Snuset - en miljonbusiness i Finland
Ny bil, sommarstuga och lyxlägenhet. Det kan den seriösa snussmugglaren skaffa sig efter några månader i branschen.
Vår granskning visar att stora delar av snuset i södra Finland säljs av en estnisk liga där åtminstone tre av nyckelpersonerna har kriminell bakgrund och att många av dem som handlar med snus också handlar med tunga droger. Ändå är polisens intresse för snuset svalt. "Folkhälsan är inte en fråga för polisen" säger man.
Svenska Yle har talat med en langare som uppskattar att snuset i Finland omsätter kring femtio miljoner euro om året. Själv anser han sig vara småförsäljare, och gör två till trehundra euro vinst ett bra dygn. Polisen är han inte rädd för.
- De bryr sig nog inte om mig, eftersom jag inte importerar själv, men visst har det här höjt min livskvalitet rätt mycket.
Det perfekta brottet
Snus har varit förbjudet att sälja och tillverka för försäljning i Finland i 22 år. Sedan augusti i år får man hämta in ett kilo snus för eget bruk i landet. Men den svarta snushandeln är både utbredd och lukrativ.
Mitt intresse för den svarta snushandeln i Finland vaknar en krogkväll i Helsingfors i oktober.
- Vad är det där för snus och var har du fått tag på det?
Frågan ställs till en vän som inte har rest till Sverige på länge och som vanligtvis snusar ett och samma märke sedan flera år tillbaka. Det nya snuset är fyra gånger starkare än det han vanligen snusar.
- Det är lätt, jag kan lägga med dig i några grupper på Facebook, kolla!
Han som hämtar in snuset för vår del vet inte vad han ska göra med pengarna mera.
Anonym snuslangare
Jag hittar snabbt över 190 snusgrupper på Facebook och märker att de största har över tiotusen medlemmar. I grupperna görs tiotals köp per dag och priset på ett torn snus är ungefär dubbelt så högt som i Sverige.
Vilka är det som tar in snuset? Och hur stor är marknaden egentligen? Och om förbudet är viktigt, hur kan då försäljningen pågå så här öppet på sociala medier? Kan det vara så att snushandel är det perfekta brottet i Finland? Stora vinster, liten risk för att åka fast.
Ingen moralpanik
Vi träffas på parkeringsplatsen till ett bostadsområde långt utanför centrum av Helsingfors. Via en facebookgrupp har jag fått kontakt med langaren genom att arrangera ett köp – det han ännu inte vet är att jag är journalist och vill göra en intervju. Det är redan skymning när jag anländer till platsen. Han är i trettio - fyrtioårsåldern, prydligt klädd och öppen och pratsam. Medan vi småpratar plingar hans telefon flera gånger, affärerna går bra, och också en annan köpare anländer till platsen i bil.
På något konstigt sätt fungerar det här också för mig som ett substitut för drogförsäljningen - jag märkte att jag saknade själva grejen med att sälja.
Anonym snuslangare
- Jag ser inget moraliskt dilemma i att sälja snus fast det är olagligt. Du behöver inte gå längre än till Sverige så är det helt lagligt att sälja det.
Kanske är det också därför han ställer upp på en intervju. Han har tidigare sålt droger och åkt fast för det. Nu säljer han ändå “bara” snus, och eftersom användningen inte är kriminaliserad så känns det inte så farligt. Av samma anledning är förmodligen köparna i grupperna också så många. De mest aktiva försäljarna har till och med en sorts Robin-Hood-känsla över sina annonser. Man tar risker för att "rädda" de stackars nikotinberoende landsmännen- och kvinnorna.
Men att köpa snus på nätet är också olagligt i Finland och kan få konsekvenser.
Langaren säger att han är noga med att inte sälja till minderåriga eller sådana som inte har råd att betala sina skulder. För honom är snusförsäljningen en bisyssla som höjer livskvaliteten. Eftersom han själv inte smugglar in snuset, utan köper det av en bekant som har en bekant som hämtar det över gränsen, har han också minimerat riskerna för att åka fast, eller bli åtalad för smuggling. De som ligger högst upp i kedjan gör de största vinsterna, men tar också de största riskerna.
Snuset omsätter åtminstone femtio miljoner euro om året i Finland, och det kan vara drastiskt i underkant.
