Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: Sjömansjul på Hawaii

Från 2016
Naturbild från Bromarf. Soluppgång.
Bildtext Det här är inte Hawaii utan en sommarskön bild från Svenskfinland. Och liksom den ensamma sjömannen drömde sig hem till Sverige på julen, så kan vi drömma oss till våra egna oaser nu i vintermörknet.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Black Ingvars har gjort en version, likaså Christer Sjögren, Kalle Moraeus och många fler. Ett tecken på att en jullåt är bra är att den kan göras i många olika stilar.

Efter andra världkriget började handelssjöfarten igen komma igång och det var kanske det som gav inspiration till låten. Det var Ynge Stoor som 1945 spelade in Sjömansjul på Hawaii och trots dess säsongsmässiga karaktär så blev den en av de populäraste låtarna i Sverige under de närmaste åren.

Hemlängtan

Och redan första textraden ger oss bilden av en person som trots värmen längtar hem till vår kalla nord.

Jag en ensam sjöman är,
långt från svenska kustens skär,
skall jag fira julen här uppå Hawaii.

Texten skrevs av Helge Roundquist (under signaturen Miguel Torres). Hans egentliga jobb var skivproducent på det populära bolaget Sonora och senare Cupol. Men vid sidan om så hann han skriva en hel del låttexter åt olika artister.

Nytt instrument

Yngve Stoor var en av de riktigt stora artisterna i Sverige under 40- och 50-talet och det var också han som introducerade hawaii-gitarren i Sverige.

Under samma period började också Onni Gideon göra namn om sig i Finland. Långt före det ens var möjligt att köpa el-gitarrer i landet så utvecklade han och byggde, tillsammans med några andra, sina egna instrument.

Stoor hade också en finlandskoppling i och med att han under 50-talet samarbetade en hel del med trion Harmony Sisters.

Produktiv

Efter skivdebuten 1934 så spelade Yngve Stoor in totalt 500 låtar av vilka 400 var egna kompositioner.

Trots att Sjömansjul på Hawaii, i texten tar oss tillbaka till en tid då kommunikationerna var helt annorlunda, så finns det en form av härlig nostalgi där musiken stöder texten på ett naturligt sätt. Till det lyckade slutresultatetet bidrog naturligtvis Stoors utmärkta spel på hawaii-gitarr.

Mer om låten kan du höra i Vega kväll fredag med start kl 17.30

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill ni höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi

Musikredaktionens julkalender

Diskussion om artikeln