Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Planerade klätterväggar blev säckstolar i nyrenoverade Lypa

Från 2016
Säckstolar i korridoren i Lyceiparkens skola.
Bildtext Hade ribbstolar varit en bättre investering än säckstolar? Hur ska man få Lypaeleverna att röra på sig på rasterna?
Bild: Yle / Hanna Othman

Då renoveringen av Lyceiparkens skola i Borgå planerades, så pratades det om att ge eleverna mångsidiga möjligheter att röra på sig på rasterna. Besvikna röster berättar att det inte blev så.

För en månad sedan fick eleverna i Lyceiparkens skola i Borgå flytta in i sin nyrenoverade skolbyggnad.

Den renoverade skolan har nymålade väggar och färggranna fåtöljer som eleverna kan sitta i under rasterna.

Men enligt information som Yle Östnyland fått har det funnits planer på klätterväggar i korridorerna och allaktivitetsplan ute på gården. De saknas ändå nu i den färdiga skolbyggnaden.

Tomma bänkar på Lyceiparkens skolas gård.
Bildtext På skolgården finns det många bänkar som inte direkt lockar till socialisering.
Bild: Yle / Hanna Othman

Både lärare och elever har fått framföra önskemål om vad de hoppas att ska finnas i den nyrenoverade skolan.

Lyceiparkens skolas rektor Li-Lo Söderholm säger att hon aldrig såg några konkreta ritningar på de motionsredskap som Yle Östnyland räknar upp.

- Visioner, önskemål och tankar har det säkert funnits. Men jag har inte sett att de alla kom så långt som till ritningarna, säger Söderholm.

Lyceiparkens skolas gård.
Bildtext En del nya saker på skolgården, men inte mycket som också grannskapet kunde ha nytta av.
Bild: Yle / Hanna Othman

Hon säger ändå att det nu finns fler saker på skolgården än före renoveringen, för att inte tala om att man har en skolgård efter två år i baracker.

- Visst tycker också jag att vi i samband med en så här stor renovering hade kunnat göra mera, men jag vet inte varför det inte blev så. Handlar det om pengar eller har de här önskemålen inte noterats tillräckligt starkt? funderar Söderholm.

Hon säger att hon själv hade visioner om mera konst i skolan och aktivt sökte stipendier för det. Det är tack vare stöd från en fond som amfiteatern och kuberna på gården byggdes.

En amfiteater på Lyceiparkens skolas gård.
Bildtext Amfiteatern på skolgården kan locka till en utelektion då det är fint väder.
Bild: Yle / Hanna Othman

Uteraster inget måste

Då Lypas elever flyttade tillbaka in i den gamla skolbyggnaden blev skolan samtidigt en skofri skola och eleverna behöver inte längre gå ut på rasterna.

Orsaken är dels att det anses bökigt att klä på sig allt från skor till ytterkläder. Dessutom är byggnaden snårig, vilket gör att det skulle ta mycket tid för lärarna att försöka hitta alla elever och fösa ut dem.

Eleverna får förstås gå ut på rasterna, men Lypas gymnastiklärare Anders Back säger att de oftast tillbringar rasterna inomhus med en mobil i handen.

- Det gör mig lite oroad eftersom vi i Finland sitter för mycket och rör på oss för lite. Om det finns en boll kommer eleverna att leka med bollen, om det finns en klättervägg kommer eleverna att klättra på väggen. För vuxna gäller det att skapa förutsättningar för barnen att kunna röra på sig.

Två bordtennisbord på Lyceiparkens skolas gård.
Bildtext Det finns två nya pingisbord på skolgården.
Bild: Yle / Hanna Othman

Back tycker inte att det finns tillräckligt med möjligheter för eleverna att röra på sig i nuläget.

Något som ändå gläder gymnastiklärare Anders Back är att många elever under lunchrasten besöker gymnastiksalen då den är öppen för alla.

- Vi har bara haft gymnastiksalen i ett par veckor, men det har varit många besökare och många ivriga elever. Jag ser ju att de vill röra på sig. De vill leka och spela.

Cykelställning på Lyceiparkens skolas gård.
Bildtext Det har reserverats ordentligt med rum för elevernas cyklar på skolgården.
Bild: Yle / Hanna Othman

Rektor Li-Lo Söderholm säger att skolan ändå är glad och stolt över det den har.

- Jag skulle gärna se att människor kunde glädjas över det vi har fått. Vi är jätteglada över att vi ändå fått så mycket om man jämför med andra skolor.

Diskussion om artikeln