Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Programledare med livet som insats

Från 2016
Med livet som insats - Spela upp på Arenan

Med livet som insats är ett norskt underhållningsprogram där programledaren och fysikern Andreas Wahl sätter sin tillit till naturkrafterna. De är absoluta, odiskutabla och Andreas är så pass säker att han är villig att sätta sitt eget liv på spel för att bevisa dem.

Vi följer Andreas från de första experimenten i liten skala till den stora dagen när naturlagarna testas med livet som insats.

I det första avsnittet tänker Andreas bevisa centrifugalkraften med hjälp av ett rep, ett metallrör på sex meter en kettlebell och en hög byggnad på över tio meter. Själv skall han agera försökskanin och falla fritt från den höga byggnaden. Till en början verkar allt solklart och tester i lite skala funkar varje gång. Men när vikterna blir större förvandlas utropstecknen till frågetecken och Andreas funderar alvarligt på om testet är för farligt. Väl på försöksplatsen är inte heller vädret det bästa – snö, blåst och kyla.

I kommande avsnitt låter Andreas sig skjutas med ett gevär under vattnet, han testar pendelkraften med en stor rivningskula, utforskar människokroppens mest strömförande delar, funderar över hur många sugkoppar som krävs för att hålla en man på en glasvägg och hur många ballonger som krävs för att lyfta honom högt upp i luften.

Orginaltitel: Med livet som innsats (Norge)
30 dagar på Arenan
8 avsnitt

Produktion: NRK / Nordvision

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln