Ljusglimtar för den ryska ekonomin
Den ryska ekonomin har länge gått neråt, huvudsakligen på grund av det låga oljepriset, sanktionerna som EU och USA införde efter att Ryssland annekterade Krim och involverade sig i konflikten i östra Ukraina, samt Rysslands egna motsanktioner mot väst.
EU förlängde nyligen sina sanktioner med ytterligare sex månader.
Många utländska företag har lämnat Ryssland och ryssarna själva har fått se sina realinkomster sjunka med över en tredjedel.
Mycket har blivit dyrare, men nu finns det ljusglimtar. Nedgången har stannat av och finska företag vädrar morgonluft på den ryska marknaden. Det märks tydligt på bokföringsföretaget Accountor, som har verkat i Ryssland i decennier och också har ett kontor i Ukraina.
- Vi växer hela tiden, säger den finska affärsmannen Timo Matinpalo, vd för bokföringsfirman Accountor i Ryssland och Ukraina.
Oljan håller Ryssland flytande
Ryssland hålls flytande långt tack vare gamla oljepengar, som finns sparade i två större fonder. Den ena fonden väntas bli uttömd nästa år. För Ryssland var det därför mycket goda nyheter i elfte timmen att Opec och de andra oljeproducerande länderna nyligen kunde enas om att begränsa oljeproduktionen.
- Det beslutet var jätteviktigt för Ryssland, säger Matinpalo. Man vet förstås inte om beslutet håller, men hur som helst var det väldigt bra för Ryssland och det syns genast.
- Eftersom produktionen begränsas går nu oljepriset uppåt. Ekonomin har gått neråt länge, men den nedgången har stannat av. Nu väntar vi på att det börjar gå uppåt igen, det kan visserligen ta månader.
Uppåt för finska företag
För Accountor själv går det däremot bra hela tiden. I motsats till många andra företag, som har lämnat Ryssland de senaste åren, har Accountor medvetet valt att stanna. De är det sjunde största bokföringsföretaget i Ryssland och växer varje år.
De senaste två månaderna har vi fått fler förfrågningar från finska företag om hur man ska öppna ett dotterbolag i Ryssland än under de två senaste åren.
― Timo Matinpalo, vd, Accountor i Ryssland
- För oss går det bra. De senaste två månaderna har vi fått fler förfrågningar från finska företag om hur man ska gå till väga för att öppna ett dotterbolag i Ryssland än under de två senaste åren, säger Matinpalo.
Accountor har ungefär 200 anställda i Ryssland, varav 20 är jurister. Företaget har hittat sin nisch, eftersom bokföringstjänster behövs både då man grundar ett bolag, upprätthåller det och en dag avslutar sin verksamhet.
Ryssland har en enorm marknad 150 miljoner människor. Bara i Moskva bor det långt över 10 miljoner mänskor, medan St Petersburg har över fem miljoner invånare.
- I S:t Petersburg är det lättare för finländare, eftersom alla har varit i Finland och vi är så nära, säger Matinpalo. I Moskva är konkurrensen helt internationell.
Du ska veta vad du gör om du kommer till Ryssland. Det är ingen lösning att komma till Ryssland om det går dåligt på hemmaplan.
― Timo Matinpalo, vd, Accountor i Ryssland
Matinpalo kan Ryssland, han har lett bokföringsföretaget Accountor som har verkat i landet sedan 1992. Den som vill till Ryssland ska ändå veta vad hen gör, säger han bestämt.
- Du ska veta vad du gör om du kommer till Ryssland. Det finns alltid risker med Ryssland, och det är ingen lösning att komma till Ryssland om det går dåligt på hemmaplan. Om ditt företag är starkt i Finland och det går bra, kan du ta en liten risk. Men man kan nog förlora allt här fortfarande, om man samarbetar med fel partner.
Accountor tror på Ukraina
I Ukraina har Accountor 20 medarbetare. Också där går det bra, företaget har vuxit med 50 procent i år och kommer att växa lika mycket nästa år.
- Vi har ett fint team i Ukraina, säger Matinpalo. Det finns något mycket positivt med Ukraina. Det är ett europeiskt land, lönenivån är låg medan utbildningsnivån är hög. Konkurrenterna har lämnat Ukraina, men vi tänker stanna.
Den ryska pendeln
Det är karakteristiskt för Ryssland att pendla mellan öppenhet och slutenhet gentemot västvärlden, liksom mellan större och mindre grader av totalitarism. Det är för tidigt att säga om pendeln nu har vänt mot en större västvänlighet, men vissa tecken finns.
Att Donald Trump blev USA:s president var bättre ur ett ryskt perspektiv än om Hillary Clinton skulle ha segrat.
- Clinton var ett minustecken för Ryssland, medan Trump är ett frågetecken. Frågetecken är bättre än minus, säger Matinpalo.
- Trump är dessutom affärsman, och med en affärsman kan man sluta avtal. Han motsvarar också bilden av en stark ledare, precis som Rysslands president Vladimir Putin. Därför är det troligt att relationerna mellan Ryssland och USA kommer att förbättras.
Clinton var ett minustecken för Ryssland, medan Trump är ett frågetecken. Frågetecken är bättre än minus
― Timo Matinpalo, vd, Accountor i Ryssland
Själv bedömer Matinpalo att den närmaste framtiden blir stabil i Ryssland. I Ukraina är det osäkrare på grund av det geopolitiska klimatet, men landet är ändå mer "upside", mer europeiskt, säger Matinpalo.