Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Byggboom i Närpes

Från 2016
Sancons vd Peter Rosenholm står framför radhusbygget i Närpes.
Bildtext Sancons vd Peter Rosenholm säger att intresset för nybyggda lägenheter är stort i Närpes.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Under de senaste åren har det byggts en hel del lägenheter i Närpes och just nu pågår ännu ett flertal byggnadsprojekt. Enligt företagare inom byggbranschen i Närpes finns det en efterfrågan på nya lägenheter, men frågan är hur länge.

Bland andra Sancon, NS Bygg & Bo samt Lemminkäinen har bostadsprojekt på gång i Närpes och alla ska stå klara inom 2017. Dessa tre företag bygger sammanlagt 31 lägenheter och en stor del av lägenheterna har redan gått åt.

- Det verkar nog vara en ganska stor efterfrågan och stort intresse och många förfrågningar åtminstone på vårt projekt. Med tanke på hur många projekt som är på gång samtidigt, så verkar ett stort intresse finnas, säger Sancons vd Peter Rosenholm.

- Vårt projekt ligger så nära torget och servicen, så det är det som gör att man har en naturlig efterfrågan, säger i sin tur Mikael Snellman, regiondirektör för Lemminkäinen.

Byggställningar framför ett radhusbygge i Närpes.
Bildtext Ett radhusbygge i Närpes.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Byggboomen mattas av

Men för alla har det inte gått lika bra. Kas-rakennus hade planer på att bygga ett höghus med sju lägenheter, men har fått tänka om.

- Vi har faktiskt lagt vårt projekt på is. Vi fick inte tillräckligt med förhandsbeställningar. Vi väntar på att vi får tillräckligt många sålda och som det ser ut nu så kommer vi inte att börja i år åtminstone, konstaterar vd:n Kari Rantakoski.

Utbudet måste ändå alltid gå hand i hand med efterfrågan och även Sancons vd medger att byggboomen i Närpes kan avta inom en snar framtid.

- En avmattning tror jag nog säkert att det kommer att bli. Den här takten kommer nog inte att hålla, med flera tiotals lägenheter som färdigställs inom ett år. Troligen fortskrider nog byggandet, men kanske i mindre omfattning än under detta och nästa år, säger Rosenholm.

- Just nu är det ganska bra uppåt för byggbranschen, men det går väl som förr med dalar som kommer emot. Det är toppläge emellanåt och så är det sämre sysselsättning med en konjunktursvacka.

Men Närpes är en växande stad och framtidstron är stark. Även om behovet av nya lägenheter för stunden avtar oroar sig inte Rosenholm över vad som komma skall.

- Utvecklingen går ju framåt och det byggs en hel del. Inte bara bostäder, även industrin och växthusen bygger till, så det byggs nog en hel del. Närpes är nog en utvecklingskommun, det går framåt.

Diskussion om artikeln