Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Redaktör Tor Ahlstrand har gått ur tiden

Från 2016
Uppdaterad 10.01.2017 09:51.
Porträtt av Tor Ahlstrand
Bildtext Tor Ahlstrand gick bort vid en ålder av 89 år.
Bild: Privat

Radio- och tv-profilen Tor Ahlstrand har gått bort. Han avled lördagen den tionde december vid en ålder av 89 år.

Ahlstrands familj uppger att han somnade stilla in på lördag eftermiddag svag efter en lång tids sjukdom.

Tor Ahlstrand började frilansa på radion i Vasa 1961 under dåvarande chefen Harald Wiik. Ahlstrand fick en fast tjänst 1970 och i pension gick han 1992.

Man minns Ahlstrand kanske främst för hans dokumentärer och personporträtt. Bland annat gjorde han filmerna om Ida Lundberg på Mickelsörarna och porträtten av Elly Sigfrids och Gunnar Rosenholm.

Ahlstrands dokumentär om de två dövblinda systrarna i Maxmo prisbelönades på en tv-festival i Brighton och finns än i dag tillgänglig på Yle arenan.

Reportage om Ester och Elsa Nyman (utdrag) - Spela upp på Arenan
Hur gick det sedan? - Spela upp på Arenan

Tor Ahlstrand arbetade på radion och tv:n när mycket utveckling skedde. Det handlar om teknisk, innehållsmässig, administrativ och geografisk utveckling.

Långt före dagens kockprogram på tv gjorde Ahlstrand serier med matprogram i tv. Han arbetade också med musikprogram som profilerade den finlandssvenska radio- och tv-verksamheten gentemot den finska.

Hans röst kom att personifiera Österbottnisk journal i radion och de österbottniska inslagen i tv-programmet Regionalen. Från 1968 och framåt arbetade Ahlstrand med olika genrer, nyheter, underhållning, fakta och skol-tv.