Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä: Om jag inte hade en större vision, hade jag kanske gett upp

Från 2016
Uppdaterad 10.12.2016 15:18.
Juha Sipilä
Bild: Yle

Statsminister Juha Sipilä ångrar en del av sitt agerande i samband med rabaldret kring Yles rapportering om honom. Samtidigt anser han att gränserna för vad som anses höra till statsministerns privatliv nu ifrågasätts allt mer.

Centerpartistiska statsministern Juha Sipilä upprepade i Yles Morgonettan på lördagen att han tog så illa upp av rapporteringen kring hans eventuella jäv kring gruvbolaget Terrafame för att hans familj drogs med i härvan. Journalisten Seija Rautio ifrågasatte den tolkningen och menade att det handlade om eventuellt jäv, inte om att gå åt Sipiläs familj.

Statsministern ansåg ändå att han endast reagerat på frågor som berör hans privatliv på olika sätt.

- Politiska åsikter kan alltid ifrågasättas, men jag tycker inte att det är okej att ifrågasätta någons värderingar, sade Sipilä.

Enligt honom verkar det som om statsministerns integritet blir allt mer trängd.

- Tidigare respekterades familjen och det privata mer än i dag.

Sipilä sade vidare att ha statsministerns sits är så krävande, att han kanske hade gett upp om han inte drevs av en större vision om att rädda välfärdsstaten.

"Nej, är det dags igen?"

Juha Sipilä medger att han kunde ha agerat annorlunda när han upplevde sig ha blivit kränkt av Yle. Han upprepade att han kunde ha vidarebefordrat feedbacken från arga medborgare i ett enda meddelande, i stället för att skicka dem till Yles reporter en och en.

Sipilä vidhåller ändå att det inte handlade om några försök att utöva påtryckning på reportern eller Yle. Enligt statsministern var han bara upprörd över att han inte hade blivit hörd i frågan om ett eventuellt jäv i samband med den ursprungliga artikeln om affärerna mellan Katera Steel och Terrafame. Katera Steel är en underleverantör till Terrafame och Sipiläs släktingar hör till Katera Steels ägare. Samtidigt har staten gått in för att stöda Terrafame med stora summor. Justitieombudsmannen utreder nu om Sipilä var jävig i frågan.

I bakgrunden till statsministerns reaktion på Yles rapportering i frågan finns enligt Sipilä några andra nyheter som rundradiobolaget producerat kring honom och hans ägande. Enligt statsministern har han flera gånger varit tvungen att rätta sådana.

- Nu när den senaste nyheten publicerades utan att jag fick rimlig tid på mig att svara på beskyllningarna, kände jag att "suck, är det dags igen".

Enligt Sipilä borde redaktionen ha kontaktat honom via hans medarbetare för att få en kommentar. Han upprepade att han inte läser sin epost hela tiden.

På frågan om hur han ser på betydelsen av en oberoende media sade statsministern att han aldrig ifrågasatt den.

Hela Morgonettan kan du se på Arenan och här nedan.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln