Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ingen rock utan kvinnor del 5: Dominans och nya slutna dörrar

Från 2016
Lady Gaga.
Bildtext Lady Gaga.
Bild: EPA / ANINDITO MUKHERJEE

Beyoncé är världens största artist, men är branschen äntligen jämlik? Allt fler kvinnor dominerar musikvärlden, men ändå finns mycket som ännu inte är jämlikt. Den sista delen i Svenska Yles serie om rockmusik och kvinnor handlar om 00-talet.

Strömmad musik och ny politik under 2000-talet

Globalisering, internationell terrorism, klimat- och energifrågor – det var några av de större teman som dryftades i allt större utsträckning efter millennieskiftet.

Några av de mer omskrivna händelserna var 11:e september-attackerna år 2001, den förödande tsunamin år 2004 då närmare 300.000 människor omkom, Iraks diktator Saddam Hussein som avrättades år 2006 och den globala finanskrisen 2007–2008.

För att inte tala om Michael Jacksons överraskande död år 2009.

Michael Jackson.
Bildtext Michael Jackson.
Bild: EPA / AARON LAMBERT / POOL

Kina blev en större aktör inom den internationella ekonomin, liksom Indien.

Internet växte oerhört och blev en naturlig del av vår vardag. Digitaliseringen och den tekniska utvecklingen fortsatte i raskt takt med till exempel E-handel, smarttelefoner, kameror och datalagring i nya former.

Många skaffade sig olika former av mediaspelare och musik upptäcktes och lyssnades på via till exempel Youtube och Spotify.

I och med internet kunde nu många artister ge ut sin musik själva utan att behöva ha något skivbolagskontrakt och på så sätt få en publik de kanske annars aldrig hade fått.

Klivet in i 2000-talet

När musiken tog klivet in i 2000-talet var det som om en stor del av tidigare musikstilar återupptäcktes antingen som sådana eller som blandades till något som samtidigt lät både nytt och bekant.

Den tidigare något marginella indierocken började nu bli alltmer mainstream, liksom gothrock och heavy metal. Hiphopen icke att förglömma.

Men det nya millenniet lät ändå till en början ungefär som det förra hade slutat. Listorna toppades fortfarande av bekanta namn. Två av dessa var Britney Spears och Christina Aguilera.

Britney Spears.
Bildtext Britney Spears.
Bild: Wikimedia commons / Jen

Även om de två litet senare i karriären kanske kunde ses som något av rivaler började de ändå som kollegor i det amerikanska tv-programmet The Mickey Mouse Club när de var i sina tidiga tonår under första halvan av 1990-talet.

Bägge skulle de även skivdebutera år 1999 – Britney i januari med ...Baby One More Time (även om singeln kom redan hösten -98) och Christina i augusti -99 med Christina Aguilera. Bägge har de sålt tiotals miljoner skivor världen över sedan dess.

Christina Aguilera.
Bildtext Christina Aguilera.
Bild: EPA / PETER FOLEY

Christina Aguilera räknas ofta som en av de bästa popartisterna och sångerskorna någonsin medan Britney Spears har blivit en veritabel popikon som mycket få andra kvinnliga artister. Hon har även sålt fler skivor än de flesta andra kvinnliga musikartister.

En annan populär artist som gled över från 1990-talet till 2000-talet var Beyoncé. Hon hade blivit känd med sin grupp Destiny's Child år 1997 genast i och med deras första singel No, No, No. Innan Destiny's Child splittrades år 2006 skulle de få en handfull listettor världen över.

Klicka här för att höra "No, No, No Pt. 2" med Destiny's Child.

Men om Destiny’s Child hade en lyckad karriär, så var det ändå bara uppvärmning för soloartisten Beyoncé.

Beyoncé sjunger.
Bildtext Beyoncé.
Bild: EPA / TANNEN MAURY

När Beyoncé i december år 2013 gav ut sitt femte album blev hon samtidigt den första kvinnan att få fem raka ettor på albumlistan i USA.

Ända från början med Destiny’s Child har Beyoncé deltagit i skrivandet av sina låtar. Redan tidigt var de personligt drivna och låtar som Independent Women och Survivor präglas av teman om starka kvinnor.

