Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sparv efterlyser självkritik hos spelarna: ”Alla ska se sig själv i spegeln”

Från 2016
Tim Sparv, Finland-Grekland, hösten 2014.
Bildtext Tim Sparv känner sympati för avskeade Hasse Backe.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Finland får en teoretisk och noggrann tränare i Markku Kanerva, säger Tim Sparv som känner Hasse Backes ersättare sedan många år tillbaka. Samtidigt tycker Sparv synd om Backe och anser att spelarna måste ta sitt ansvar.

2016 går till historien som ett av de tyngsta åren inom finländsk landslagsfotboll. Hasse Backes sejour som förbundskapten fick ett abrupt slut i och med nio förluster och två kryss på elva matcher.

– Först och främst harmat det alltid när en tränare får sparken. Vi hade ett bra samarbete och jag gillade Hasse, så också personligen tar jag det här hårt, säger Tim Sparv då Yle Sporten når honom i Danmark.

”Jag hatar det”

Backe menar att skador på flera nyckelspelare hade en stor roll i de uteblivna resultaten. Sparv kunde enbart medverka i fyra av kamperna under svenskens ledning.

– Resultatmässigt gick det ju skit och då får tränaren ofta ta konsekvenserna. Jag hatar det men samtidigt är det världen vi lever i, säger Sparv.

– Många ser det här bara svart och vitt. Hasses position var inte direkt avundsvärd med alla skador, det var svårt att få ihop ett stabilt lag med de bästa spelarna på planen.

Spelarna måste ta ansvar

Backe har klandrats för att han använde en för försvarsbetonad taktik och att han inte lät spelarna förverkliga sig själv offensivt.

Sparv skriver inte under kritiken – även om han inser att även misstag begåtts.

– Klart att också Hasse nu funderar och reflekterar över vad han kunde ha gjort annorlunda. Men han var åtminstone inte rädd att ändra taktik från match till match.

Hasse Backe.
Bildtext Sparv sympatiserar med sparkade Backe.
Bild: EPA

Sparv pekar på 0–5-utklassningen med två mittbackar i Polen i mars. Backe skiftade genast om till ett system med tre mittbackar till följande drabbning.

– Han väntade inte utan var handlingskraftig och vågade åtminstone pröva på saker. Sen är det spelarna som ska utföra det tränaren säger, man kan inte tänka att ”nä, det här vill jag inte göra”.

– Det ska finnas en självkritik hos oss spelare, vi sitter i samma båt. Det här hänger inte på en enda person, utan alla ska se sig själv i spegeln, betonar Midtjyllandmittfältaren.

”Kanerva teoretisk och noggrann”

Ny förbundskapten är Markku Kanerva, som fungerat som assisterande tränare i landslaget sedan 2011. När Mixu Paatelainen sommaren 2015 avskedades tog Kanerva tillfälligt över huvudansvaret och ledde Finland till segrar över Grekland och Färöarna samt oavgjorda resultat mot Rumänien och Nordirland.

– Han gjorde det jävligt bra senast och han har ju på ett sätt förtjänat chansen som etta. Han har varit trogen alla chefstränare han jobbat under, och nu belönas tålamodet, säger Sparv.

Tim Sparv och Per Ciljan Skjelbred, Norge-Finland, mars 2016.
Bildtext Sparv spelade fyra landskamper under Backes regi, bland dem 0–2-förlusten mot Per Ciljan Skjelbreds Norge i mars.
Bild: Digitalsport / All Over Press

Sparv känner Kanerva sedan ungefär tio år tillbaka. Kanerva gav i tiderna Sparv kaptensbindeln i U21-landslaget som historiskt tog sig till EM-slutspelet i Sverige 2009.

– Han gjorde ett fantastiskt jobb där och stöpte tidigt in mig i ledarrollen. Han såg potentialen i mig, jag fick en stor roll och mycket ansvar, och jag har mycket att tacka honom för.

– Markku är pålitlig, går aldrig bakom ryggen på dig och du vet att han alltid finns där om du behöver honom. Som tränare är han teoretisk och noggrann, och håller säkert längre palaver än många andra.

I tränarstaben har Kanerva sällskap av de assisterande tränarna Jonatan Johansson och Simo Valakari, samt målvaktstränaren Antti Niemi. En spännande konstellation, beskriver Sparv.

Diskussion om artikeln