En österbottnisk kalender som blickar hundra år bakåt
Så här i slutet av året är det dags att se sig om efter en ny väggalmanacka. I Österbottnisk kalender 2017 tar man fasta på att Finland år 2017 fyller hundra år.
- Det är väldigt mycket livet i Österbotten år 1917. Hur var det att leva här då och hur kan man återspegla det i de större händelserna i landet och världen, säger Ann-Maj Björkell-Holm, kulturchef på KulturÖsterbotten.
Det är Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur som ger ut kalendern, som är en uppföljare på 2016 års succé, medeltidskalendern. Kalendern är en del av det officiella firandet av Finland hundra år.
Ett dramatiskt år
Varje månad i kalendern illustreras med två fotografier med tillhörande texter. Det är dels en ögonblicksbild, som ofta är klippt ur lokala tidningar. Dessutom finns en mer allmän text som beskriver hur läget var i Finland, med fokus på Österbotten.
- På något sätt ser man att Finland var påverkat av att det var världskrig och det var revolution i Ryssland. Det var dåliga tider helt enkelt, säger Johanna Björkholm.
Carola Harmaakivi har grävt i arkiven och plockat fram fotografierna. Hon har fokuserat på åren kring 1917 och sökt bilder på vanliga människor som är inbegripna i sina vardagssysslor.
- Det fanns inte så många kameror på den tiden och de som ägde en var kanske inte alltid så intresserad av att fota vanligt, fattigt folk. För hundra år sen var kamerorna också stora och klumpiga och slutartiderna långa, så det är inte fråga om "actionbilder" utan foton där folk står stilla och poserar. Med hänsyn till allt det här så är jag mycket nöjd med resultatet, säger Carola.
Tidningsartiklar
Med kalendern följer också två nyhetsblad: "Wasa Posten" och "Österbottens Folkblad". De innehåller autentiska notiser och artiklar som publicerades i dagstidningar under det händelserika året 1917.
- De här gjordes egentligen för tidsresor då barn och ungdomar har fått föreställa sig hur man levde då, säger Johanna Björkholm.
Den ena tidningen innehåller material ur den vita sidans tidningar och den andra material ur den röda sidans tidningar. På så vis kan man följa med hur situationen beskrivs ur båda sidornas perspektiv och hur retoriken blir allt mer aggressiv.
- Det är ganska omskakande läsning då man vet vad det ledde till.
Några av texterna i kalendern är hämtade ur elevtidningen "Håll ut", som man hittade exemplar av i samkommunens arkivkällare.
- Där hittade vi flera årgångar av gamla elevtidningar från dåvarande Korsholms skolor. De var välbevarade, handskrivna - ritade och -målade, säger Sara Mannsén.