Anonym snuslangare
- Han som hämtar in snuset för vår del funderar på att lägga av för han vet inte vad han ska göra med pengarna längre.
Snussmugglaren har redan köpt en sommarstuga och nya bilar för de pengar han förtjänat på att sälja snus. Så hur mycket kan det handla om i dygnet?
- Tusentals euro! En låda (red.anm. 24 torn) köpt i Haparanda gör du tvåhundra euro vinst på om du säljer den som hel, så du behöver inte sälja hemskt många lådor för att komma upp i stora summor.
Langaren uppskattar att snuset i Finland kan omsätta kring femtio miljoner om året. Om 20 000 aktiva köpare i grupperna köper i snitt ett torn a 50 euro i veckan, så skulle slutsumman landa på 52 miljoner euro om året.
- Och det kan vara drastiskt i underkant, tillägger han.
Som droghandel
Han beskriver säljarna i grupperna som helt vanliga familjefäder. En del säljer snus som bisyssla som han själv, andra har gjort det till ett heltidsjobb. Försäljningen börjar allt mer påminna om droghandeln, med importörer, återförsäljare och distributörer.
- På något konstigt sätt fungerar det här också för mig som ett substitut för drogförsäljningen - jag märkte att jag saknade själva grejen med att sälja.
Han berättar också att flera av dem som handlar med snus i Södra Finland dessutom handlar med droger. När han började köpa snus via grupperna på Facebook fick han nästan alltid frågan om han behöver något annat också.
När han senare själv började sälja blev han också kontaktad av importörer som undrade om han vill sälja piller eller annat som de hade importerat från Baltikum. Än så länge har han hållit sig till snuset.
Hårda straff
Straffpåföljderna för snussmugglaren är höga. Man döms för smuggling, brott mot tobakslagen och skattebedrägeri, och summorna som staten kan kräva in blir lätt hisnande. För ett enda gram olovligt insmugglat snus utkrävs 37 cent i skatt. En dosa snus innehåller i snitt 20g snus, alltså betalar man för ett torn olagligt snus kring 74 euro.
Polisen var inte intresserad av snuset de hittade i mitt kylskåp.
Anonym snuslangare
Finlands hittills största kända snushärva nystades upp av myndigheterna 2008. Två brandmän från Jakobstad hade smugglat in 20 000 kilo snus under fem års tid och sålt vidare. Deras skulder till staten uppgår nu till över tre miljoner euro, trots att advokaten Christer Eriksson har ifrågasatt hur man inom EU i det här fallet kan godkänna så kallad dubbelbeskattning. Det vill säga utkräva skatt på en vara som redan en gång beskattats i Sverige. EU-domstolen vill inte ta upp fallet till behandling.
Jag frågar langaren hur noga han tycker att polisen är när det gäller snusförsäljning.
- Nog ska man nästan vara misstänkt för något annat, eller just hamna i tullens bevakning för att få poliserna efter sig.
Han har också själv haft besök av polisen. De letade efter droger, som han inte hade.
- De tittade i mitt kylskåp och konstaterade att: Jaha, du säljer snus nuförtiden. Jag hade kanske tio stockar i kylen då, men de var inte intresserade av snuset utan lämnade mig ifred.
Kan det verkligen vara så att polisen inte bryr sig om den snusförsäljning som pågår i grupperna på Facebook? Eller har de helt enkelt inte hittat den ännu?
Inte en pipa snus
I Finland snusar uppskattningsvis 50 000 personer och användningen bland unga har fördubblats under de senaste fem åren.
Allt medan den lagliga införseln av snus har minskat, har tullens beslag ökat.
År 2016 blev ett rekordår för tullen, med mer än 3 000 kg beslagtaget snus.
- Vi har inte riktigt förberett oss på det här, säger Tuomo Kunnari, enhetschef för Tullen i Torneå, när han öppnar dörren till tullens förråd.
Förrådet är ett litet betongutrymme på cirka 12 kvadrat. På hyllor längs väggarna står några rader med lettisk vodka. Längs ena väggen tornar snuslådor upp sig och på golvet finns svarta sopsäckar fyllda med snusstockar. Lagret har tömts några dagar innan jag besöker Torneå, ändå finns här tiotals kilo beslagtaget snus, och den fräna lukten är påtaglig.
