Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Serbien ställer män inför rätta för massakern i Srebrenica - för första gången

Från 2016
Uppdaterad 13.12.2016 18:34.
Minnesplatsen i Potocari, Bosnien 11.7.2016
Bildtext Minnesplatsen i Potocari, Bosnien 11.7.2016
Bild: EPA/FEHIM DEMIR

Serbien ställer för första gången människor inför rätta för delaktighet i massakern i Srebrenica. Åtta män riskerar att dömas till närmare 20 års fängelse.

Omkring 8 000 muslimska pojkar och män mördades av bosnienserbiska styrkor i Srebrenica i juli 1995, under Bosnienkrigen. Massakern har definierats som ett folkmord av två internationella domstolar, men Serbien har motsatt sig den definitionen.

Srebrenicamassakern har varit en öm punkt för Serbien, som drabbades av hätsk nationalism i samband med att Jugoslavien föll samman.

De åtta männen misstänks alla för delaktighet i den del av massakern som utfördes i en lagerlokal i staden Kravica. Över tusen tillfångatagna pojkar och män fördes dit den 13 juli 1995. Bosnienserbisk polis kastade in granater in i lagret och sköt ihjäl männen. Bara ett fåtal personer överlevde.

"Slaktaren Nedjo" bland de åtalade

De som nu ställs inför rätta var poliser som ingick i en specialenhet som kallades "Jahorina". Tolv medlemmar av enheten har redan dömts för krigsbrott i Bosnien.

De nu aktuella männen fick serbiskt medborgarskap efter kriget.

58-årige Nedeljko Milidragović, som också kallas "Slaktaren Nedjo" finns bland dem som ställs inför domstol idag. Han ledde specialenheten och beskylls för att ha beordrat avrättningarna och sagt att "ingen ska komma ut med livet i behåll".

Milidragović blev en framgångsrik affärsman i Serbien efter kriget.

Både bosniska domstolar och Internationella brottsmålsdomstolen för forna Jugoslavien (ICTY) har åtalat och dömt skyldiga till Srebrenicamassakern tidigare.

Just nu väntar den bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladić på sin dom vid ICTY i Haag. Åklagarna vill att han ska dömas till livstids fängelse.