Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Koivukangas: "År 2017 kan bli Skorpionens år"

Från 2016
Uppdaterad 09.12.2016 13:24.
Yle Sportens redaktör Anti Koivukangas.
Bildtext Yle Sportens redaktör Anti Koivukangas.
Bild: Yle

Det är upp till bevis nu för Simon Skrabb. Smekmånaden är över och kravnivån stiger i och med flytten till IFK Norrköping. Dörren till en offensiv mittfältsplats i A-landslaget står dessutom vidöppen, skriver Yle Sportens Antti Koivukangas.

En efter en har kronjuvelerna lämnat fostrarföreningens trygghet, inom loppet av bara 109 dagar dessutom.

Först, i slutet på augusti, blev det klart att Sergei Eremenko flyttar från FF Jaro till FC Basel. Bara en knapp vecka senare flyttade hans vän och vapendragare Serge Atakayi till skotska Rangers FC.

Den 9 december blev det slutligen klart med ny klubbadress för Simon Skrabb, som formellt alltid tillhört FF Jaro även om han senast spelade för Jakobstadsklubben sommaren 2013.

FF Jaros juniorverksamhet måste ha gjort något rätt längs vägen.

Hur framgångsrika Eremenkos och Atakayis övergångar blir vet vi inte förrän om några år, även om den senare redan setts på Rangers representationslags träningar i den skotska dimman.

Men övergången av Simon Skrabb, den skapar förväntningar.

Simon Skrabb.
Bildtext Simon Skrabb har skyndat långsamt i Sverige.
Bild: Daniel Malmberg/All Over Press

Säsongen 2014 anpassade sig Simon Skrabb till Sverige och Allsvenskan. Säsongen 2015 tog han plats som given i startelvan i ett av seriens svagare lag och under 2016 dominerade han, återigen i ett av seriens svagaste lag.

Att Simon Skrabbs två senaste säsonger slutat i degradering kastar ingen skugga över den potential han besitter när han nu tar klivet upp till en stor klubb med stora ambitioner och en betydligt högre kravnivå.

Simon Skrabb åkte över till Sverige som ett klent, kvicktänkt löfte omgiven av skyhöga förväntningar.

Hans tre säsonger i Allsvenskan har stöpt om honom till en djärv, fysiskt stark och orädd profilspelare med förmågan att ta fram det där lilla extra. Han må fortfarande vara fysiskt mindre än största delen av motståndarna, men hans arbete med tajming, positionering och rå fysik har reducerat försprånget.

Pojken har blivit till man.

Nu är dessvärre Simon Skrabbs smekmånad över. Nu handlar fotbollen igen om att vinna matcher för att vinna, inte för att överleva.

Nu är det upp till bevis, både på klubb- och landslagsnivå.

Dörren till en offensiv mittfältsposition i Hasse Backes landslag är vidöppen och går hand i hand med gedigna prestationer i toppskiktet i den enskilda serie som vår svenske förbundskapten har stenkoll på.

IFK Norrköping har dessutom tagit god tid på sig med värvningen av Skrabb, trots att en övergång också tidigare har varit på tapeten. Man köper inte grisen i säcken.

Enligt den kinesiska astrologin kommer 2017 att vara tuppens år.

För finländsk fotboll gäller det att hoppas på att 2017 blir "Skorpionens" år.

Diskussion om artikeln