Mest finns här snus av det billiga märket Odens, som också är det vanligast förekommande i grupperna på Facebook. I Haparanda kostar ett torn Odens 16 euro, i grupperna säljs det för 35 euro. Odens är fyra gånger starkare än många av de vanligaste snussorterna, och därmed också mer beroendeframkallande. En dosa Odens väger bara tio gram, det betyder att man kan ta in tio stockar Odens i Finland alldeles lagligt. Det betyder också att man på ett lagligt infört kilo snus kan göra sig 190 euro vinst på svarta marknaden.
Kanske fungerar försäljningen på sociala medier så bra att landets snusare inte längre bemödar sig med att åka över till Sverige för att köpa snus?
Det enda som krävs är att gå med i en grupp, leta fram det märket man vill ha, lämna bud åt försäljaren. Många har dessutom hemkörning för en extra slant. Snuset har man i handen inom en timme från att första kontakten har tagits.
Lukrativt i Haparanda
På svenska sidan görs det också stora pengar på att sälja snus - åt finländare. Alldeles nära gränsen finns fem stora snusbutiker, med mestadels finländska kunder.
- 75 till 80 procent av våra kunder är finländare och de köper alltid det billigaste för de säljer ju sen vidare snuset, berättar en försäljare jag talar med.
Sedan ändrar hon sig och menar att vidareförsäljningen bara är en gissning från hennes sida, eftersom hon som försäljare inte frågar kunderna vad de gör med snuset.
Hon vill inte säga hur stora mängder finländarna köper men lägger till att butiken är noga med att informera kunderna om att det inte är mer än ett kilo snus man får föra över gränsen tillbaka till Finland.
Butikerna här har ingen direkt skyldighet att begränsa sin försäljning så länge den sker inom Sveriges gränser. Men enligt EU-lagstiftning får Sverige inte exportera snus till andra EU-länder och de måste också enligt avtalet använda alla nödvändiga medel för att se till att snuset inte hamnar i andra EU-länder. Också Cancerföreningens undersökning från januari visade att 86 procent av bilarna som användes av dem som handlade i snusaffärerna i Haparanda kom från Finland.
På nio år har den sammanlagda omsättningen i snusbutikerna i lilla Haparanda (ca 4800 invånare) gått från trehundrafyrtio tusen euro till nästan 27 miljoner euro (den är 78 gånger större än vid start). Den siffran stöder langarens uppskattning om snusets omsättning i Finland. Eftersom merparten av haparandasnuset landar i Finland, och priset på svarta marknaden är det dubbla, blir värdet på gatan här ungefär femtio miljoner euro.
Den estniska ligan
På finska sidan fortsätter affärerna gå bra. Langaren jag talar med säljer flera stockar om dagen.
- Efterfrågan har ökat mycket, det kommer nya kunder hela tiden. Men branschen förändrades nog för ungefär ett år sedan när esterna började köpa upp flera av de stora snusgrupperna på Facebook.
Esterna har vi tillsammans med redaktionens datajournalister lyckats ringa in genom att kartlägga administratörer och medlemmar i de största grupperna på Facebook. Åtminstone åtta grupper administeras av ett antal hemliga profiler som alla har kopplingar till Estland.
Langaren beskriver hur de sakta började köpa upp grupp efter grupp, och sedan krävde betalt för att låta andra sälja i grupperna. Den största av grupperna har över 16 000 medlemmar.
I Estland har snus varit förbjudet i bara ett drygt år och landets första snusdom föll så sent som i oktober 2016.
- Det är nog en stor marknad, för de här killarna hade bara varit verksamma i ett år och ändå förtjänade de över två miljoner euro, säger Mailin Aasmäe, pressansvarig på tullen i Tallinn.
En av nyckelpersonerna i den snuskedjan var en tidigare högt uppsatt polisofficer. Snus är så eftertraktat i Estland att det till och med finns en handel med använda prillor.
"Vi såg ut som idioter"
Här har tullen fått igenom en förändring i lagen så att mängden snus man får föra in i landet nu bara är 10 burkar i månaden.
- Vi såg ut som idioter före lagförändringen, berättar Urmas Koidu, tullchef i Tallinn. Vi var tvungna att ge tillbaka det snus vi hittade och be om ursäkt, trots att vi gissade att det var inhämtat för försäljning.
Tullen i Estland har också förgäves bett Facebook att ta bort försäljningsgrupperna, men Facebook säger att det inte är emot deras regler. Nu jobbar man på att få igenom en lagförändring som skulle ge tullen möjlighet att själva utge sig för att vara köpare i grupperna och på så sätt ta försäljarna på bar gärning.
