Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massvis med metan i luften hotar klimatmål - oklart varifrån gasen kommer

Från 2016
Uppdaterad 12.12.2016 09:41.
En indier åker motorcykel i smog efter Diwali festivalen i New Delhi i slutet av oktober 2016.
Bildtext Flera personer led av andningssvårigheter då bränder under Diwali festivalen i New Delhi förvärrade stadens redan akuta smog i slutet av oktober 2016.
Bild: EPA/RAJAT GUPTA

Kampen mot klimatförändringen kan bli ännu svårare på grund av en rekordstor ökning av mängden metangas i luften under 2014 och 2015.

- Det finns ett akut behov av ökad uppmärksamhet för att värdera och minska metanutsläppen, skriver forskarna i Environmental Research Letters journal, där de summerar forskningsresultat av 81 forskare gällande metan.

Efter en långsam ökning mellan 2000 och 2006, har koncentrationen av metan i luften stigit tio gånger snabbare under det här decenniet.

Studien publicerades i journalen Earth System Science Data.

Värmer upp betydligt mer än koldioxid

Det finns betydligt mindre metangas i luften än av den ökända växthusgasen koldioxid. Metan kan ändå få värre effekter eftersom gasen binder värme 28 gånger mer effektivt än koldioxid.

Därför varnar klimatforskare att en grov ökning av metangaser i luften kan leda till att de positiva effekter som kampen mot klimatförändringen har fått till stånd genom att minska koldioxidutsläppen.

– Man måste kontrollera metanutsläppen om man vill förhindra att jordens medeltemperatur stiger med över två grader, säger professor Marielle Saurois, som ledde forskningen.

Kinesiska myndigheter i Beijing varnade för skadligt dålig luftkvalitet i mitten av november 2017.
Bildtext Kinesiska myndigheter i Beijing varnade för skadligt dålig luftkvalitet i mitten av november 2017.
Bild: EPA/ROLEX DELA PENA

Temperaturen kan stiga med tre grader

Redan nu lider människor på flera håll av jorden av extrema väderfenomen som superstormar, torka och översvämningar som beror på att havsytan stiger. Det här är följder av att medeltemperaturen har ökat med en grad sedan den pre-industriella tiden.

Om utvecklingen fortsätter som hittills, kommer den globala temperaturen att stiga med tre Celsiusgrader fram till år 2100. Det här trots att alla länder skulle uppfylla de nationella utsläppsmålen från FN:S klimatmöte i Paris.

Köttindustri och risodling värsta bovarna?

Den oväntade ökningen av metangaser i luften var speciellt stor åren 2014 och 2015. Orsakerna till ökningen är dessutom till stora delar fortfarande höljda i dunkel.

En möjlighet är att atmosfärens naturliga kemiska nerbrytning av CH4 har avtagit.

Nötkött i en produktionshall.
Bildtext Djuruppfödning är en av de misstänkta orsakerna bakom ökningen av metangas.
Bild: BELGA/OLIVIER HOSLET/hh

De största misstankarna riktas ändå mot djuruppfödning och jordbruk, speciellt risodlingar. De här näringsgrenarna står tillsammans för två tredjedelar av människans utsläpp på jorden.

En tredjedel av metangasutsläppen härstammar från tillverkning av fossila bränslen - därför kan också här finnas en orsak till ökningen.

I dag härstammar 60 procent av metangasen från mänsklig aktivitet, resten kommer från vårmarker och andra källor i naturen.

Himmel och hav.
Bildtext Åtgärderna mot metangas ger snabba resultat eftersom metangas, i motsats till koldioxid, har en kort livslängd.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Positivt: Åtgärderna syns snabbt

Den mest skrämmande potentiella orsaken har ändå strukits från listan över misstänkta orsaker. Klimatförändringar har - åtminstone inte än - börjat frigöra de massiva gasreserverna i den subarktiska permafrosten.

- Just nu är det en mycket liten faktor. Men det råder ännu stor osäkerhet och alla forskare undertecknar kanske inte detta, säger professor Mariele Saunois till nyhetsbyrån AFP.

Det goda med de tråkiga nyheten är ändå att metangas lever en betydligt kortare tid än CO2.

Det betyder att alla åtgärder för att minska metangas i luften kommer att ge snabba synliga resultat, sade forskarna.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln