Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vem ska leda fotbollslandslaget i nästa kval? – Rösta!

Från 2016
Uppdaterad 12.12.2016 17:21.
Hasse Backe, Abu Dhabi, januari 2016.
Bildtext Hasse Backe inledde sitt jobb med landslaget i Abu Dhabi i januari 2016.
Bild: All Over Press

I dag lär Bollförbundet bekräfta att Hans Backe får lämna sin post som förbundskapten för Finlands fotbollslandslag. Nu inleds spekulationerna om efterträdaren.

Enligt MTV:s uppgifter kommer assisterande tränare Markku Kanerva att ta över landslaget efter Backe. Det är ändå osannolikt att kontraktet med Kanerva sträcker sig längre än till slutet av det pågående VM-kvalet där Finland i praktiken har tappat möjligheterna till avancemang.

Dags för en finländsk tränare?

Hans Backe valdes till Finlands förbundskapten efter en relativt lång men mindre lyckad era under Mixu Paatelainen. Enligt flera sportjournalister är det dags att anlita en finländsk tränare igen – en som känner till spelarna och fotbollen i Finland.

Jonas von Wendt på Hufvudstadsbladet påpekar att Bollförbundet inte har råd med en internationell topptränare. Han lyfter fram Sami Hyypiä som ett alternativ.

Enligt Saku-Pekka Sundelin på Ilta-Sanomat behöver landslaget en tränare som brinner för finländsk fotboll. RoPS nuvarande tränare Juha Malinen och SJK:s chefstränare Simo Valakari kunde vara tänkbara alternativ, skriver Sundelin.

Varken Sundelin eller von Wendt tror på Markku Kanerva som en långsiktig lösning. Sundelin ifrågasätter Kanervas karisma.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln