Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt fler kunder väljer Stenhaga framom Vasa centrum

Från 2016
Uppdaterad 11.12.2016 16:57.
Stenhaga i Vasa börjar vara fylld till bristningsgränsen - Spela upp på Arenan

Stadsdelen Stenhaga i Vasa börjar vara fylld till bristningsgränsen. Det finns bara två tomter kvar för handel medan det på vissa tomter byggts mer än vad man har rätt till.

Den affär som senast slog upp sina dörrar i Stenhaga är Kurres jakt & fiske. Affären har funnits i 60 år i Vasa centrum men finns alltså numera i Stenhaga. Delägaren Peter West säger att det var ett svårt val att fatta att flytta butiken från centrum.

- Vi har bara haft positiva kunder, ingen har varit negativ förutom kanske vi själva. Firman har funnits 60 år i centrum och vi skulle vilja vara i centrum men det är bara fakta att det är här trafiken finns och kunderna är nöjda med gratis parkering, säger West.

Valet tycks ha varit rätt om man ser till besökarsiffrorna de första fyra dagarna som butiken varit öppen i Stenhaga, 4 000 kunder varav 2 000 kunder den första dagen. Av dem är 85 procent nya kunder som ansiktskännaren Peter West inte sett i butiken tidigare.

Porträttbild av Peter West. Han står framför en vägg fylld av väskor.
Bildtext Peter West
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Försäljaren Jani Haavisto säger att Stenhaga tog över centrumhandeln för ett par år sedan. Haavisto skulle gärna se ett samarbete mellan företagen i Stenhaga.

- Jag ser det som en möjlighet att man skulle kunna genomföra någon slags gemensam marknadsföring i och med att det finns så många olika affärer här - även om det kan vara tävlande företag. Man skulle kunna ge ut någon slags bilaga som kunde hålla kostnaderna nere för de företag som vill marknadsföra sig och locka folk till Stenhaga, säger Haavisto.

Kunderna väljer Stenhaga för parkeringens skull

Vad säger kunderna då, vad är det som får dem att åka till Stenhaga på uppköp?

- Det är så lätt att komma hit med barn och nära till alla affärer, säger Hanna Lillthors.

- Det finns ett stort shoppingcentrum här och vi stannade här på vägen in till centrum för att shoppa julklappar, säger Johnny Lassila.

- Jag kommer hit två gånger i månaden och far lika ofta till centrum. Jag går in i alla butiker, säger Robert Vesterback.

- Det beror på vilken affär man ska till men Stenhaga fungerar bra, säger Louisa Hästö.

- Jag tycker kanske att det börjar bli lite för mycket affärer här, jag skulle gärna också gå i affärer i centrum. Det är ju inte så att man vill välja antingen eller utan det är bra att det finns på många olika ställen, säger Mikaela Jussila.

Uppdelad handelsrätt

Vasa stads planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso säger att intresset är stort för Stenhaga men det finns bara två tomter lediga för handel. Stenhaga kan inte växa mer eftersom man i landskapsplanen har delat upp handelsrätten mellan Stenhaga, Risö och Liselund.

De två tomter som står tomma i Stenhaga finns i norra delen av stadsdelen på gränsen till Böle. Att de inte gått åt förklaras med att de ansetts vara för långt borta.

Nu hyser Korkealaakso förhoppningar om att också de två sista tomterna ska fyllas. Intresse har funnits och hon tror att de kan gå åt nu när nya affärer har öppnats i närheten.

Tidvis trafikstockning i Stenhaga

När julhandeln drog igång och tre nya affärer slog upp dörrarna i Stenhaga var det många som valde att åka just till Stenhaga för att handla.

Det här ledde till att trafiken tidvis stod stilla i stadsdelen i fråga. Korkealaakso säger att alla trafiklösningar börjar vara färdiga nu för att trafiken ska löpa smärtfritt genom Stenhaga.

Bilkö under vintern i Stenhaga i Vasa
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Men det finns ett problem som gör att trafiken tidvis kan stå stilla. I detaljplanen finns inritat att ingen tomt ska ha en egen infart från Stenhagavägen utan det ska vara rondeller som gör att trafiken löper. Men det finns ett par tomter som fortfarande har egen infart och det kan leda till att trafiken stannar upp.

Korkealaakso har också hört klagomål om att parkeringsplatserna vid alla affärer inte räcker till utan att man måste parkera vid någon annan affär och promenera vidare. Men hon säger att det också kan vara tillfälligt så nu under julsäsongen.

Päivi Korkealaakso
Bildtext Päivi Korkealaakso
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Stenhaga börjar vara klart, det som fattas är träd längs med huvudleden Stenhagavägen, säger Korkealaakso. Nu riktas i stället blickar mot nya handelsområden som ska utvecklas. Till dem hör Risö och Liselund.

Centrum är viktigaste handelsområdet

I slutet av november godkände stadsstyrelsen i Vasa ett intentionsavtal med handelslaget KPO om att börja planera affär på Risöområdet. Området som KPO planerar sträcker sig från ABC-stationen söderut mellan motorvägen och Strandvägen, några hundra meter söder om korsningen med Flygfältsvägen.

På det området finns i dag två andra företag, Vasa stad förhandlar med dem om att de ska flytta till ett annat område. Korkealaakso säger att det finns möjligheter för andra företag att rymmas in på Risöområdet bredvid KPO:s bygge. Men hon tror att intresset för Risö väcks när KPO:s bygge är klart.

Risöområdet i Vasa.
Bildtext Risöområdet
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Ett av företagen som måste flytta på sig för att KPO ska bygga på Risöområdet är Malax limpan. Familjeföretaget tog saken till Vasa förvaltningsdomstol när de fick avslag från staden på ansökan om att bygga ut.

Vasa förvaltningsdomstol gav Vasa stad rätt i att avslå ansökan och därför har man nu kunnat gå vidare med Risöområdet.

Korkealaakso påminner ändå om att det viktigaste handelsområdet för Vasa stad ligger i centrum. Man hoppas att få någon ny affär eller något nytt affärspaket som inte finns på annat håll i Vasa att etablera sig i centrum.

Diskussion om artikeln