Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: White Christmas

Från 2016
Tomtar
Bild: Yle/ Robin Holmberg

En av musikhistoriens största låtar är Irving Berlins White Christmas. I en omröstning om ”tidernas största låt” placerade sig White Christmas med Bing Crosby på andra plats efter Judy Garlands ”Over the rainbow”.

White Christmas påstås fortfarande inneha rekordet av sålda singlar: 100.000 ex plus minst lika mycket till med andra artister. Som nothäfte lär upplagan överstiga 5 miljoner.

Bästa låten

Historien berättar att Irving Berlin genast visste att han hade gjort sin bästa låt. White Christmas framfördes första gången av Bing Crosby i en radioshow på juldagen 1941.

Den stora succén uteblev, så låten blev inte ens inspelad. Ett halvt år senare, den 29 maj 1942 sjöng Bing Crosby in sin berömda version. White Christmas släpptes i oktober samma år men inte heller då fick låten det väntade lyftet och Irving Berlin började själv tvivla på sångens framgång.

Filmen om hotellet

Någon vecka senare blev det premiär på filmen Holiday inn i vilken sången ingick. Och då började det hända.

Filmen handlade om ett hotell, som höll öppet endast under större helger och där ensamstående kunde fira med andra i samma situation. Varje högtid kopplades ihop med en låt. Julen och White Christmas var ju ett självskrivet par.

I krigets skugga

Vi levde i skuggan av andra världskriget och sången med sin nostalgiska stämning och känslan av hemlängtan spred sig nu som en löpeld såväl i Amerika som bland de allierade soldaterna i Europa.

Och succe’n bara tilltog ju närmare julen kom. Irving Berlin hade fått sin största hit. Bing Crosby likaså.

Mer om låten kan du höra i Vega kväll torsdag med start kl 17.30

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill ni höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi

Musikredaktionens julkalender

Diskussion om artikeln