Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Utbildningsverket: Nej till förskola på Busholmen

Från 2016
Uppdaterad 12.12.2016 10:06.
Barn som tecknar.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Busholmenföräldrarna har hoppats på en förskola på Busholmen i Helsingfors, men utbildningsverket säger nu nej. En förskolegrupp i daghemmet Pärlan på Busholmen är inte ändamålsenlig, slår tjänstemännen vid utbildningsverket fast.

Minervaskolan, som ligger på Apollogatan i Främre Tölö, ska renoveras med start på våren nästa år. Enligt utbildningsverkets planer ska både förskolan och skolan därför flytta till tillfälliga lokaler på Sandstrandsvägen 6 i Sandudd för ett och ett halvt år.

Ledamöterna i utbildningsnämndens svenska sektion begärde under mötet i november att utreda möjligheten att placera en förskola på Busholmen under läsåret 2017 till 2018, men tjänstemännen säger alltså nej.

"Skulle vara väldigt sårbar"

Enligt en utredning finns det i dag fem barn som bor på Busholmen och som ska börja i förskolan hösten 2017. Utbildningsverket konstaterar att en liten förskolegrupp i daghemmet Pärlan vore väldigt sårbar både med tanke på personalresurser och ekonomiska resurser. Samtidigt skulle den andra gruppen i Minerva förskola också bli liten och sårbar.

En liten förskolegrupp i daghemmet Pärlan vore väldigt sårbar både med tanke på personalresurser och ekonomiska resurser.

Utbildningsverket

Målsättningen för den svenska verksamheten i Helsingfors är dessutom att flytta förskolorna in i skolbyggnaderna för att samtidigt frigöra platser i daghemmen för yngre barn.

Enligt utbildningsverket behövs platserna i daghemmet Pärlan för barn i åldern 1-5 år i södra området.

Innebär tilläggskostnad på 40 000 euro

Förskoleundervisning i daghemmet Pärlan skulle också innebära en barnträdsgårdslärarbefattning med en tilläggskostnad på 40 000 euro per år.

Sammanlagt beräknas 33 barn delta i förskoleundervisningen i Minerva förskola under nästa läsår.

Tjänstemännen skriver i sitt förslag att trafikförbindelserna från Busholmen till förskoleundervisningen i Sandudd är goda. Resan med spårvagn sägs räcka omkring 25 minuter.

Utbildningsnämndens svenska sektion behandlar förskoleundervisningen för Minervaskolan på torsdag.

Diskussion om artikeln