Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backe överraskad: Vi var ordentligt på gång

Från 2016
Hasse Backe, Abu Dhabi, januari 2016.
Bildtext Hasse Backe berömmer spelarnas attityd.
Bild: All Over Press

Jag hade hoppats få mera tid, säger avskedade Hasse Backe om sitt knappa år som Finlands förbundskapten i fotboll.

Det blev inte ens fulla tolv månader vid Finlands landslagsroder för Hasse Backe. Svenskens sejour var resultatmässigt direkt usel – på elva matcher noterades Finland för nio förluster, två kryss och noll segrar.

De uteblivna resultaten var även orsaken till att han på lördagen fick beskedet att han sparkats. Ett besked som överraskade honom själv.

– Jag tycker nog det, det kom som en liten överraskning. Jag hade hoppats att vi hade fått lite mera tid, men samtidigt är det ett beslut som jag måste acceptera, säger Backe i Yles intervju.

Hasse Backe, våren 2016.
Bildtext Skador på nyckelspelare störde Backe.
Bild: All Over Press

Med mera tid hade även resultaten i sinom tid kommit, tror Backe. Nu bromsades framfarten av att flera nyckelspelare saknades under stora delar av året.

– Vi har haft nästan maximal oflyt med skador i tävlingsmatcherna. När vi i träningsmatcherna mot Belgien och Italien skulle spela ihop ett lag var vi utan 5-7 startspelare, och det var lite för mycket för att kunna prestera på topp.

"Ordentligt på gång"

Backe anser att Finland var på väg mot rätt håll, och nämner framför allt den senaste VM-kvalmatchen borta mot Ukraina i november där det blev en 0–1-förlust.

– Jag tycker framför allt den andra halvleken mot Ukraina visade att vi var ordentligt på gång, konstaterar han.

Finland slipar taktiken i Bukarest inför kvalmatchen mot Rumänien.
Bildtext Markku Kanerva ett naturligt val, enligt Backe.
Bild: EPA

När kvalet fortsätter mot Turkiet i mars tror Backe att Finland tagit ytterligare ett kliv framåt. Att fem givna startspelare då borde vara tillbaka från skada betyder väldigt mycket, menar Backe.

Backe ser Markku Kanerva som en naturlig ersättare. Kanerva har länge fungerat som assisterande tränare, kan allting runtom landslaget och är dessutom redan anställd av förbundet, motiverar svensken.

Hyllar spelarna

Hasse Backe tror och hoppas på en ljus finländsk fotbollsframtid.

– Vi valde att spela mot väldigt, väldigt kvalificerat träningsmotstånd och fick möjligheten att testas mot de bästa i Europa. Det tror jag spelarna kommer att ha nytta av i framtiden.

– Jag önskar verkligen spelarna lycka till, de har visat upp en otroligt bra attityd. De har egentligen aldrig svikit, utan visat upp en enormt bra inställning. De har definitivt gjort vad de kunnat och lite mer därtill. Förutom mot Polen och Kosovo har spelarna presterat väldigt bra, egentligen helt vad man kan begära med tanke på förutsättningarna.

Om sin egen framtid är Backe tillsvidare förtegen. Jag har inte en aning, säger han, och fortsätter att han eventuellt är öppen för nya tränaruppdrag.

Diskussion om artikeln