Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Reportrar blir tidningsutdelare då Posten sviker

Från 2016
Uppdaterad 09.12.2016 16:24.
En orange postvagn med texten "Posti" på skuffas av en orangeklädd brevbärare.
Bild: Aleksi Koskinen/Posten

Torsdag är utgivningsdag. På fredagen får redaktionen för Nya Östis i Lovisa göra sitt bästa för att lappa på där postutdelningen har fallerat.

- Vi har redan fått in omkring 20 reklamationer på uteblivna tidningar, och fler blir det säkert i dag, säger Camilla Stjernvall-Malmberg. Hon har jobbat med den lilla tidningen ända sedan starten.

På tidningens Facebooksida har diskussionstråden - Ingen Östis idag – många inlägg. Posten får sig en rejäl släng av sleven.

”Vi har ju hört hur mycket problem Posti hela tiden tycks ha att dela ut posten på olika ställen. Kanske de borde satsa mindre på gräsklippning, snöskottning och i stället satsa på utdelningen, ” skriver en prenumerant.

En hög med Nya Östis tidningar
Bild: Yle

Nya Östis delas ut med dagsposten på torsdagar. Upplagan är på omkring 2 000 exemplar.

- Vi skickar genast en ny tidning åt våra prenumeranter, ibland sätter vi oss i bilen och levererar det uteblivna numret, säger Camilla Stjernvall-Malmberg.

Tycker att det är pinsamt att hela tiden klaga för de är ju inte deras fel dom som gör tidningen för att de inte funkar. Men lite slött när man väntar på NÖ och Svensk Damtidning på torsdag och så får man ingen. TACK för förra veckans tidning som kom i kuvert ! ” Nya Östisläsare på Facebook.

Postens logo klistrad på postens fönster.
Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen

Mindre och större problem med postens tidningsutdelning har det varit en tid, men de senaste veckorna har det blivit sämre. Särskilt i Borgå.

- Det har blivit klart värre de senaste två veckorna, vitsordet för posten är nog inte högt just nu, kanske en sexa eller sjua, utdelningen är nog nu under all kritik. Några misstag kan man förstå, men inte så här många, säger Stjernvall-Malmberg.

I en intervju för Yle Östnyland på torsdagen medger Posten att de har stora problem med utdelningen, och då speciellt i Borgå.

Enligt Tony Veevo, förman vid postterminalen i Borgå, är det många faktorer som just nu orsakar problem med postutdelningen. Posten har nyligen infört ett nytt postsorteringssystem, som ännu inte helt är inkört.

Dessutom har många postutdelare i Borgå varit sjukskrivna.

Helén Kurri
Bildtext Chefredaktör Helén Kurri.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Också andra lokaltidningar har problem med sin distribution. Bland annat Loviisan Sanomat och Östnyland lider av den dåliga postgången.

- Den osäkra postutdelningen är helt tydligt det stora samtalsämnet för dagen, säger tidningen Östnylands chefredaktör Helén Kurri.

Hon är på plats i Lovisa för att möta tidningsläsare och dela ut det senaste numret. Lanseringen av nya Östnyland är i full gång. Tidningen utkommer nu på tisdagar och fredagar.

- De senaste veckorna har det skett en försämring av utdelningen. Just nu är det jätteviktigt för oss att tidningen hittar hem till alla.

Diskussion om artikeln