Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förvirrande missförstånd kring nytt Ada och Glada-hus i Lovisa

Från 2016
Uppdaterad 13.12.2016 07:38.
ada och gladas hus i Lovisa 2016
Bildtext Filminspelningshuset finns nu i Kapellparken. Varför är ännu oklart.
Bild: Yle/Stefan Härus

Staden har inte köpt huset, som användes i filminspelningarna, ändå finns byggnaden nu på plats i Kapellparken. ”Kommunikationen inom staden har fallerat rejält”, säger utvecklingsdirektör Sten Frondén.

I Kapellparken i centrum av Lovisa står nu det stora Ada och Glada-huset. Så borde det inte vara. Åtminstone inte ännu. Inga officiella beslut om köp har nämligen fattats av staden.

Både lokal press och beslutsfattare i sociala medier går heta kring affären, som aldrig har gjorts enligt utvecklingsdirektör Sten Frondén.

- Allt tycks vara ett enda stor missförstånd, säger Frondén. Staden har blivit erbjuden att köpa huset, men ännu är inga beslut fattade. Frågan ska behandlas av fullmäktige på onsdag.

Det blåa huset har använts i de tre filmerna om Ada och Glada, som spelats in i Lovisa. Produktionsbolaget Zodiak är villigt att sälja huset åt staden för 7 000 euro.

Karta över platser i Lovisa där filmerna om Ada och Glada har spelats in.
Bild: Decirée Bruce

- Huset har förvarats på stadens depå. Vi har också fått in en offert för att flytta och bygga upp huset i Kapellparken. Nu ser det ut som om entreprenören på eget bevåg har flyttat huset till parken.

Varför, hur och med vems fullmakt vet utvecklingsdirektör Sten Frondén ännu inte. Innan fullmäktigemötet ska han utreda hela händelseförloppet.

- Det var på torsdagen som jag häpet noterade att den ju redan står där i parken, den där stugan. Kommunikationen inom staden tycks ha fallerat rejält. Avsikten har aldrig varit att resa den innan vi har beslut på ett köp av själva huset.

Frågan om staden ska köpa Ada och Glada-huset har behandlats av stadsstyrelsen, som föreslår för fullmäktige att ändra årets budget så att 20 000 euro kan användas för projektet.

Livligt möte väntas

Efter alla förväxlingar kring huset väntar sig nu fullmäktigeordförande Arja Isotalo, SDP, ett livligt möte.

- Vi kan nog vänta oss en het diskussion och många frågor kring hur det hela har gått till.

Från tidigare finns en mindre kopia av filmhuset vid Skeppsbron.

- Behöver vi faktiskt två Ada och Glada-hus i Lovisa? Kanske två är ett för mycket, säger Isotalo. Vi får se hur fullmäktige ser på frågan.