Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland vill utvisa fler flyktingar - kan gälla en halv miljon människor

Från 2016
Tysklands version av julgubben St. Nicholas delar ut gåvor till syriska flyktingbarn vid en förläggning i Friedland, Tyskland den andra december 2016.
Bildtext Tyska julmannen St. Nicholas delar ut gåvor till flyktingbarn vid en förläggning i Friedland, Tyskland den andra december 2016.
Bild: EPA/SWEN PFOERTNER

Efter att Tyskland ifjol tog emot närmare 900 000 asylsökande, finns nu en allt starkare politisk vilja att utvisa de mänskor som har nekats asyl i landet. Samtidigt som utvisningarna hela tiden blir fler, höjs ändå röster för att stoppa utvisningarna åtminstone under vintern.

– Många av flyktingarna har lämnat bakom sig allt vad de tidigare ägde. Att under vintermånaderna utvisa mänskor till krigshärjade länder där de i värsta fall inte ens har tak över huvudet är bara ansvarslöst, säger Britta Rauschnabel från de Grönas ungdomsorganisation i delstaten Thüringen.

Delstatens röd-röd-gröna regering stoppade i ett tidigare skede alla utvisningar under vintern, men nu är det för myndigheterna igen fritt fram att fortsätta med utvisningarna.

Något som får bland andra de unggröna att ryta till mot en regering där det egna partiet sitter med.

– Beslutet hänger säkert ihop med att det samhälleliga trycket hela tiden har blivit hårdare. Också här i Thüringen har det högerpopulistiska partiet AfD vind i seglen och därför går man nu också bland de övriga partierna mot en mer restriktiv asylpolitik.

En afghansk pojke som är flykting i Tyskland pyntar julgranen tillsammans med andra dagisbarn i Magdeburg i Tyskland den sista november 2016.
Bildtext En afghansk pojke som är flykting i Tyskland pyntar julgranen tillsammans med andra dagisbarn i Magdeburg i Tyskland den sista november 2016.
Bild: EPA/Jens Kalaena

Utvisningar viktiga i valkamp

Och kraven på en restriktivare politik i kombination med mer utvisningar, ställs nu från så gott som alla håll.

År 2017 blir i Tyskland ett viktigt valår och flyktings- och migrationsfrågan är den som kommer att prägla alla valkamper.

Förutom att Tyskland i september går till förbundsdagsval hålls också flera delstatsval, bland annat i den folkrikaste delstaten Nordrhein-Westfalen.

Från att hittills ha verkställt utvisningar rätt så sparsamt ska signalen nu vara en helt annan. Den tyska regeringen vill till exempel utvisa 12 000 afghaner.

– Afghanistan är enligt vår åsikt på inget sätt ett säkert land. Det kan ju eventuellt finnas vissa regioner som kan ses som mer säkra än andra, men det här måste i så fall utredas grundligt innan man börjar skicka iväg mänskor, säger Rauschnabel.

Enligt en färsk rapport kommer det i slutet av år 2017 att i Tyskland finnas närmare en halv miljon mänskor som egentligen borde lämna landet.

Diskussion om artikeln