Kvinnlig styrka och feminism var också något som märktes i synnerhet på hennes andra soloalbum B'Day. I en intervju för Vogue har Beyoncé kallat sig för en modern feminist.

Destiny's Child.
Bildtext Destiny's Child.
Bild: EPA / PETER FOLEY

Samtidigt har Beyoncé gärna visat sig sexigt klädd i såväl videon som på sina konserter. Hon har ändå påpekat att det enbart är för scenen.

Tack vare sina runda bakre kvinnliga former brukar Beyoncé ofta beskrivas med en term från en av Destiny’s Childs låtar – Bootylicious. Det är baserat på de engelska orden “booty” (stjärt) och “delicious” (läcker). Idag finns termen till och med i Oxford English Dictionary.

Många utmärkelser

Som låtskrivare och artist har Beyoncé fått fler utmärkelser än nästan någon annan kvinnlig artist.

År 2001 blev hon den första afroamerikanska kvinnan att få titeln Pop Songwriter of the Year av upphovsrättsorganisationen ”American Society of Composers, Authors, and Publishers”, det vill säga ungefär deras Teosto.

Beyoncé
Bildtext Beyoncé med ett av sina många priser.
Bild: Paul Buck / EPA / All Over Press

Sammanlagt har Beyoncé fått 20 Grammystatyetter. Med det är hon den näst mest Grammybelönade artisten efter bluegrass- och countryartisten Alison Krauss. Beyoncé är ändå den kvinna som fått flest Grammy-nomineringar – 52 stycken.

Med sina 24 MTV Video Music Awards är Beyoncé den artist som vunnit flest priser i VMA.

Ser man till alla de olika priser och utmärkelser Beyoncé erhållit finns det endast en artist som fått fler – hennes stora idol Michael Jackson.

Decenniets artist

The New Yorker har utropat Beyoncé till ”den viktigaste och mest övertygande popmusikern i det 21:a århundradet” och både The Observer och The Guardian har utsett henne till decenniets artist.

Beyoncé har influerat många andra artister som Adele, Ariana Grande, Lady Gaga, Ellie Goulding, Rihanna, Kelly Rowland, Nicole Scherzinger, Meghan Trainor, Rita Ora och Azealia Banks.

Beyoncé är även en av de artister som fått ett djur uppkallat efter sig – Scaptia beyonceae. Det är en typ av hästfluga som finns i Australien. Uppenbarligen var det flugans gyllene hår på magen som fick vetenskapsmännen att tänka på Beyoncé.

Destiny's Childs stjärna på Hollywood Walk of Fame.
Bildtext Destiny's Childs stjärna på Hollywood Walk of Fame.
Bild: Wikimedia commons/melika

Som soloartist är således Beyoncé en av våra största kvinnliga artister. Men detsamma gällde redan hennes gamla grupp Destiny’s Child.

Budskap om starka kvinnor

Destiny’s Child är fortfarande en av världens mest framgångsrika R&B-grupper någonsin – inte bara kvinnlig sådan. Med sin orädda attityd och sitt budskap om starka kvinnor fortsatte Destiny’s Child på samma linje som tjejtrion TLC litet tidigare hade varit inne på med stora hittar som Creep, No Scrubs och Unpretty.

Klicka här för att höra "Creep" med TLC.

Tyvärr omkom Lisa ”Left Eye” Lopes tragiskt i en bilolycka år 2002, men Tionne ”T-Boz” Watkins och Rozonda ”Chilli” Thomas beslöt ändå efter en paus att fortsätta med TLC som en duo. Något som bland många andra Beyoncé välkomnade för hon har sagt att TLC var en klar influens för Destiny’s Child. Liksom för många andra kvinnliga grupper.

TLC.
Bildtext TLC: Lisa ”Left Eye” Lopes, Rozonda ”Chilli” Thomas och Tionne ”T-Boz” Watkins.
Bild: Creative Commons/Lawren

TLC är den amerikanska kvinnogrupp som sålt mest skivor globalt och deras klassiska skiva CrazySexyCool (1994) är den enda skiva med ett kvinnligt band som sålt diamant i USA. Alltså inte bara guld eller platina, utan diamant.

Och det fanns fler kvinnliga artister som slog igenom redan på 1990-talet, men som på 2000-talet blev ännu större.

