvårummare i Vöråstan i Vasa med mamma, pappa, syskon, en faster och en ensam man. Alla fick plats runt julbordet. Den mentaliteten har stannat kvar hos Ruth, som ofta bjuder hem folk i olika konstellationer, gamla bekanta och nya bekantskaper, när som helst på året.

änglar och ljus på ett fönsterbräde
Bild: Yle/Morney

Delta i kampanjen #platsförentill

Vilken är din historia? Vilka är dina planer? Bli inspiratör och delta i Strömsös och hela Svenska Yles kampanj #platsförentill och gör din omgivning trevligare och roligare. Berätta om då du har öppnat ditt hem eller din fritid för någon från en annan kultur, för någon som är ensam eller för någon som du annars inte brukar umgås med. Eller berätta om hur du planerar ett sånt möte. Ladda upp en text och en bild (om du har) här längre ner på sidan.

Om du vill kan du använda vårt julkort:

Här kan du ladda ner kortet och läsa mera om kampanjen.

Texten Välkommen, Tervetuola, Welcome ritad i kalligrafisk stil
Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln