Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU och Kuba normaliserar relationer

Från 2016
Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parilla skakar hand med EU:s Federica Moghereini.
Bildtext Förhandlingarna har pågått med varierande intensitet sen 2008. Före det låg de helt på is sen 2003 då den kubanska regimen fängslade kritiska journalister och aktivister.
Bild: EPA/FRANCOIS LENOIR

EU ändrade på politik i kraft sen 1996 för att underteckna avtal om dialog och samarbete. EU lovar att Kuba-relationerna förblir oberoende av eventuella förändringar i Washingtons politik mot östaten.

EU och Kuba har undertecknat ett avtal som ska skapa bättre relationer mellan unionen och den socialistiska östaten.

Kuba var länge det enda landet i Latinamerika som EU inte hade slutit ett så kallat dialog- och samarbetsavtal med.

Tanken är att EU och Kuba nu lättare ska kunna knyta ekonomiska kontakter och att diskussioner och kring demokratisering och mänskliga rättigheter ska underlättas.

En linjedragning inom EU från 1996 gjorde gällande att ett avtal kräver att Kubas ledare först förbättrar människorättsläget i landet.

Efter att USA började tina upp de kyliga Kuba-relationerna fattades ändå ett beslut att frångå 1996-beslutet och underteckna ett avtal också med Kuba.

- Det är bara naturligt att vi knyter närmare kontakter i samband med att Kuba håller på att genomgå stora förändringar, sa EU:s höga utrikespolitiska representant Federica Mogherini då avtalet undertecknades i Bryssel.

Trump påverkar inte Bryssel och Havanna

USA:s blivande president Donald Trump har antytt att han kan dra tillbaka de närmanden mellan USA och Kuba som har gjorts under Barack Obama.

Mogherini lovade ändå att Kuba-relationerna i framtiden inte påverkas av möjliga förändringar i USA:s Kuba-politik under Donald Trump.

- Utvecklingen i Washington påverkar inte på något sätt relationerna mellan EU och Kuba, sade Mogherini.

- Ja, relationerna styrs inte via Washington, tillade Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parilla.

- De ekonomiska banden till EU kommer att prioriteras i framtiden då vi utvecklar vår ekonomi, tillade Rodriguez Parilla.

Avtalet måste ännu godkännas av EU:s medlemsländer för att det helt ska träda i kraft.

EU har ändå på förhand bestämt att delar av avtalet ska tillämpas genast.

Diskussion om artikeln