Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

De värsta spårkfelen

Från 2016
Uppdaterad 14.12.2016 09:12.
Språkvårdaren Minna Levälahti.
Bildtext Språkvårdaren Minna Levälahti.
Bild: Yle

Vi älskar att irritera oss på språkfel. Finns det något bättre än att notera att inte ens journalister, ja att framförallt journalister, klantar sig och fumlar iväg med fel pronomen eller kanske till och med drar till med ett slag- eller stavfel redan i rubriken?

Det fradgar sig i munnen på vem som helst, fort som fasen har man skickat in en arg kommentar "att vart är världen på väg då den och den vid den och den ansedda tidningen inte ens tycks ha klarat av grundskolan". Den vänligt sinnade kanske kan erinra sig att den en gång på åttiotalet fått ta del av en hel artikel utan synliga språkfel, men det var på den gamla goda tiden det.

Minna Levälahti arbetar som språkstöd vid Svensk presstjänst och vet vad som verkar vara svårt för oss redaktörer.

- Tidsangivelser vållar huvudbry, ibland säger och skriver man på tisdag men menar fel. På tisdag är kommande tisdag och inte en tisdag som varit. En tisdag som varit benämns i tisdags.

Pluralisformen av vissa ord kan också vara svår, säger Levälahti.

- En hobby blir flera hobbyer på svenska och inte flera hobbyn. Video och studio är ofta också svåra i pluralis och ska böjas videor och studior: En regel är att en-ord inte kan sluta på n i pluralis. Om det heter en video kan det inte heta flera videon.

Där eller dit här eller hit, var eller vart
- I huset var jag bor är fel. Där var jag bor är också fel. Det heter kort och gott i huset där jag bor. Var är ett frågeord.

- Ett annat problem kan vara skillnaden mellan var och vart. Vart lade du boken? är förstås fel, eftersom vart anger en riktning. Vart går du är korrekt och var lade du boken likaså, säger Levälahti.

Särskrivningar blir lätt väldigt fåniga och fel, vad finns det för akut guide ifall man känner sig borttappad?

- Kolla alltid hur ditt eller dina ord låter i plural. Om du skriver sjuk sköterska förstår alla direkt att det blir fel när man ser den plurala formen flera sjuka sköterskor, var det verkligen det man ville säga? frågar Levälahti.

För
Prepositionen för faller numera ofta bort. Den lilla katten åt upp en mus för tre år sedan. Det heter inte den lilla katten åt upp en mus tre år sedan. Att utelämna för räknas fortfarande som ett fel, bekräftar Levälahti.

Nu är det din tur, vilka språkfel stör du dig på?

Veckans Lasso handlar om språk, teaterspråk, dialekter och röstanvändning. Språkfantasten Ted Forsström medverkar också.

Programmet är inte längre tillgängligt