Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"För självsäker" och "evig tvåa" - Saara Aaltos långa väg till nationalhjältinna

Från 2016
Uppdaterad 10.12.2016 16:34.
Saara Aalto på ITV -galan i London den 24 november 2016.
Bild: Brett Cove / Barcroft Media/ All Over Press

Efter att ha blivit kallad för “crazy” och fått stämpeln evig tvåa i finska nöjespressen har Saara Aalto gjort succé och hittat vägen till det finska tv-folkets hjärtan. Aaltos hisnande uppträdanden i brittiska X-Factor har utmanat jantelagen och fått åtminstone en del finländare att tänka om. Det här är berättelsen om Saara Aaltos genombrott.

Hur många tjejer drömde inte om att bli Disneyprinsessor på 90-talet? Saara Aalto (f. 1987) var en av dem och det var inte så många som tog henne på allvar. Trots att hon vann barnens sångtävling på Kotkan meripäivät med en självskriven låt som elvaåring och gjorde tv-debut redan tio år tidigare när hon var ett:

- Saara har en saklig linje typisk för samtida ungdom, hon är en eftertänksam typ som det inte är lätt att dra vid näsan, beskriver Saara Aaltos farfar, dokumentaristen Eeli Aalto, sitt barnbarn.

Den kåseriaktiga dokumentären, Huippukokous mummolassa (Toppmöte hos farmor) från 1988 handlar om Saara Aalto och hennes kusiner som leker på farmors gräsmatta i Kempele.

Huippukokous mummolassa - Spela upp på Arenan

Dokumentären sändes i repris flera gånger, men ingen i tv-publiken kunde veta att den sandätande bebisen 28 år senare skulle bli hela folkets favorit - att dokumentären skulle grävas fram och ses av tiotusentals tittare 2016.

Saara Aalto i X Factor 26.11.2016.
Bild: All Over Press

Trodde Simon Cowell skulle vara elak

När Saara Aaltos farfar spelade in klippet var Finland en håla på gränsen till Sovjetunionen. MTV3 hade ingen egen kanalplats och hela begreppet reality-tv skulle uppfinnas först långt senare.

Ingen i den finska tv-publiken kunde i sin vildaste fantasi tänka att den här finska flickan från Uleåsalo i Uleåborg skulle sjunga i brittisk tv och överösas med superlativer av exalterade internationella musikprofiler sexton år in i nästa millennium.

Och av allt att döma var det inte så många som heller i år trodde på större framgångar för Saara Aalto i brittiska X-Factor. Men Aalto är känd för att inte ge upp.

- Den första provsjungningen var säkert den mest minnesvärda stunden för mig eftersom jag kom direkt från Finland och var så rädd för att sjunga framför Simon Cowell. Jag trodde han skulle vara elak, säger hon till brittiska Maximumpop.

Simon Cowell är domare i brittiska X-Factor.
Bildtext Saara Aalto var rädd för att uppträda för domaren Simon Cowell som är ökänd för sin vassa kritik.

Varifrån kommer du? - Finland

Men då det är dags för provsjungning ställer sig Saara självsäkert i stjärnmärket framför juryn och gör sin första provsjungning för brittiska X-Factor.

Saara säger att hon har sjungit en del men att hon behöver hjälp och domaren Simon Cowell ser uttråkad ut. Ända tills Saara börjar sjunga.

Hon uppträder med en känslofylld tolkning av Sias låt Chandelier och domarna är ifrån sig. Nicole Scherzinger är så imponerad att hon säger att hennes rumpa vill klappa för Saara Aalto: “my arse wants to clap for you”, (Hänvisar tydligen till lust att twerka, skaka på rumpan i takt till musiken. Red. anm.). Nicole är rörd till tårar:

- Where did you come from?, undrar Nicole. Varifrån kom du?
- Finland, svarar den tredje domaren Louis Walsh.
- Finland, upprepar Saara.

Alla brister ut i skratt.

