Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Douglas Pashley: Riki Sorsa var en fantastisk artist

Från 2016
Uppdaterad 09.12.2016 17:48.
Douglas Pashley uppträder i På resande not.
Bild: Parad Media

Douglas Pashley är en riktig mångsysslare inom finländsk underhållning. Han skriver låtar, producerar och uppträder och jobbar på ett stort musikalprojekt som ska hjälpa fattiga familjer. Den här veckan framför han två eurovisionsklassiker som gästartist i På resande not.

Douglas Pashley är född och uppvuxen i Kanada och hade ingen som helst aning om Eurovision Song Contest innan han kom till Europa.

- Jag visste inget. Noll. Inget.

- Om du vill vinna Eurovisionen ska du gärna ska ha stora bröst och en orm runt halsen. Det är väldigt mycket show och det handlar väldigt lite om musiken. Förr, när det fanns en riktig orkester och man var tvungen att sjunga ordentligt, uppskattade jag det mera. Då handlade det mycket mer om de tävlande låtarna.

- Jag hade förresten inte hört Abba förrän jag flyttade hit. Jag sysslade med klassisk musik och jazz och upptäckte inte pop och rock förrän senare. Jag bodde i Japan när jag träffade min blivande fru, och så flyttade jag till Finland och hörde humppa och konstiga eurovisionslåtar. Det var lite av en kulturkrock.

- Men Eurovision Song Contest är en häftig show. För ett par år sedan producerade jag låtar åt Osmo Ikonen och han tävlade i den finska finalen. Det var en intressant upplevelse att se hur det hela går till.

- Det är så mycket kameraarbete och rörelse och ljus. Om man har anlag för migrän kan man knappt se programmet, det händer så mycket i bild hela tiden. Men hysterin runt tävlingen är kul.

En av få utlänningar som finska musiklivet har omfamnat

När Douglas Pashley kom till Finland skulle det visa sig att det inte var helt enkelt för en utländsk musiker att hitta sin plats i den finländska musikbranschen.

- Innan jag kom hit hade jag arbetat i London, där budgeterna var betydligt större. Här i Finland spelade folk in skivor för tio procent av de budgetar jag var van att arbeta med. Jag producerade Tomi Metsäketos två första skivor. Båda sålde platina och med ens var jag accepterad här.

- Så har jag skrivit två musikaler för Svenska Teatern och producerat ett par andra artister och skrivit ett par låtar som legat etta på den finska topplistan. Så jag har lyckats bra men jobbar hårt och har haft tur. Jag är en av få utlänningar som det finska musiklivet faktiskt har omfamnat.

- För några år sedan träffade jag Riki Sorsa och vi blev bästa vänner. Vi uppträdde tillsammans i tv och turnerade i Finland och hade så roligt tillsammans. Han var en fantastisk artist. Vi kunde alltid improvisera tillsammans och vi visste aldrig helt på förhand hur en konsert skulle bli.

- Så jag har haft det väldigt bra i Finland och Finland har varit en bra plats att bilda familj på.

Douglas Pashley uppträder i På resande not.
Bildtext Douglas Pashley uppträder i På resande not.
Bild: Parad Media

Välgörare som gärna kallar sig kompositör

Om en mångsysslare som du bara fick ha en titel på ditt visitkort, vilken skulle du välja?

- Jag började komponera när jag var tjugo men började spela när jag var tre. Jag har gjort allt inom musikbranschen. Jag har drivit studio, jag har uppträtt i tv, jag har skrivit filmmusik och musikaler, jag skriver manus och berättelser, jag skriver poesi och sångtexter, jag är producent och tekniker. Så det är svårt att välja bara en sak.

- När jag reser runt och människor frågar vad jag gör säger jag att jag är kompositör. Det är enklast och möts med mest respekt. Om man säger att man är producent eller musiker tycker inte folk att det låter lika bra.

- Men det fina med konst är att man inte behöver stoppa sig själv i ett fack eller välja vad man vill göra. Livet är åtminstone hyfsat långt och man kan göra massor av olika saker. I musikbranschen är det dessutom så att ju fler saker du behärskar, desto lättare är det att livnära sig.

För närvarande jobbar Douglas Pashley hårt med ”Snowball” – ett musikalprojekt som blandar Kalevala med berättelsen om jultomten. Om allt går enligt planerna blir det premiär om ett år.

- Poängen med ”Snowball” är att det i Finland finns så många familjer som är fattiga. Jag har varit med på många välgörenhetsgalor men pengarna skickas alltid någon annanstans. Jag tänkte att man kunde kombinera underhållning med näringslivet för att understödja det jobb som borde göras här.

- Jag tänkte att Tomten var ett bra verktyg eftersom alla redan är i en givmild sinnesstämning när julen närmar sig. Det handlar om kärlek och om att ge. Så jag använder de idéerna och grundar en stiftelse som ska hjälpa behövande familjer runt jul. Det handlar inte om julklappar, utan om mat och alla de saker man faktiskt behöver på riktigt.

- Tanken är att musikalen ska bli en framgångsrik affärsmodell där investerarna får tillbaka sina pengar, men där det också blir ett överskott som kan gå till välgörenhet. Det är tanken. Vår värld är så koncentrerad på jaget, på vad jag vill och vad jag ska. Jag tror helt enkelt att det är dags att sluta tänka på ”mig” och istället tänka på ”oss”.

Intervju: Tobias Larsson

Observera att Yle Fem ger plats för sändningar från SVT World och Nobelbanketten. På resande not sänds därför undantagsvis först på söndag.