Sann kvinnlig rockstjärna

År 2005 utropade musiktidskriften Rolling Stone sångerskan Gwen Stefani till “den enda sanna kvinnliga rockstjärnan kvar på radio eller MTV”.

Gwen Stefani och Tony Kanal i No Doubt uppträder.
Bildtext Gwen Stefani och Tony Kanal i No Doubt.
Bild: EPA / CHARLES PERTWEE

Gwen Stefani slog igenom som den coolt tuffa sångerskan i skapunkbandet No Doubt. Tillsammans med dem hade hon redan i ca 10 års tid haft stora hittar som Just a Girl, Don't Speak, Hella Goodoch Talk Talk-covern It's My Life.

År 2004 inledde ändå Gwen Stefani en solokarriär och det dröjde inte länge innan hon fick megahittar som Hollaback Girl och The Sweet Escape. Hollaback Girl blev den första låten i USA som såldes i över en miljon exemplar digitalt.

Klicka här för att höra "Hollaback Girl" med Gwen Stefani.

Stefanis tanke var ändå aldrig att helt bli en soloartist. År 2009 gick hon därför tillbaka till No Doubt.

Gwen Stefani har flera gånger utropats till poppens prinsessa och hon har influerat ett stort antal andra kvinnliga artister som Hayley Williams i Paramore, Katy Perry, Marina and the Diamonds och Rita Ora.

Alternativ rock

Inom den mer alternativa rocken är brittiskan PJ Harvey ett intressant namn.

På 1990-talet sålde hon fler singlar än album. I alla fall om man ser till listaplaceringar. Men kring millennieskiftet ändrade det så att hennes internationellt mest framgångsrika skiva Stories from the City, Stories from the Sea kom år 2000 och hennes enda förstaplacering på albumlistan i hemlandet Storbritannien kom år 2016 med The Hope Six Demolition Project.

PJ Harvey uppträder på Coachella-festivalen år 2011.
Bildtext PJ Harvey på Coachella-festivalen år 2011.
Bild: Wikimedia commons / john or juan

PJ (Polly Jean) Harvey skivdebuterade år 1992 och har gett ut skivor i en jämn ström sedan dess. Hon har genomgående fått mycket fin kritik för såväl sin musik som för sin originalitet inom rocken.

Harvey har alltid tyckt om att förnya sig, så att hon ändrar både musikstil och utseende för varje ny skiva. Men inte mer än att man ändå känner igen att det är PJ Harvey. Ungefär som David Bowie på sin tid.

Klicka här för att höra "This Is Love" med PJ Harvey.

Harvey vill ändå inte förändra sig för själva förändringens skull, utan hon vill hela tiden lära sig mer och det gör hon genom att utmana sig själv. Vilket i sin tur leder till just förändring.

Självutlämnande texter

Hennes låttexter är ofta självutlämnande och hon har på ett sätt som få andra inom rockvärlden behandlat sexualitet ur kvinnans perspektiv. Men hon har även litet humor med emellanåt, även om den kan vara aningen torr och inte öppnar sig för alla.

Vid sidan av musiken är PJ Harvey även en rosad konstnär som haft utställningar med sina skulpturer och målningar. Hon har även publicerat en diktsamling.

Dessutom är PJ Harvey den enda artist som två gånger fått ta emot det ansedda Mercury Music Prize – år 2001 för albumet Stories from the City, Stories from the Sea och år 2011 för Let England Shake.

Rap och hiphop

Inom den i övrigt synnerligen mansdominerade världen av rap och hiphop började nu alltfler kvinnliga talanger både höras och synas. Det var namn som M.I.A., Aaliyah, Missy Elliott och Lil' Kim.

För att inte tala om dem som fått sitt genombrott redan på 90-talet som Lauryn Hill, Queen Latifah och Foxy Brown. Och förstås MC Lyte som fick sitt genombrott redan år 1988 och ofta räknas som en av de första feministerna inom hiphop.

En annan kvinna som jobbat hårt för sin framgång är Jennifer Lopez. Hon fick en megahit redan med debutsingeln If You Had My Love år 1999 och under 2000-talet blev hon en av vår tids allra största kvinnliga stjärnor.

