Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lexi i Vasa upptäckte amfetamin och blev årets tullhund

Från 2016
Uppdaterad 11.12.2016 09:22.
Labradoren och tullhunden Lexi står i profil
Bildtext Lexi är Årets tullhund.
Bild: Kennelliitto/Jukka Pätynen

Tullhunden Lexi i Vasa är Årets tullhund. Finska kennelklubben har för första gången utsett årets tjänstehundar i samband med en hundmässa på lördagen.

Labradoren Lexi jobbar tillsammans med Johan Hagström på tullen i Vasa. Lexi hade en betydande roll i att upptäcka den stora mängden amfetamin och kokain som man försökte smuggla in i Finland via hamnen i Vasa. Upptäckten är den största i Finland någonsin.

Drogerna som Lexi var med och hittade upptäcktes i en långtradare i Vasa hamn i november för ett år sedan. Långtradaren hade kört från södra Europa, via Sverige till Finland.

När tulltjänstemännen kontrollerade långtradaren reagerade Lexi redan på utsidan av den. När chauffören ombads öppna dörren visade det sig att lastrummet var tomt. Men Lexi fortsatte att reagera och visa på droger inne i långtradaren.

I ett lönnutrymme i det tomma släpet hittade man 104 kilogram amfetamin och 3 kilogram kokain. Det sammanlagda gatuvärdet på drogerna var över 14 miljoner euro. Drogerna var tänkta att distribueras i Finland.

Årets polishund är Börje

Årets polishund är Börje som jobbar tillsammans med Markku Järveläinen vid Östra-Nylands polisinrättning. Börje har varit till stor nytta under flera år.

I augusti blev Börje skadad under ett pådrag när Börje var med och tog fast en gärningsman. Trots allvarliga skador kunder Börje slutföra uppgiften och idag är hen i toppskick igen.

Årets militärhund är Indu som jobbar tillsammans med Jyrki Mustonen Kajanalands brigad. Årets gränsbevakningshund är Ceppo som jobbar med äldre sjöbevakare Timo Nieminen. Årets fängelsehund är Swat som jobbar med fångvaktaren Markku Kaipainen vid fängelset i Sonkajärvi.

Diskussion om artikeln