Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Berner pressas till kompromisser om skärgårdstrafiken

Från 2016
bilar i backspegeln ombord på nagufärjan
Bild: Yle/Johanna Ventus

Kommunikationsminister Anne Berner (C) badar just nu i kritik för sitt förslag om att ta betalt för skärgårdstrafiken. Men när hon på måndagen träffade intresserade riksdagsledamöter ville hon åtminstone inte öppet diskutera några kompromisser.

- Vi träffar just nu många intressegrupper. Först när vi fått in alla utlåtanden om förslaget kommer vi att värdera det.

Efter mötet stod det ändå klart för såväl SFP:s Stefan Wallin som Samlingspartiets Eero Lehti att förändringar är ofrånkomliga.

- Jag har svårt att tro att det här förslaget kommer att förverkligas i den form som nu är remiss, säger Stefan Wallin. Att de föreslagna tarifferna skulle lämnas oförändrade kallar han "otänkbart".

Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016.
Bildtext Kommunikationsminister Anne Berner väntar med att svara på kritiken
Bild: All Over Press

Enligt förslaget skulle en enkel resa kosta minst 10 euro och varutransporter tiotals euro redan om de överstiger 25 kilo. Jordbrukare har räknat ut att normala transporter av foder och mjölk kunde medföra kostnader på tiotals tusen euro i året.

Enligt kommunikationsministeriet ska avgifterna förbättra servicen och skapa en marknad för digitala tjänster. Varken Stefan Wallin eller Samlingspartiets Eero Lehti övertygades i dag om att en sådan marknad finns.

- Om sommaren finns det kanske en marknad, men nio månader om året saknas den, slår Eero Lehti fast. Han säger sig se skärgårdstrafiken som en del av landsvägstrafiken och att den därför måste den vara gratis.

Kritiken är kompakt

Samtidigt väller kritiken in från berörda i skärgården. Senast på fredag ska alla utlåtanden om den planerade reformen vara inne hos Kommunikationsministeriet.

Knappt tjugu utlåtanden har hittills lämnats in av alltifrån fågelskådare till näringsidkare och bönder; från kommuner, städer och landskapsstyrelse. De har alla en sak gemensamt: ett kompakt motstånd mot avgifterna.

Särskilt de höga tarifferna för transporter anses slå mycket hårt mot såväl skärgårdsbefolkningen som deras näringar.

Kommunikationsminister Anne Berner säger sig i dag inte ha läst ett enda utlåtande. Hon vill inte säga hur man kommer att svara på kritiken.

- Jag hör gärna alla först och sen får vi se hur vi fortsätter. Vi träffar också många företagare som är intresserade av att erbjuda de här tjänsterna.

Har ni fått in ett enda positivt utlåtande?

- Jag har inte sett ett enda utlåtande ännu.

Hur passar det här förslaget in i centerns ambitioner att hålla hela landet ledande?

- Det passar precis in i vår politik att skapa hållbara tjänster i hela landet. Genom att förnya och digitalisera skapar vi tjänster som inte är beroende av att staten finansierar dem.

Diskussion om artikeln