Arkivfilmvisningarna på anrika Orion i Helsingfors kan upphöra
I över trettio år har Nationella audiovisuella institutet ordnat filmvisningar i 1920-talsbiografen Orion på Eriksgatan. Men i och med centrumbiblioteket kan Orions filmhistoriska saga vara all.
Det är Helsingfors stad som ursprungligen föreslog att arkivfilmvisningarna flyttas till centrumbiblioteket som väntas stå klar år 2018. Bland annat dålig tillgänglighet och begränsade tekniska möjligheter i Orion är orsaker till flytten.
Huvudstadsregionens filmfantaster sörjer
Filmentusiasten och kulturredaktören Viktor Granö anser att förslaget att flytta cinemateket från biografen på Eriksgatan är en katastrof.
- Jag har besökt biografen sedan jag var tolv år gammal, ibland flera gånger i veckan, och insupit filmhistoria, säger Granö.
Enligt honom finns det inte ett ställe eller en institution i Helsingfors med en motsvarande betydelse som Orion.
- Orion är det enda stället i Helsingfors där man regelbundet visar filmhistoriska verk. Och det innebär allt från stumfilm från tidigt 1900-tal till 1980-tals blockbusters.
Granö menar att den gamla filmkulturella miljön och stämningen som Orion skapar inte går att få på något annat ställe.
- Att se på film är en helhetsupplevelse. Där ingår salongen, doften och stämningen som är alldeles unik på Orion, säger Granö och understryker att det finns många som känner likadant för biografen.
- Att flytta Filmarkivets filmer från Orion är som att flytta alla Gallen-Kallelas tavlor från Ateneum till Kiasma eller Guggenheim, säger Granö.
Den äldsta som är i bruk
Han poängterar att Orion är den enda gamla biografen i Helsingfors som ännu är i bruk.
- Orion är ett filmuseum där man kan se på filmer. Därför kan den skyddas och bör skyddas, säger han.
"Det går att fixa problemen"
Granö tror att man kunde åtgärda problemen med tillgängligheten och göra det till exempel lättare för rullstolsburna att ta sig till biografen.
- Om man har råd att bygga en ny biograf i centrumbiblioteket, borde man ha råd att utveckla tillgänglighetsaspekten på Orion och bygga till exempel en hissramp och utvidga wc-utrymmen?
Han tycker inte heller att den tekniska biten är ett problem.
- Det finns inte en 70 millimeters projektor på Orion, men det finns inte så många 70 millimeters kopior. Tidigare har man gjort specialvisningar på Bio Rex ifall tekniken fattats på Orion. Det kan man säkert fortsätta med nu. 99 procent av filmhistorien är fortfarande 35 millimeters film och det ser bäst ut på Orion, säger Granö.
Hur lätt hittar folk till biografen på Eriksgatan?
- När Frozen eller Stanley Kubricks filmer visas är det slutsålt. De flesta filmer som visas är ändå inga stora dragplåster och det måste de inte vara. Och man ska inte göra falska föreställningar om att en dansk stumfilm drar fulla salonger bara för att den visas i centrumbibliotekets biograf. Men när de visar filmer som drar hittar folk dit. Till exempel är sing along-visningarna av barnfilmer jättepopulära, senast var jag på Lejonkungen med mina barn, säger Granö och understryker att biografen inte bara är för filmnördar.
Orion och KAVI
Biograf Orion
Orion är en biograf i art deco-stil som öppnades 1928. Den har 216 platser.
Orion har cirka 60 000 besökare per år.
KAVI
Nationella audiovisuella institutet (KAVI) är ett statligt verk som står under Undervisnings- och kulturministeriet och vars verksamhet är stadgad i lag. I KAVI:s lagstadgade uppgifter ingår att bevara filmer och tv- och radioprogram och bedriva forskning på området, utöva tillsyn över tillhandahållandet av bildprogram och att främja mediefostran.
Källa: KAVI
Audiovisuella institutet: Centrumbiblioteket har fler möjligheter"
På Nationella audiovisuella institutet säger biträdande direktören Kirsi Raitaranta att man inte fattat ett beslut ännu.
- Just nu pågår förhandlingar mellan staden och Senatfastigheterna. I slutändan är det Undervisnings - och kulturministeriet tillsammans med Nationella audiovisuella institutet som beslutar om flytten, säger Raitaranta.
Uppfyller de tekniska kraven
Centrumbiblioteket uppfyller enligt Raitaranta de tekniska krav som behövs för arkivfilmer och för första gången skulle biografen ha en 70 millimeters filmprojektor. Dessutom vore tillgängligheten bättre och den centrala platsen skulle locka mer folk till visningarna.
Raitaranta säger att en flytt till centrumbiblioteket är ett erkännande av nationell film och filmkultur överlag.
- Orion är vackert och fint. Men det finns vissa begränsningar där. Ifall vi visar arkivfilmer i centrumbiblioteket kan vi få nya besökare som annars inte skulle hitta till Orion. För en liten arkivbiograf är det bra att vara en del av ett större kultursammanhang, säger Raitaranta.

Morgonöppet: Viktor Granö: Biograf Orion måste bevaras
Fortsatt samarbete med Orion
Enligt Raitaranta har andra aktörer redan visat intresse för att fortsätta med filmverksamhet i Orion, men hon kan inte avslöja vilken aktör det är frågan om.
Kan en privat aktör hålla igång en biograf med endast en salong?
- Det är klart att det är en utmaning, men jag tror att det finns potential om man samarbetar med andra, med festivaler eller till och med med audiovisuella institutet.
Enligt Raitaranta har många hört av sig om Orion och flyttförslaget.
- Flera är oroliga för att biografens verksamhet slutar helt och hållet. Det vill så klart ingen.
Vad vill audiovisuella institutet, stanna på Orion eller flytta till centrumbiblioteket?
- Båda har sina fördelar. Centrumbiblioteket ger en massa möjligheter, medan Orion är gammalt och fint.
Men vill ni till centrumbiblioteket?
- Om jag måste välja någondera så väljer jag båda.
Rättelse den 14.12.16 klockan 13.33: Undervisnings - och kulturministeriet och KAVI beslutar om flytten tillsammans, inte endast Undervisnings - och kulturministeriet.
Ändring den 14.12.16 klockan 13:33: Det sista citatet är ändrat och förkortat så att det motsvarar Raitarantas privata åsikt. KAVI har inte gett ett officiellt uttalande om saken.