Farliga batterier och svaga led-lampor till salu - finska köp- och säljsidor har dålig koll
Flera finländare säljer uppladdningsbara batterier som kan explodera, och som också har sämre kapacitet än utlovat. En köpare känner sig grundlurad. Hur svarar säljarna, myndigheterna och köp- och säljsidorna? Vad kan man egentligen lita på?
Yle Nyheter köpte nya uppladdningbara batterier av tre olika privatpersoner på Huuto.net och Tori.fi. Det handlar om batteritypen 18650, som används i allt från rakapparater och e-cigaretter till bärbara datorer och elbilar.
De påstådda kapaciteterna, som berättar hur länge batteriet borde hålla, var 6 000 milliamperetimmar (mAh), 9 800 mAh och 9 900 mAh. Siffrorna stod både i annonserna och på själva batterierna.
Problemet är bara att batteriexperter är övertygade om att man inte i dagens läge kan tillverka batterier med en kapacitet på mer än cirka 3 600 mAh.
Batteriexpert testar
Vi visade batterierna för Vesa Linja-aho, lektor i bilelektronik vid yrkeshögskolan Metropolia. Han kunde genast se att de var för lätta för att kunna vara så kraftfulla som det påstods. Ett snabbt test visade också att de var farliga.
– Det räcker med att de kortsluts i en minut för att de ska ta fyr. Hur det här sker beror på battericellen. Ett visst batteri kan explodera, flyga några meter gnistrande som en fyrverkeripjäs, medan ett annat bara kan börja brinna, kommenterar Linja-aho.

Han säger att batterierna saknar skydd mot kortslutning - trots att det står på dem att de har det. Eller så är skyddet så pass dåligt gjort att det inte fungerar.
– Problemet är att det står fel information på batterierna, och att användare därför kan komma att använda dem i oskyddade apparater, vilket verkligen inte är tryggt, påpekar Linja-aho.
De aktuella batterierna kan däremot användas utan risk i apparater som har inbyggt skydd mot kortslutning - till exempel i vissa bärbara datorer.
Jaktlag fick undermåliga batterier
I staden Ylöjärvi, 14 km väster om Tammerfors, har älgjägaren Paul Metsälä också märkt att laddningsbara 18650-batterier kan vara av dålig kvalitet om man köper dem av privatpersoner på nätet.
– Jag köpte många batterier, som jag trodde att skulle vara bra, till jaktlagets lampor, berättar han.
De såldes med kapaciteten 6 000 milliamperetimmar (mAh), men i och med att Metsälä är elektronikentusiast så lyckades han själv mäta den verkliga kapaciteten: 1000 mAh.
– Det känns som om jag har blivit lurad, fastän jag trodde att jag kände till en hel del, säger han.
Mot den här bakgrunden ber vi proffset Linja-aho testa kapaciteten på de batterier Yle Nyheter skaffade. Han mäter sedan i ett par timmar.
De testade batterierna är verkliga måndagsexemplar.
Batteriexpert Vesa-Linja Aho
– Det batteri som sades ha en kapacitet på 6 000 mAh hade i själva verket en kapacitet på cirka 500 mAh, vilket är skrattretande lite, kommenterar Linja-aho.
De två andra batterierna, som påstods vara närmare 10 000 mAh, var i verkligheten ännu sämre med kapaciteterna 50 mAh och 440 mAh.
– Man har tillverkat verkliga måndagsexemplar, med billigaste möjliga teknik, och sedan har man försett dem med fina etiketter.
Linja-aho tycker inte att sådana här produkter borde få säljas i Finland. Han menar att det handlar om både bedrägeri och vilseledande marknadsföring.
Han jämför den svaga batterikapaciteten med att sälja en mjölkförpackning på en liter men oväntat nog med bara en deciliter mjölk.
Importerade till EU
Batterierna verkar vara tillverkade i Asien och säljs till exempel på utländska webbplatser såsom Aliexpress och Ebay.
Där kan de kosta så lite som en euro, medan de kan säljas vidare för upp till tio euro på finländska köp- och säljsidor.
En av säljarna medger för Yle Nyheter att han har köpt ett större parti på Ebay, som han nu säljer på finländska Huuto.net. Han menar att han inte var medveten om att batterierna är farliga och att de har dålig kapacitet. Nu har han bestämt sig för att sluta sälja batterierna.
Samtidigt kommenterar en annan finländsk säljare att det saknar betydelse vad den verkliga batterikapaciteten är, eftersom han i annonsen bara citerar det som står på batteriet.
Säkerhets- och kemikalieverket Tukes påpekar ändå att den som importerar elektronik till EU och säljer vidare ansvarar för att produkten är säker och att den håller det den lovar.
– Det är olyckligt för konsumenterna att produkten inte motsvarar det som stod i annonsen. Här är det skäl att betona importörens ansvar, kommenterar Seppo Niemi, överinspektör på säkerhets- och kemikalieverket Tukes.