- Men distributörerna här vet ganska lite om resten av kedjan, de är småskurkar, säger journalisten Piia Osula, när jag träffar henne på ett café i Tallinn.
Hon har skrivit ett flertal artiklar om snushandeln i Estland efter att hon hört om en snushandlare som hade kunnat köpa sig en lägenhet i centrala Tallinn på det han förtjänade.
När vi jämför de estniska snusgrupperna med de finländska, lyckas vi hitta åtminstone tre profiler som figurerar både i de finländska och de estniska grupperna. De kommer från Pärnu, men bor i Helsingfors.
På jakt efter namn
Att få reda på vem som ligger bakom en hemlig profil på Facebook är inte alldeles enkelt, men till sist lyckas jag spåra ett namn, som leder till ett annat.
Det visar sig ganska fort att jag har att göra med två bröder, som verkar vara nyckelpersoner i den estniska kartellen. De har uppmärksammats i flera tidningsartiklar i Estland i början av 2000-talet. Man skriver att “bröderna håller Pärnu i skräck” med sina upprepade snatterier och rån, men också misshandel av jämnåriga. De är bara barn på 6 och 7 år när polisen får upp ögonen för dem. Man vet inte riktigt hur man ska hantera pojkarna så de åker in och ut på olika anstalter i flera år, tills de slutligen blir myndiga.
- Det är lite märkligt, för när de blev myndiga försvann de ur bilden, berättar Sander Peremees, polis i Pärnu då jag ringer upp honom för att få veta mera.
Jag bestämmer mig för att inte närma mig de estniska bröderna, när jag får reda på att de har ett våldsamt förflutet. Istället sätter jag fokus på de finländska försäljarna.
Kvalitetssnus av inhemska försäljare
Länge följer jag med en profil som administrerar några av de största finländska grupperna. Han säljer mycket och han säljer ofta. Han verkar redan ha många stamkunder och tonen i hans annonser är rå och skojfrisk. Men när jag via en falsk profil som jag har skapat försöker kontakta honom, kastas jag ut ur grupperna och de görs om till hemliga. I samma veva kastas min falska profil också ut ur den största estnisk-styrda gruppen, som också görs om till hemlig. Möjligen finns här ett samarbete mellan administratörerna? Med min riktiga profil kan jag ändå fortsätta följa diskussionerna.
Utåt sett är han som många andra, en helt vanlig familjefar.
Anonym snuslangare
I de finländska grupperna betonas ofta att försäljarna är inhemska och “pålitliga” och man förundrar sig över hur esterna så effektivt har lyckats ta över stora delar av marknaden. Hånfullt talas det om hur esterna har gjort miljoner på att sälja Odens, som många av medlemmarna i de finländska grupperna kallar för “kärnavfall” och rent skräp. Här satsas det på kvalitetssnus.
Men det verkar inte heller finnas någon brist på kvantitet. Administratorn jag följer meddelar i ett inlägg att han för närvarande har 1100 kilo snus i sitt förråd.
Av langaren jag intervjuar får jag senare höra att jag ska hålla mig undan nämnda profil. Han är en av dem som också säljer droger och han är våldsam. För några månader sedan hade han inbrott i sitt förråd och flera lådor snus försvann. Man fick fast dem som bröt sig in och de “kommer nog inte att ställa till med något mer nu”. Utåt är han, som många av de andra, en helt vanlig familjefar.
Här bör nämnas att många av profilerna som säljer i grupperna på Facebook inte har kopplingar till organiserad brottslighet eller ligor, utan helt enkelt hämtar med sig “lite extra snus” från kryssningen för att få resan betald. Men snuset här säljs både stockvis och lådvis, så det är möjligt att stora delar av kedjan, allt från importörer till distributörer, är aktiv i grupperna.
Folkhälsan - inte en fråga för polisen
Jag har redan tidigt kontaktat polisen för att få en intervju om snushandeln i Finland, men fått ett rätt ljummet bemötande. Man säger till mig att folkhälsan inte är polisens sak att sköta, att snushandeln inte prioriteras hos dem, och att om jag vill hitta någon som på riktigt är upprörd över snuset så ska jag kontakta cancerorganisationerna. Men mitt intresse ligger inte i folkhälsan, utan i den gråa ekonomin och de vinster som går att göra tack vare ett förbud som inte bevakas.