Det här är antagligen första gången som många britter ser en finländare i brittisk nöjes-tv och Saara får beröm och grönt kort också av den mest kritiska domaren Simon Cowell.

Saara Aalto får veta att hon går vidare.
Bildtext Saara Aalto får veta att hon går vidare.
Bild: ITV/All Over Press
Domarna i x-factor
Bildtext Domarna i tävlingen X-factor.

Saara Aalto är utvald att gå vidare bland hundratusentals andra sökande. Hon säger att hon vet att tävlingen kan förändra hennes liv.

- Jag sjöng Chandelier och alla älskade det! Det var så emotionellt för det kändes som om någon för första gången uppskattade mig och det arbete jag har gjort. Det var den bästa stunden, säger Saara till brittiska Maximumpop.

Saara Aalto framför discohiten No More Tears (Enough is Enough) i brittiska sångtävlingen X Factor den 12 november 2016.
Bild: / All Over Press

Veteran i musiktävlingar

När Saara Aalto blir uttagen till brittiska X-Factor har hon visserligen en tio år lång karriär bakom sig här i hemlandet och en del utomlands där hon har livnärt sig som musiker. Hon är utbildad musikpedagog från Sibelius-Akademin och har varit med i flera av Stadsteaterns musikaler i Helsingfors.

Hon har uppträtt med världskända operasångare som katalanska José Carreras och italienska Andrea Bocelli.

Men när Saara Aalto har försökt slå igenom med sina egna engelskspråkiga låtar, i en egen stil som hon kallar epic love pop, har inga skivbolag varit intresserade. Saara Aalto har gett ut alla sina fem skivor på eget förlag och kämpat för ett genomslag i diverse musiktävlingar här - men stämplats som evig tvåa av den finska nöjespressen.

Saara Aalto uppträder med sin självskrivna låt Blessed with Love i den finska uttagningen till eurovisionen 2011 och placerar sig andra efter finlandssvenska Paradise Oskar.

Innan det har Saara Aalto blivit andra i Talent Finland 2007. Och efter det andra i The Voice of Finland 2012 och andra i Finlands eurovisionsuttagning UMK 2016. Då uppträdde Saara också med sin självskrivna låt No Fear.

Saara Aalto - No Fear - Spela upp på Arenan

Varför har Aalto aldrig vunnit i Finland?

Det kan man inte låta bli att undra när man läser om hennes karriär. Visst har hon klarat sig okej, men aldrig riktigt bra, aldrig som nu i brittiska X-Factor.

Johan Lindroos är musikchef på Radio X3M och Radio Vega. Han tror att det handlar om tillfället och den finska musikmarknaden.

- Men för det första är det absurt att tävla i musik. Det går att mäta hur långt man hoppar i längdhopp, men det finns inget i musik som går att mäta, säger Lindroos.

Nu sjunger Saara Aalto stora kända hits medan hon i uttagningarna till Eurovisionen uppträdde med en egen låt. I Eurovisionen måste publiken tycka om både artisten och den nyskrivna låten.

- Det är helt enkelt lättare att gilla henne i X-Factor, säger Lindroos.

Dessutom är uttagningarna till Eurovisionen kortare.

- I X-factor får du faktiskt visa vad du går för. Det är ett bättre format med tanke på att föra fram artisten, säger Lindroos.

Saara Aalto uppträder på domkyrkans trappa.
Bildtext Saara Aalto uppträder på Domkyrkans trappa.
Bild: KIMMO BRANDT/COMPIC/All Over Press

För crazy?

Saara Aalto har fått en del kritik för sina uppträdanden här i Finland. Hon har ansetts vara för teatralisk, för ambitiös, falsk och tillgjord, för crazy helt enkelt.

När Aalto deltog i Voice of Finland gjorde Iltalehtis Poppoliser ett helt program kring frågan om Saara Aalto är störande.

Och så fort du googlar hennes namn dyker gamla kritiska diskussionstrådar upp.

