Michael Björklund har stora planer för Lokstallet i Karis
Stjärnkocken Michael Björklund vill göra Raseborg till ett kulinariskt centrum. En del av hans plan är att köpa Lokstallet invid Karis järnvägsstation.
Björklunds vision är att göra Lokstallet till ett center för matproduktion och utbildning. Där kunde det produceras mat och dryck av lokala och nordiska råvaror.
- Det är ett fantastiskt läge och där finns fantastiska möjligheter.
Det är Senatsfastigheter som säljer Lokstallet i Karis och Björklund tänker alltså lämna in ett anbud. Anbudstiden går ut på fredag (16.12).
Björklund har varit i kontakt med flera olika aktörer i Raseborg. Han har långtgående planer på att etablera sig i staden oberoende vad som händer med Lokstallet.
Läget mellan Helsingfors och Åbo är bra för att nå en stor del av finländarna, säger Björklund.
- Hälften av Finlands befolkning bor på två och en halv timmes avstånd från Karis.
Alla får vara med
För att lyckas betonar Björklund att flera sektorer måste samarbeta. Också Raseborgs stad måste involveras.
- Alla som vill vara med och utveckla Raseborg kan vara med.
I Raseborg har matkulturen med betoning på närproducerat varit synlig under de senaste åren.
FM i mathantverk ordnades för första gången i Raseborg i höstas. Hösten 2017 ska tävlingen ordnas i Raseborg igen.
Finlands kocklandslag har haft Raseborg som hemort under de senaste åren. Landslaget tog nyss silver i kock-OS i Erfurt i Tyskland.
Yrkeshögskolan Novia ordnar en utbildning med betoning på lokala råvaror. Utbildningen kallas Kustens mat.
Varje höst ordnar Slow Food Västnyland en stor matmarknad i Fiskars bruk.
Rötter i Karis
Michael Björklund är en åländsk kock och krögare med många järn i elden. Han är bland annat är känd från tv-programmet Strömsö.
Han driver Smakbyn vid Kastelholms slott på Åland och brinner för att använda nordiska råvaror. Han kommer också att öppna en fiskrestaurang vid Fiskstranden i Vasa.
Björklund har rötter i Karis. Hans mormor och morfar var från staden och hans mamma var född i Karis..