Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Roamingen blir inte helt avgiftsfri i EU – begränsningar i dataanvändningen kvarstår

Från 2016
Uppdaterad 12.12.2016 19:52.
Kvinna surfar på sin mobiltelefon.
Bildtext Det blir billigare men inte helt avgiftsfritt att surfa utomlands med mobilen.
Bild: Pixabay

Också i fortsättningen kommer det att finnas vissa begränsningar då det gäller dataanvändning i andra EU-länder än hemlandet. EU-länderna kunde inte enas om helt gratis roaming utan några som helst begränsningar eftersom det hade betytt stora förluster för telekombolagen. Istället sätts nu ett tak på hur mycket kunderna får surfa avgiftsfritt i utlandet.

Enligt EU-kommissionens ursprungliga förslag skulle konsumenterna betala samma taxa för data, telefonsamtal och sms när de reser i andra EU-länder som hemma. Med andra ord skulle alla extra avgifter för roaming slopas i EU från och med den 15 juni 2017.

I juni nästa år blir det visserligen billigare att surfa inom EU. Men det kommer även i fortsättningen att finnas begränsningar i hur mycket man får surfa utan extra kostnader på semesterresorna.

Förslaget om gratis och obegränsad roaming stötte på patrull och istället kom EU-länderna i måndags överens om en kompromiss som man kallar för ”rättvis användning”.

Vad betyder det för den finländska konsumenten?

Den slutliga kompromissen som EU-länderna godkände i måndags baserar sig på en invecklad formel. Dessutom är det ännu oklart vad det slutliga pristaket för operatörerna blir.

Det här exemplet är utgående från EU-kommissionens uträkning.

Finländaren Kalle betalar 35 euro per månad för sitt abonnemang. Med abonnemanget får han ringa, skicka sms och surfa med sin mobil obegränsat i Finland. Från juni när Kalle åker utomlands får han fortsättningsvis ringa och sms:s utan att betala extra kostnader.

Däremot kan Kalle inte surfa obegränsat med mobilen på sina utlandsresor, utan Kalles dataanvändning utomlands skulle begränsas till 8 GB per månad. Använder han mer data än 8 GB per månad under sin utlandsresa börjar operatören ta ut extra avgifter, de ska ändå vara lägre än de nuvarande roamingkostnaderna.

Ministerrådet, som representerar EU-länderna, föreslår däremot ett högre pristak än kommissionen. Det skulle innebära att Kalles fria dataanvändning utomlands per månad begränsas till 5-7 GB per månad.

Pristaket för operatörerna ännu öppet

EU-kommissionen föreslog för några år sedan att roamingkostnaderna skulle försvinna helt och hållet. I höstas kom kommissionen med ett nytt förslag enligt vilken nätsurfandet i andra EU-länder än hemlandet kan begränsas till 90 dagar i året. Men efter högljudda protester drogs förslaget tillbaka.

Istället blir det nu en begränsning på dataanvändningen.

- Det är bra att det blir begränsningar på dataanvändningen utomlands. Att få surfa utan extra kostnader utomlands är inte hållbart. Däremot hade vi hoppats på ännu större begränsningar, konstaterar Matti Eloholma, direktör för konsumentabonnemang vid Sonera.

En helt obegränsad avgiftsfri dataanvändning utomlands hade inneburit stora förluster för de europeiska telekombolagen.

Den konsultativa tjänstemannen Sini Wirén på Kommunikationsministeriet säger att Finland inte kan vara nöjd med det slutliga beslutet som togs efter omröstning i Bryssel på måndagen.

- Nu är det viktigt att pristaket för operatörerna blir så lågt som möjligt, säger Sini Wirén vid Kommunikationsministeriet.

EU-kommissionen, EU-parlamentet och medlemsländerna förhandlar som bäst om det slutliga pristaket som operatörerna ska betala.

EU-kommissionen föreslår 0.85 cent/MB medan ministerrådet flaggar för 1 cent/MB.

- Det här båda förslagen är alldeles för höga, konstaterar Matti Eloholma, direktör på Sonera.

Finland har idag en av EU:s billigaste abonnemang och om pristaket blir högt kan det finnas ett tryck på att höja kostnaderna vilket skulle drabba konsumenterna. Länder med dyra abonnemang förespårkar däremot högt pristak.

Enligt EU:s beslut kan telekombolagen kräva att konsumenten ska bestyrka att hon eller han har starka band till det land där abonnemanget är köpt.

Telekombolagen befarar ändå att dataabonnemangen kan missbrukas. Till exempel att finländska billiga abonnemang som erbjuder obegränsat datasurfande börjar säljas via mellanhänder i andra EU-länder där nätsurfandet är dyrare.

Diskussion om artikeln