Tukes övervakar ändå inte batteriförsäljning mellan konsumenter, utan bara sådan försäljning som företag gör.
Officiell varning önskas
Men Vesa Linja-aho på yrkeshögskolan Metropolia önskar att myndigheten går ut och varnar folk för att köpa sådana här farliga batterier. Köparen Paul Metsälä är av samma åsikt.
Om Tukes faktiskt kommer att ta tag i fallet är oklart i det här skedet. Yle Nyheter har i alla fall skickat myndigheten de aktuella batterierna så att de kan granskas ytterligare vid behov.
Överinspektör Niemi håller redan nu med om att batterierna inte kan vara så bra som annonserna låter påskina.
– I samband med den här batteritypen är det nog så att om något låter för bra för att vara sant så är det också det, säger han.
Niemi tillägger att man kan köpa batterier som är försedda med kända varumärken, av pålitliga säljare. Till exempel på Huuto.net kan man kontrollera hurdan feedback säljaren har fått i samband med tidigare affärer.
Konsumentskyddslagen gäller ändå inte uppköp mellan privatpersoner. Därför är det skäl att vara extra noggrann. Om det blir oenighet mellan säljare och köpare är tingsrätten därför ofta den enda instansen som kan avgöra om köpet till exempel borde hävas. Och att dra någon inför rätta är inte helt billigt.
Också lampor säljs med bluffvärden
För den här nyheten köpte Yle Nyheter dessutom två led-lampor: en cykellampa via Tori.fi och en pannlampa via Huuto.net.
I annonsen står det att cykellampan har ett ljusflöde på 4000 lumen och att pannlampan har ett ljusflöde på 2 300 lumen. Mer vardagligt används också ordet ljusstyrka.
Lumen är enheten för mängden ljus som belysningen ger ifrån sig. Det här värdet påverkas inte av reflektorns yta eller av formen på ljuskäglan.
Tapio Kallasjoki som är ordförande vid Finlands ljustekniska sällskap lät testa lamporna vi köpte. Han kom fram till att cykellampan hade ett ljusflöde på 75 lumen (inte 4 000). Pannlampan uppmätes samtidigt till 92 lumen (inte 2 300).
Det här är att lura konsumenterna.
Tapio Kallasjoki, ordförande, Finlands ljustekniska sällskap.
Skillnaden mellan de påstådda och de uppmätta ljusflödena var alltså enorm.
– Det här är att lura konsumenterna. Om man väljer lampa på basis av lumenvärdet så går det lätt så att man köper fel produkt när värdet inte stämmer, kommenterar Kallasjoki.
Svårt att mäta
Få personer kan kontrollera ljusflödet. Det är nämligen inte helt lätt att mäta på ett pålitligt sätt.
Ett högre tal säljer bättre än ett lägre, så både tillverkare och säljare har en benägenhet att hellre uppge ett överdrivet tal. Kallasjoki rekommenderar därför att man håller sig till kända varumärken när man köper led-lampor.
– Ett känt varumärke har inte råd att ange värden som inte stämmer, påpekar han.
Ett annat knep är att endast köpa lampor av en pålitlig och etablerad aktör - till exempel en elektronikaffär eller en lampbutik.
Det får inte finnas farliga produkter på vår webbplats.
Sami Törmä, kommunikationsdirektör, Tori.fi
Överraskning för finska köp- och säljsidor
Vi meddelar både Huuto.net och Tori.fi om att batterier och led-lampor säljs på missvisande sätt på deras webbplatser.
– Vi har inte tidigare satt oss in i saken så det här är bra och intressant information, kommenterar Sami Törmä, kommunikationsdirektör på Tori.fi.
Han lovar att företaget ska stoppa försäljningen av farliga batterier via sin plattform. Att ange felaktig batterikapacitet är inte heller acceptabelt, säger han.
– Vi har många olika automatiska filter som hjälper oss att avgöra om vissa annonser borde godkännas eller inte, och nu ska vi skapa ett nytt filter på basis av den information vi har fått av er, kommenterar Törmä.
Törmä tillägger att också lampannonser med för stora lumenvärden ska flaggas i så stor utsträckning som möjligt, så att de kan förkastas. När det gäller lampor är det ändå inte alltid så lätt att veta vad som stämmer eller inte, utan att fysiskt testa produkten.
Kommunikationsdirektören berättar dessutom att Tori.fi så småningom kommer att informera sina kunder om de laddningsbara 18650-batterierna och led-lamporna, både på sin blogg och på sina hjälpsidor, för att öka medvetenheten.
Heikki Lempinen som är e-handelsdirektör på mediekoncernen Sanoma lovar för sin del att också Huuto.net ska bli bättre på att förkasta felaktiga batteri- och lampannonser.