Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Saara Aalto blev tvåa i X-Factor, Alla joursjukhus uppfyller ej kraven

Från 2016
Uppdaterad 12.12.2016 07:19.
Saara Aalto i X-Factor.
Bildtext Saara Aalto uppträder i X-Factor.

Vad har hänt medan du sov? Vad behöver du veta inför dagen?

Inrikes:

Saara Aalto tog inte hem segern i brittiska X-Factor i går kväll - Matt Terry från Bromley lyckades vinna fler brittiska hjärtan. Aaltos framgångar kan ändå ses som en seger i sig och Finland har henne att tacka för en hel del positiv publicitet. Läs om hur Saara satte oss på kartan.

Det är inte bara kring den omfattande jouren i Seinäjoki som frågetecknen hopar sig. Centralsjukhusen i Villmanstrand och Rovaniemi ska om ett drygt år ansvara för omfattande jourvård för närmare en halv miljon finländare. För att klara kraven måste sjukhusen i rekordtakt bygga upp nya neurologiska och kardiologiska avdelningar. Konsultering av experter per video kan bli aktuellt för att klara de omfattande jouruppgifterna, säger social och hälsovårdsministeriet.

Tingsrätten stockas av en aldrig tidigare skådad ström ansökningar om att döda gamla pappersaktier i Sampo. Ägarna har tre dagar på sig att trygga sina pengar och en del kan inte hitta pappren som behövs. Christer Ekebom i Lojo var en av dem - han visste inte ens om att han ägde Sampoaktier, som han tydligen har fått i och med nedläggningen av företaget Industriförsäkring för flera år sedan.

Utrikes:

Internationella valutafondens (IMF) ledare Christine Lagarde ställs inför rätta i dag i Paris. Lagarde anklagas för vårdslöshet och missbruk av allmänna medel under sin tid som finansminister. Det gäller ett fall där businessmannen Bernard Tapie fick 400 miljoner euros skadestånd ur statens kassa 2008. Lagarde har nekat att hon skulle ha agerat fel - men hennes rykte har redan fått sig en törn.

Efter att Tyskland ifjol tog emot närmare 900 000 asylsökande, finns nu en allt starkare politisk vilja att utvisa de mänskor som har nekats asyl i landet. Samtidigt som utvisningarna hela tiden blir fler, höjs ändå röster för att stoppa utvisningarna åtminstone under vintern.

I USA gav den blivande presidenten Donald Trump i går en förklaring till varför han inte deltar presidentbriefingen med underrättelsetjänsten varje dag. Han tycker att han ärintelligent nog för att klara sig utan.
- Jag är en smart person. Jag behöver inte höra samma sak med samma ord vareviga dag i åtta år, sade Donald Trump när han tillfrågades.

Dagens väder: Kallt och lätt snöfall. Växlande molnighet och närmast i landets mellersta och östra delar förekommer lokalt lätt snöfall. Från natten mest uppehåll. Temperaturen är på dagen mest -5...-10 grader, vid kusten något mildare.

Diskussion om artikeln