Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: When you wish upon a star (Ser du stjärnan I det blå)

Från 2016
Noter till Ser du stjärnan i det blå
Bild: Yle/Kjell Ekholm

År 1881 gavs Pinicchios äventyr, av den italienska författaren Carlo Collodi ut som följetong.

Författaren vars riktiga namn var Carlo Lorenzini hade haft en omväxlande karriär som bl.a. soldat, journalist och statstjänsteman. När han debuterade med Pinocchio, sagan om en docka vars näsa växer när han ljuger blev det en omedelbar succé för honom.

Walt Disney nappade på berättelsen

År 1940 hade Walt Disney-filmen om Pinocchio premiär. When you wish upon a star var inledninssången under det att namnen på alla medverkande rullade på den vita duken.

I slutet av inledninsscenen ser vi Benjamin Syrsa avfyra sången på ett skrivbord med en final där hans skugga förstoras av en spotlight. Mera Hollywood får man söka efter. Men, stiligt!

Cliff Edwards blev syrsans röst. Vem var han?

Jo! Ljudteknikern och dubbaren som gav Benjamin Syrsa sin röst. Scenen är så övertygande att Benjamin blir verklig. Undra på att den är rankad som den genom tiderna bästa Disney-sången. Före t. ex. ”Someday my prince will come” ur Snövit och de sju dvärgarna, ”Bella Note” från Lady och Lufsen och ”Hakuna Mata”, som ingick i Lejonkungen.

Sången kvitterade en Oscar för Bästa orginalsång, den första för Disney company. Låten användes tidvis som signatur för hela bolaget.

När blev syrsans sång en julsång?

Televisionens makt var/är större än man tror! I och med att Kalle Ankas jul började sändas på SVT på julaftonen och samlade det svenska folket vid TV-apparaten genomgick ”When you wish upon a star” en metamorfos.

Från att ha varit en bedårande syrsesång blev den en bejublad julsång i Sverige, Norge, Danmark och svensk-finland. Den besjungna stjärnan kopplades ihop med Betlehems stjärna.

”Stjärnan har en sällsam makt och när du din önskan sagt, från en silverstråle klar du får ditt svar"

Mer om låten kan du höra i Vega kväll måndag med start kl 17.30

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill ni höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi

Musikredaktionens julkalender