En diskussion på Vauva.fi gör sitt bästa för att hacka ner på henne: “Ingen karisma och verkligt konstgjord/påklistrad, inget äkta och ingen kontaktyta.”Störande framfusig" och "En evig tvåa." "Känns på något sätt överlägsen, näsvis och uppkäftig (ser kanske ut så också)" skriver en annan på Vauva.fi i tråden "Vi som tycker att Saara Aalto är störande."

Bildtext Saara Aalto i X3M-tv 2013.
Bild: X3M / Linnéa Sjöholm

“Finns det någon annan som är så full av sig själv på samma sjuka sätt”, skriver en i en hattråden "Saara Aalto är en verkligt störande kärring."

Trots en hel del tappra försök till försvar av mindre och större fans fortsätter de kritiska kommentarerna sida upp och sida ner. Många undrar varför Aalto än en gång ska orka försöka, och att ta sig ända till Storbritannien för att göra det.

Kanske är det just på grund av sådana som dem.

- I Finland har jag alltid fått klagomål över att jag är för mycket. I princip har jag hållit fast vid det, men här har jag kunnat göra saker och ting ännu ett steg större, säger Saara Aalto till Helsingin Sanomat.

Saara Aalto i X-factor
Bild: Syco / Thames / Dymond / AOP

Har inte sjungit schlager på finska

“Alla älskar fighters. Och det finns ingen häftigare fighter än Saara Aalto”, skriver brittiska nättidningen Maximumpop.

Och det ligger något i det. Svenska Yles musikchef Johan Lindroos tror att det är just Saara Aaltos kaxiga utstrålning som har fått henne att slå igenom i Storbritannien. Tillsammans med den otroliga rösten då, som är av “jättejättehög kvalitet”.

- Saara Aalto bjuder på sig själv till hundra procent och det är inte vanligt i Finland. Tvärtom, det är typiskt ofinskt. En del tycker att det är galet. Men det handlar om hur man tolkar det, säger Lindroos.

Aalto har också envist fortsatt gå mot strömmen med sin egen epic love pop på engelska.

- Om hon hade sjungit schlagers på finska, hade hon varit en jättestor artist här. Hon har gått sin egen väg och det här med att kasta sig ut i okänt vatten finns inte riktigt i den finska folksjälen, säger Lindroos.

Saara Aalto
Bild: All Over Press /Syco / Thames / Dymond

Nischad musik klarar sig inte

Han tycker att Aalto är ett strålande exempel för andra i musikbranschen.

- Saara har jobbat vidare och det är roligt att se att det kan vända så totalt.

En annan orsak är att den finländska musikmarknaden är liten och det är svårt att klara sig med nischad musik.

- I stora länder som USA han du leva på en nisch - i Finland går det inte, säger Johan Lindroos

- Det kan hända att någon som har supertalang men gör nischad musik måste söka sin framgång andra vägar, till exempel i X-Factor.

En stjärna av världsklass

Och tji har de finländska kritikerna fått sig. För trots att Saara Aalto hörde till de artister som klarade sig sämst i början av X-Factors livesändningar, har hon nu jobbat upp sig och blivit vadslagningsbyråernas favorit att vinna hela tävlingen.

Domarna har kallat henne för en stjärna av världsklass och överöst henne med komplimanger.

Folkvimlet på Senatstorget den 5.12 som lyssnade på Saara Aaltos konsert
Bildtext Saara Aalto uppträdde för tusentals fans på Senatstorget.
Bild: Jonas Forsbacka, Yle
Saara Aalto-fansen Eerika Salmikannas och Jenna Kauppinen
Bildtext Saara Aalto har aldrig tidigare haft så många fans i Finland
Bild: Jonas Forsbacka, Yle

Framgången utomlands ser också ut att ha ändrat de finländska åsikterna om henne. Tusentals jublande fans följde Saara Aaltos spelning på Senatstorget i måndags och hennes framfart i X-Factor har rapporterats på första plats i landets nyhetsmedier.

