Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app
En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.
- Kreativitet är ett nyckelord som vi kommer att satsa på också i fortsättningen när det gäller att utveckla nytt innehåll till appen. Redan nu finns det mycket rytm och musik utspritt i appens värld. Det finns också ett teckneverktyg där man kan rita, måla och stämpla så mycket man vill och orkar, säger konceptutvecklare Pia Manns.
Suzan Aledin, som var producent för småbarnsprogrammen då appen utvecklades, berättar att utgångspunkten har varit att innehållet ska vara igenkännbart, tryggt, kreativt utvecklande och dessutom pedagogiskt på ett lekfullt sätt för barn upp till 6 år.
Utvecklingen av appen har skett i samarbete med Pikku Kakkonen, Yles finskspråkiga barnprogram, som också har lett den tekniska utvecklingen. Appen är byggd på Unity, en ganska vanlig plattform för spelliknande innehåll på datorer, spelkonsoler och mobila apparater. En del av grundfunktionerna i appen är gemensamma med Pikku Kakkonen.
- Jag tycker att vi har lyckats bra med att åstadkomma två appar som helt klart är unika för BUU-klubben och Pikku Kakkonen, både vad gäller innehåll, grafik och ljudvärld, trots att apparna delar vissa tekniska och konceptuella grundlösningar, säger Pia Manns.
Digital lek
Digital lek kan stöda lekfullt tänkande, aktivera fantasin, skapa glädje över att lyckas och ge incitament till lek i verkligheten. Digital och verklig lek behöver inte utesluta varandra. Det viktiga är själva leken och det roligaste är att kunna skratta tillsammans. En bra balans för barnet mellan digital lek och verklig lek, där barnet har möjlighet att interagera med vuxna eller andra barn, är förstås viktig för barnets utveckling.
- I BUU-appen kan barnet testa hur det låter då man kombinerar olika instrument. Barnet kan leka med färger, träna minnet, öva fingermotorik och ta en bild på sig själv och dekorera fotografiet. En av mina favoriter är BUU-klubbsstämpeln. Om du pratar med BUU-stämpeln, så härmar den det du säger, berättar Suzan Aledin.
- Det finns ju en hel del jättefina barnappar från förut, så konkurrensen är stor. Samtidigt är BUU-klubbens karaktärer och miljö helt unik för oss, berättar Pia Manns. Utvecklingen kommer att fortsätta med nya funktioner och spel. Under projektets gång har appen testats på barn i olika åldrar med olika pekplattevana.
- Riktigt glad är jag över alla kvillrande barnskratt som vi har fått höra under projektets gång då vi har varit ute och testat appen tillsammans med barnen. På basis av dem tror jag att appen är en bra start att bygga vidare på och utvidga under de kommande åren, säger Pia Manns.
Hur hittar man den?
BUU-klubbens nya app finns för iOS- och Android-apparater. Minimikraven på operativsystemen är Android 4.1 eller iOS 8.1.
Appen heter BUU-klubben och går att ladda ner från appbutikerna iTunes App Store och Google Play.
Ladda ner appen för Android.
Ladda ner appen for Iphone och Ipad.
Användare med iOS-apparater som redan har den gamla BUU-appen installerad kan också välja att bara uppdatera den gamla appen; då ersätter den nya appen den gamla.
Glada lekstunder önskar BUU-klubben!