Jennifer Lopez.
Bildtext Jennifer Lopez.
Bild: EPA / FELIPE TRUEBA

Vid sidan av musiken har Jennifer Lopez även en framgångsrik skådespelarkarriär inom filmen. Hon har också varit domare för flera säsonger av tv-talangtävlingen American Idol vilket gjort att en ny och yngre publik upptäckt henne.

Dessutom har hon ett eget produktionsbolag och gör bland annat egna klädkollektioner och parfymer.

Tack vare allt detta har till exempel den ansedda amerikanska affärstidningen Forbes skrivit att Lopez möjligtvis är den mäktigaste och mest inflytelserika latinamerikanska artisten på hela planeten.

Talangtävlingar

En dröm om snabb och stor berömmelse samt rikedom ledde till att diverse talangtävlingar blev ett globalt fenomen under 2000-talet. Det var mycket tack vare Kelly Clarkson som år 2002 vann den första säsongen av TV-programmet American Idol och som en följd av det blev en miljonsäljande stjärna.

Kelly Clarkson.
Bildtext Kelly Clarkson.
Bild: Wikimedia commons/Febarrosbr

Andra kvinnliga Idols-tävlande som sedan fått en karriär inom underhållningen är till exempel Carrie Underwood, Carly Rae Jepsen, Jennifer Hudson, Amanda Jenssen, Agnes Carlsson, Hanna Pakarinen och Diandra. Och från The X Factor kom till exempel Leona Lewis och Saara Aalto.

Till toppen utan hjälp

En som ändå tagit sig till den absoluta toppen utan hjälp av någon talangtävling är Stefani Germanotta alias Lady Gaga.

Stefani började spela piano som 4-åring, vid 13 skrev hon sin första låt och som 14-åring började hon uppträda på öppen mic-kvällar i hemstaden New York.

Lady Gaga.
Bildtext Lady Gaga.
Bild: EPA/STEPHEN MORRISON

Hon började ändå med att försöka satsa på en karriär som skådespelare och hon fick till och med en liten roll i ett avsnitt av tv-serien The Sopranos. Men hennes skådespelarkarriär ville ändå inte ta fart.

Istället började Stefani som 17-åring studera musikteater och kunde då samtidigt träna upp sin förmåga att skriva låtar. Efter två år valde hon att hoppa av studierna för att på heltid satsa på sin musik.

Hon startade det egna bandet Stefani Germanotta Band (SGBand) och uppträdde på mindre ställen i New York.

"Kalla mig aldrig mer Stefani”

Småningom fick hon kontakt med en musikproducent och tillsammans började de fundera på ett artistnamn åt henne. Producenten kläckte Lady Gaga efter Queen-låten Radio Ga Ga. Stefani sade genast: ”That’s it! Kalla mig aldrig mer för Stefani”.

Lady Gaga.
Bildtext Lady Gaga.
Bild: EPA/FRANCK ROBICHON

Efter diverse initiala motgångar lyckades Lady Gaga få skivkontrakt och år 2008 kom hennes debutalbum The Fame. Redan de första singlarna – Just Dance och Poker Face – blev enorma hittar och listettor i flera länder och på den vägen har det fortsatt för henne.

Klicka här för att höra "Poker Face" med Lady Gaga.

Kvinnliga artister som influerat Lady Gaga är bland annat Cyndi Lauper, Mariah Carey, Whitney Houston, Grace Jones, Yoko Ono, Debbie Harry i Blondie och Shirley Manson i Garbage. Men mest av alla ändå Madonna. Och Madonna har i sin tur sagt att hon känner igen sig i Lady Gaga.

Vill utmana oss

Likt Madonna har även Lady Gaga hela tiden försökt förnya sig själv samtidigt som hon vill utmana oss. Hon har aldrig varit rädd för att även vara kontroversiell när hon vill rikta vår uppmärksamhet mot något speciellt ämne.

Musiktidningen Rolling Stone utsåg år 2011 Lady Gaga till Drottningen av Pop. Hon har varit en influens för många andra artister som Miley Cyrus, Nicki Minaj, Ellie Goulding, Halsey och Lorde.

