Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Forststyrelsen avstår från naturum i Kasnäs

Från 2016
Utställning i Blåmusslan
Bildtext Både byggnaden och själva utställningen i Blåmusslans naturum i Kasnäs har många år på nacken. Under de senaste åren har antalet besökare minskat.
Bild: Yle/Monica Forssell

Vid årsskiftet stänger Blåmusslans naturum i Kasnäs för gott. Besökarantalet har under de senaste åren minskat och en stängning av naturum i Kasnäs har diskuterats redan en längre tid.

I stället för att upprätthålla Blåmusslan vill Forststyrelsen satsa på service i Kasnäs hamn.

- Jag ser det som mycket viktigt att vi är synliga ute där det finns folk och också att vi sköter terrängservicen så bra som möjligt. Nu är läget det att den ena byggnad som vi har, har slukat en stor del av de pengar som vi annars kan använda till att hålla själva nationalparken i skick, förklarar Henrik Jansson, chef för Kustens parkområde.

Blåmusslans naturum öppnade 1993 och hade under de första åren cirka 26 000 besökare. År 2004 hade besökarantalet sjunkit till cirka 20 000 och år 2014 räknade man med cirka 12 000 besökare.

I år har Blåmusslan bara varit öppen under vissa tider och antalet besökare kommer att landa på cirka 8000.

Vill hyra ut byggnad, tomt och utställning

Vid Forststyrelsen har man nu för avsikt att hyra ut Blåmusslan, gärna åt någon som sysslar med service kopplad till turism.

Miljöministeriet har gett grönt ljus för planerna och letandet efter en hyresgäst kommer i gång efter årsskiftet. I hyresavtalet kommer själva byggnanden, tomten och utställningen att ingå och enligt Jansson vill man från Fortstyrelsens sida att verksamheten i Blåmusslan är sådan att utställningen är tillgänglig för allmänheten, på samma sätt som den varit i Forststyrelsens regi.

Ingen förlorar jobbet

Genom att avstå från naturum i Kasnäs hoppas Forststyrelsen kunna lösgöra resurser som man i stället ska sätta på synlighet dels i Kasnäs hamn men också i Korpoström, där Forststyrelsen har ett kontor, och förbättra informationen till människor som vill besöka Skärgårdshavets nationalpark.

Blåmusslan sysselsätter för till fället en person på deltid och enligt Jansson har det förestående arrangemangen inga konsekvenser för personalen.

- Det kommer att finnas jobb också i framtiden.

Kimitoöns kommun har tidigare signalerat att Blåmusslan gärna kunde flytta till Dalsbruk. Huruvida den här önskan ännu är aktuell känner Jansson inte till. Ett möte med representanter för Kimitoöns kommun är inprickat i januari och då ska samarbetet med kommunen diskuteras.

Diskussion om artikeln