Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snart flyttar pandor in på Ähtäri zoo

Från 2016
Uppdaterad 09.12.2016 18:30.
Jättepandan Mei Xiang på Smitsonian Zoo i Washington.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA / MICHAEL REYNOLDS

Nästa år ska två jättepandor från Kina flytta in på Ähtäri zoo i Etseri. Byggandet av området för pandorna börjar under våren.

Det viktigaste skyddsmålet är att få pandorna att föröka sig naturligt, vilket är ovanligt i parkförhållanden utanför Kina. Men Ähtäri zoo har höga förhoppningar på att det ska gå eftersom klimatförhållandena i centrala Finland är de bästa möjliga för pandor, berättar projektledaren och professor Jukka Salo.

- Kina hoppas nu att de ska hitta partners i länder där pandor kan föröka sig naturligt i parkförhållanden, och för tillfället är de bästa kandidaterna Toronto i Kanada och Etseri, säger Salo till Yle Pohjanmaa.

Liknande klimat som i Kina

Andra djurparker i Finland är också intresserade av jättepandorna, men Ähtäri zoos erbjudande var ändå mest övertygande.

- Jättepandorna lever året runt i bergen i Kina i just sådant klimat som här i Etseri, säger Salo.

Förberedelserna för pandorna har redan kommit långt och pandaparets park byggs på en paradplats i djurparken. Platsen är lämplig för jättepandor med klippor och möjlighet till klättring, säger Salo.

- Vi kommer också att berika området med köldtålig bambu och rhododendron, men annars ser det likadant ut som pandornas hemskog.

Diskussion om artikeln