Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: Snart kommer änglarna att landa

Från 2016
Uppdaterad 12.12.2016 10:25.
Konvolut till julskivan Glitter, glögg och rock´n´roll med artisterna runt en julgran.
Bildtext Glitter, Glögg och Rock´n´Roll som utkom 1979 och innehåller två odödliga jullåtar.
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Det är sällan en artist gör en ny version av en egen låt. Men det gjorde Ulf Lundell och tur var det för annors skulle det antagligen finnas en svensk julklassiker mindre.

Ulf Lundell var 30 år då första versionen av Snart kommer änglarna att landa utkom 1979. Han hade debuterat fyra år tidigare med skivan Vargmåne och tre år tidigare med boken Jack som blev en enorm succe´.

Skivbolagets julskiva

Samtidigt som Lundells popularitet som artist var på stigande var det en person som blev grundpelare i skivbolaget EMI:s framgångar i Sverige. Lasse Lindbom blev husproducent och tog hand om Lundell, Gyllene Tider, X-Models, Niklas Strömstedt och många fler.

Hösten 1979 bestämde Lindbom tillsammans med Kjell Andersson, som gjorde konvoluten till de flesta av skivorna på bolaget, att man skulle försöka göra en julskiva med de artister man då hade kontrakt med.

Det räckte inte riktigt till så det blev också att låna några personer som fanns på andra bolag.

Men skivan blev en stor succé och speciellt öppningslåten med gruppen TRIAD, Tänd ett ljus, och sista låten, Snart kommer änglarna att landa, blev låtar som fortfarande spelas varje jul.

Ny version

Den version som Lundell gjorde på Glitter, Glögg och Rock´n´Roll, som albumet hette, var ganska långt en modell som man kan höra vid lägerelden då någon plockar fram en akustik gitarr. Ganska sent på kvällen dessutom.

Men Lundell måste ha insett att den var värd en lite bättre inramning för 2 år senare gjorde han en ny version av stycket. Och man kan tydligt höra att producenten Lasse Lindbom hade blivit en hel del influerad av Phil Spectors julskiva från 1963. På skivan spelar Niklas Strömstedt piano och det är Rutger Gunnarsson som har gjort stråkarrangemanget.

Genombrott följande år

År 1982 fick sedan Lundell sitt definitiva genombrott med albumet Kär och galen som sålde fyra gånger platina och låten Öppna landskap från skivan blev någon form av inofficiell nationalhymn för svenskarna.

Mer om låten kan du höra i Vega dag lördag med start kl 10

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill ni höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi

Formuläret är stängt.

Musikredaktionens julkalender