Också på Svenska Yle har artiklarna om Saara Aalto hört till de mest lästa under hösten. Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat har redan utlyst Saara Aalto till stjärna, oberoende av hur tävlingen slutar.

Yles diskussionsprogram A-studio undrar om Saara Aalto är Finlands första megastjärna utomlands.

Artikeln fortsätter under klippet.

A-studio: Tuleeko Saara Aallosta ensimmäinen suomalainen megatähti maailmalla? - Spela upp på Arenan

Talar till finländarnas självkänsla

Men hur kunde det vända så plötsligt? Hur förändrades åsikterna om Saara Aalto efter framgångarna i Storbritannien? En av förklaringarna har kopplats direkt till finländarnas självkänsla.

- Finland är ett litet folk och därför har det traditionellt varit viktigt för finländarna att understryka sin säregenhet. När man talar om Finland utomlands är det ett slags bevis på att man erkänner Finlands existens, säger politikforskaren Emilia Palonen vid Helsingfors universitet i Helsingin Sanomat.

När Saara Aalto kämpar och klarar sig bra känns det på något sätt som om Finland skulle göra det. Som om någon skulle tala till oss: “Du är så begåvad. Du är så otroligt mångsidig”.

När brittiska nöjesmagasin och internationella musikhöjdare öser superlativer över den finska flickan från Uleåsalo i Uleåborg får Finland sin beskärda del av berömmet.

- För en liten stund sätts ögonen på Finland. Det är inte bort från någon, tvärtom är det en möjlighet. Kanske är det någon britt som börjar kika oj, här är en intressant finsk artist, vad mer finns i Finland? säger Johan Lindroos.

Saara Aalto på Helsingfors-Vanda flygplats
Bildtext Alla vill intervjua Saara Aalto när hon kommer på Finlandsbesök.
Bild: Yle

Och Saara Aalto är inte den första som åker utomlands och frotterar den finländska identiteten. Redan under nationalromantiska 1800-talet åkte den finländska kultureliten till Paris och andra stora städer i Europa för att definiera finländsk identitet.

Uttrycket "Suomi mainittu" (Finland nämnt) beskriver också fenomenet: Finländsk media rapporterar gärna om någon utomlands säger något om oss. När en finländare klarar sig bra i internationella tävlingar kan hen lyftas upp som en nationalhjälte. Tänk bara på uppståndelsen då Lordi vann Eurovisionen. Eller då vi vann VM i ishockey.

Lordi uppträder i Hartwall Arenan 2007.
Bildtext Medlemmarna i musikgruppen Lordi hyllades som nationalhjältar då de vann Eurovisionen år 2006.
Bild: Yle Kuvapalvelu

När någon tycker något om Finland utomlands får det finländarna att diskutera finskhet och se nya dimensioner av den. Kanske Saara Aaltos framgångar utmanar den finländska konformismen.

Även om man inte är precis som alla andra, kan man vara strålande bra ändå. Eller kanske just därför.

Se Saara Aaltos uppträdande på Domkyrkans trappor:

Uutisvideot: Saara Aalto Senaatintorilla - Spela upp på Arenan

Vill inspirera människor att vara sig själva

Det är kanske inte så många som vet att Saara Aalto på sätt och vis redan har uppfyllt sin dröm från barndomen. Den lilla 90-talstjejens dröm om att bli prinsessa. Hon spelade nämligen prinsessan Annas röst i den finska versionen av Frozen, långt innan X-Factor. Du kan lyssna på Aaltos tolkning av låten Let it go här.

Kanske kröns Saara Aalto till X-Factors drottning under veckoslutet, eller så inte. Stjärna är hon redan och man kan väl säga att Aalto har ett viktigt budskap.

- Jag vill inspirera människor till att vara sig själva och dela med sig av sin kärlek, för det behövs i den här världen.

Diskussion om artikeln