Lady Gaga.
Bildtext Lady Gaga
Bild: Wikimedia commons

Lady Gaga har dessutom fått två sorters ormbunkar uppkallade efter sig – G. germanotta och G. monstraparva. Liksom ett utdött däggdjur – ett partåigt hovdjur (Gagadon minimonstrum) – och en parasiterande geting (Aleiodes gaga).

"Förbannad pojkklubb"

År 2015 fick Lady Gaga ta emot priset som Årets kvinna vid Billboards tillställning Women in Music. Hon kommenterade då hur svårt det är ännu i dagens värld att vara en kvinnlig artist.

”Det är som en förbannad pojkklubb som vi helt enkelt inte kan komma in i.”

Hon sade även att det fortfarande finns många personer inom musikindustrin som inte tror att kvinnor vet vad de gör i musiken – bara för att de är kvinnor.

Björk
Bildtext Björk.
Bild: EPA / FELIPE TRUEBA

Den isländska sångerskan, låtskrivaren, artisten och musikproducenten Björk har varit inne på samma linje som Lady Gaga. Hon menar att kvinnors arbete och expertis går obemärkt förbi. Att det är osynligt allt det kvinnor gör.

Björk har även sagt att de män hon samarbetar med ofta får äran för soundet på hennes skivor. Att eftersom hon enbart sjunger på scenen, så är det många som tror att hon varken kan spela något instrument eller producera sin musik själv.

Viv Albertine.
Bildtext Viv Albertine.
Bild: Creative Commons/Man Alive!

Gitarristen Viv Albertine från det brittiska rockbandet The Slits (som mestadels bestod av tjejer) har berättat att det inte var någon som tog The Slits på allvar när de kom år 1976 – varken skivbolagstyperna, krogvaktmästarna eller ljudmixarna.

Men att den anti-etablissemang-attityd som präglade punken öppnade dörrar även för kvinnor som kände sig utanför i en mansdominerad värld.

Kim Gordon från Sonic Youth har sagt att kvinnor är anarkister på ett naturligt sätt eftersom de hela tiden rör sig inom manliga domäner.

Kim Gordon.
Bildtext Kim Gordon.
Bild: Wikimedia commons/Bertrand

Även i Skandinavien och i Finland bjöd 2000-talet på allt fler kvinnliga artister och musikgrupper.

Det var allt från norska Cocktail Slippers och danska Cowgirls till svenska First Aid Kit och inhemska PMMP. Finlandssvenska LCMDF icke att förglömma.

Det kom även fler kraftfulla och personliga kvinnliga soloartister som Ane Brun, Bertine Zetlitz, Lykke Li, Laleh, Veronica Maggio, Miss Li, Tove Lo, Chisu, Mirel Wagner, Ronya och Iiris Viljanen. För att nämna ett fåtal.

Vissa frågor kvar

Idag finns det fler kvinnor inom musiken än någonsin tidigare, men än finns vissa frågor kvar. En fråga är till exempel – när skall vi frångå termen tjejband? Inte kallar man ju till exempel Radiohead eller Muse för killband, utan enbart för rockband.

Kvinnliga rockband har funnits nästan lika länge som manliga dito, det vill säga i flera decennier. Men fortfarande påpekas det att till exempel Sahara Hotnights är ett tjejband, medan ingen säger att The Hives är ett killband. Trots att de startade ungefär samtidigt i början av 1990-talet.

Viss förändring har ändå skett. När man idag läser listor över världens bästa gitarrister inom den alternativa rocken kan man hitta Carrie Brownstein från Sleater-Kinney där och alltså inte på någon lista över de bästa kvinnliga gitarristerna.

Sleater-Kinney.
Bildtext Sleater-Kinney.
Bild: Wikimedia commons/Charlie Llewellin

Men musikbranschen har ändå en lång väg kvar till jämlikhet mellan könen. Det gäller inte enbart som artister, utan kanske ännu mer bakom scenen – som till exempel musikproducenter och ansvariga på skivbolagen. Och som musikjournalister.

I en bransch som fortfarande är mansdominerad är det extra viktigt med kvinnliga förebilder. Den här artikelserien har försökt lyfta fram några av dem. Men det finns förstås många fler kvinnliga artister som är väl värda att bekanta sig med. Gör gärna det.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln