Hoppa till huvudinnehåll

X3M

5 nya sätt att fira Lucia på

Från 2016
Uppdaterad 13.12.2016 10:53.
lucia
Bildtext Lame!

Finns det något mer omodernt och förlegat än traditionellt luciafirande? Nej, säger Ted Forsström, och rekommenderar samtidigt fem helt nya innovativa sätt att fira denna händelsefattigaste av ceremonier. På ett sätt som bara Ted kan, givetvis.

Vet ni varför Lucia kallas högtid? För att den är så fantasilös och enformig att man måste vara hög för att få något ut av den! Haha!

Där satt den!

Nej men skämt åsido så är ju luciafirandet så torrt och trögt att man varje år önskar att lite hår skulle börja brinna. Det är det säkraste tecknet på att en tradition är i behov av att pimpas upp; när man börjar hoppas att någon ska brinna upp.

Men var inte oroliga! Ingen ska behöva genomlida tråkdöden i vinternatten! Jag ska sprida glans av min fägring och upplysa er om fem HELT NYA REVOLUTIONERANDE SÄTT att fira Lucia på!

#1: FIRA LUSIA!

skärmdump av musikvideon
Bildtext Så här kan det se ut när man firar LuSia. Obs! Bilden är manipulerad!
Bild: Skärmdump, Daniel Askill

Att fira LuSia påminner egentligen rätt mycket om helt vanligt, tråkigt luciafirande, men det innehåller lite mer oompf. Sia är ju en fantastisk artist som kanske är mest känd för sin låt Chandelier, vars musikvideo är väldigt speciell. När man firar LuSia så inkorporerar man helt enkelt Sias Chandelier i sitt firande!

Om man till exempel vill lussa för sina föräldrar så klär man sig i en helt vanlig luciadräkt, men när man överraskar dem på morgonen så ska man smälla upp sovrumsdörren genom att svinga in i den på en enorm ljuskrona. När chocken och dammet lagt sig ska man omedelbart börja dansa hela koreografin från musikvideon. Inget långsamt, tråkigt skridande här inte!

Ifall du behöver fräscha upp dina moves kan du kolla in koreografin här:

Spela upp på Vimeo.

#2: FIRA LUC.I.A!

luc.i.as logo
Bildtext Schhh!

LuC.I.A firar man genom att tjuvlyssna på och allmänt övervaka sina grannar in i minsta detalj; lite som en hustomte! Fast med benägenhet för vattentortyr. Klädsel: luciakrona, svart kostym och svarta solglasögon. Det är av yttersta vikt att ingen annan får reda på att du firar LuC.I.A, så försök göra det så hemlighetsfullt och anonymt som möjligt.

Som bonus, varför inte baka ett litet pepparkaksguantanamo?

#3: FIRA LUSIAMESISKA TVILLINGAR!

luciamesiska tvillingar
Bildtext Redan på 1700-talet firade man lusiamesiska tvillingar.

Ring din bästa vän och säg att hen omedelbart ska komma hem till dig. Medan du väntar, leta upp en pinne och din största vintertröja. Klipp ett extra huvudhål i tröjan. När det är gjort, smält 1 kg socker i en gjutjärnspanna och ta av dig alla dina kläder.

Nu borde din vän vara här. Be hen strippa och bita fast i pinnen. Applicera nu den kokheta sockermassan på vännens ena sida, från armhålan neråt. Ställ er sedan sida vid sida så nära det går och sjung Härlig är jorden tills ni känner att sockret hårdnat och att ni sitter ihop i ett gemensamt sår. Sedan är det bara att trä den modifierade vintertröjan över er båda och gå med i närmaste luciatåg!

Obs! Har du inga vänner så kan du be ett syskon, en förälder eller en hemlös att hjälpa dig fira!

#4: FIRA LUCIÄ IÄ CTHULHU FHTAGN!

cthulhu
Bildtext Drömmar med vingesus, under oss skrämma, tänd dina vita ljus, Cthulhu Luciä!

För många barn kan ju tomten vara skrämmande, men en traditionell Lucia är ju inte ett dugg skrämmande; även om hon har tända ljus i håret och ler som en psykopat. Luciä iä Cthulhu fhtagn går däremot ut på att göra luciafirandet så adrenalinfyllt och otäckt som möjligt, och vad är då bättre än att få in lite skräck ala författaren H. P. Lovecraft?

Lovecrafts mest kända vidunder är Cthulhu, en varelse som ligger död men drömmande på havets botten och bara väntar på att återvända och åsamka världen galenskap och förödelse och förinta hela mänskligheten. Lite som det där som din mormor brukar krydda glöggen med.

Cthulhu beskrivs som en "fjällig människas kropp försedd med vingar och ett bläckfiskliknande huvud", så enklast blir det om du penslar dig med inlagd sill, tejpar fast en torkställning på ryggen och sätter en lutfisk på huvudet. Sen går du in i dina föräldrars sovrum och skriker Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn!

För mer skräck, vifta med en ceremoniell dolk och gör hotfulla rörelser.

#5: FIRA TUVALUCIA!

tuvalu
Bildtext Tuvalu mo te Atua!

Tuvalu är en liten ögrupp i Polynesien där man inte firar nordiska högtider överhuvudtaget. Så när man firar tuvalucia så ska du bara bete dig som vanligt. Inga julsånger, ingen fägring, och absolut ingen ljusklar hägring!

Känner du ändå att du vill göra något utöver det vanliga kan du sätta dig under en yuccapalm och exportera kokos och fisk, vilket de flesta på Tuvalu gör.

Ta-daa!

Nu är det bara att välja en av dessa fem och så kommer ditt luciafirande garanterat kännas fräscht igen! God jul och varsågod!

Diskussion om artikeln