- I mån av möjlighet försöker vi nog ta oss an också snusförsäljningen, speciellt om vi lägger märke till något organiserat, säger polisöverinspektör Pekka Heikkinen på polisstyrelsen. Men som du förstår händer det en hel del annat på sociala medier som vi måste lägga större vikt vid.
Heikkinen nämner bland annat hatbrott och brott riktade mot barn. Han säger också att politikerna bestämmer vad polisen ska prioritera och snuset hör inte till de frågorna.
Och det är kanske inte så konstigt?
När snusförbudet infördes i Finland 1995 var det många som kämpade emot, speciellt inom Svenska Folkpartiet. Man varnade för smuggling och ökad illegal handel, lite som det gick med spriten under förbudstiden. Och är det kanske inte där vi befinner oss just nu?
Jag berättar för Heikkinen att det finns rätt mycket som tyder på att det är organiserad brottslighet det handlar om och att omsättningen kan vara kring 50 miljoner euro.
- Det är förståeligt att brottslingar vill göra pengar på det här, det ser man ju till exempel på tullens stora beslag, säger Heikkinen, men sen upprepar han att det händer värre saker än så på nätet och att polisen inte har resurser att prioritera snuset.
Snart har jag så många stamkunder att jag kan dra mig tillbaka från grupperna på Facebook och på så sätt igen minimera risken att bli fast.
Anonym snuslangare
Polisen letar inte själv upp försäljare eller grupper på Facebook, och nätpolisen har främst en förebyggande funktion, men kommer det tips, eller blir snuset populärt bland unga i någon skola, så utreder de enligt praxis.
Men om inte polisen riktigt bryr sig om snuset och de femtio miljonerna, vem gör det då? Och vilken är idén med förbudet om det inte bevakas?
Stor sak för tullen
På tullstyrelsen borde man kunna ge en klarare bild av hur tullen arbetar på riksplan och inte enbart vid gränsen. Jag talar med tullöverinspektör Hannu Sinkkonen, som säger att tullen har fullt upp med snussmugglingen och att den har ökat kraftigt under de senaste åren.
- Vi talar om hundratusentals euro, kanske till och med miljoner i omsättning berättar Sinkkonen.
Gissningen är ändå låg, om man jämför med langarens uppskattning. Sinkkonen säger att tullen hela tiden följer den handel som sker med illegalt gods i Finland, men när jag frågar honom om de följer med handeln i grupperna på Facebook, vill han inte kommentera. Kanske skulle en kommentar om arbetsmetoderna spela langarna i händerna? Eller har snushandeln blivit så stor att tullen inte kan erkänna att det hela är ohanterbart?
- Vi på tullen gör ett bra jobb med att ta fast snussmugglare, avslutar Sinkkonen.
Vad tycker du då om snusförbudet i Finland?
- Det där kommenterar jag inte, jag är tjänsteman och det är politikernas sak att bestämma om det.
Jag misstänks för brott, snushandeln fortsätter
Jag vill lämna in snuset jag köpt i gatuhandeln till tullen och frågar Sinkkonen om det är okej. Det vill han ta upp enskilt efteråt, inte under intervjun. Sinkkonen meddelar att jag nu är brottsmisstänkt för lindrigt befattningstagande med olaga gods (alltså för att ha köpt snus på nätet) - och kallas på förhör följande vecka.
När jag kommer hem har jag fått över femtio nya säljannonser i grupperna på Facebook. Också langaren jag har intervjuat har fått in nya varor som ska ut till användarna.
- Jag tänkte fortsätta lägga ut annonser ännu i ett par månader, men snart börjar jag ha så pass många stamkunder att det inte längre behövs. Då kan jag dra mig tillbaka från grupperna och igen minska risken för att bli fast.
När den här artikeln publiceras har åklagarväsendet ännu inte fattat beslut om huruvida åtal väcks eller inte. Men förundersökningen är klar och man har meddelat att jag utöver eventuella dagsböter i sista hand är skyldig att också betala skatt för snuset jag inhandlat på olaglig väg. Skatten för de femton burkarna (som nu finns i tullens förvar) uppgår till cirka 120 euro.
Spotlight - Det nya svarta guldet på Yle Fem tisdagen den 31.1 kl.20.00 och på Yle Arenan.
