Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är siktet inställt på EM 2020 – Kanerva: Ett drömuppdrag

Från 2016
Uppdaterad 13.12.2016 10:19.
Markku Kanerva, nytillträdd förbundskapten, december 2016.
Bildtext Markku Kanerva har skrivit under ett treårigt kontrakt som landslagslots.
Bild: All Over Press

Efter många år som assisterande tränare och tillfällig ersättare får Markku Kanerva en rejäl chans som Finlands förbundskapten i fotboll. Den färska chefstränaren ska ändra på åtminstone en sak: resultaten.

– Det känns härligt, lyder Markku Kanervas första kommentar i Yle Sportens intervju.

I snart sex års tid har Kanerva jobbat i landslagets tränarstab. För det mesta som assisterande tränare under först Mixu Paatelainen och senast Hasse Backe, men hösten 2015 fick han i och med Paatelainens avsked axla huvudansvaret i fyra EM-kvalmatcher – och skramlade ihop åtta poäng.

– Jag har fått pröva mina vingar under årens lopp och erfarenheterna därifrån gav mig tro att jag är redo för den här utmanande uppgiften. Ett drömuppdrag för en finländsk tränare att få ta över flaggskeppet.

– Nu får jag chansen att mer långsiktigt utveckla laget i åtminstone tre års tid. Vi hoppas att det här ger arbetsro och att det inte stannar vid tre år, utan att Finland spelar i EM 2020, säger Kanerva.

”Ett långt projekt”

Bollförbundets ordförande Pertti Alaja konstaterar att det tydliga målet för Kanervas landslag är EM-slutspelet som arrangeras runtom Europa sommaren 2020.

– ”Rive” var vårt förstaval och vi är glada över att han tog emot uppdraget, kommenterade Alaja valet i en intervju på förbundets webbplats.

Pertti Alaja, Hasse Backe.
Bildtext Pertti Alaja (t.v.) bytte ut Hasse Backe mot Markku Kanerva.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Hasse Backe fick sparken på grund av de grusliga resultaten under det gångna året. Finland förlorade nio matcher och tog inte en enda seger på elva försök.

Det pågående VM-kvalet har hittills resulterat i en poäng på fyra matcher. På vad som nu kommer att ändra är svaret klart.

– Åtminstone resultaten, det utgår vi ifrån, säger Kanerva. Det här är ett långt projekt och siktet är inställt på EM 2020, vilket förstås inte betyder att vi inte skulle vara ute efter poäng i de återstående VM-kvalmatcherna.

– Jag vill ändra på en del små detaljer. Det gäller att maximera förberedelserna och ha en så bra kontakt med spelarna som möjligt. Det är otroligt viktigt att vi förmedlar våra tankar till spelarna i deras vardag.

Tränarstab med diger spelarbakgrund

Kanerva anser sig ha en bred kunskap om den inhemska ligan och de potentiella landslagsspelarna däri. Som assisterande tränare valde han Simo Valakari och Jonatan Johansson, medan Antti Niemi fortsätter som målvaktscoach.

Alla tre är tidigare landslagsspelare – precis som Kanerva, 52, själv – och hämtar med sig värdefull rutin.

Markku Kanerva, oktober 2015.
Bildtext Markku Kanerva är utan förluster som förbundskapten.
Bild: All Over Press

– Alla tre är väldigt rutinerade även internationellt och spelarna känner till det, vilket kanske hjälper att ingjuta respekt, men det viktiga för mig är deras färdigheter som tränare, säger Kanerva.

– De är lite annorlunda som personer, men alla tre kommer överens med spelarna och alla tre kan också ifrågasätta mina beslut.

Vill spela vinnande fotboll

Under Kanervas senaste, förlustfria sejour som huvudansvarig matchade han i första hand Finland med en 4-4-2-uppställning. Det är en möjlighet även nu.

– Jag gillar 4-4-2 men inget är bestämt. Laget har visat att de kan anpassa sig med flera olika formationer och mycket beror på motståndaren samt vilka spelare som är tillgängliga.

– Vi går in för att spela en vinnande fotboll. Det låter som en kliché, men det gäller att maximera kapaciteten och potentialen som finns i laget.

Roman Eremenko, Norge-Finland, mars 2016.
Bildtext Kanerva är utan den kokainavstängda stjärnspelaren Roman Eremenko i två års tid.
Bild: All Over Press

Roman Eremenko är avstängd i två år, hur ska ni klara er utan honom?

– Vi klarade oss utan Roman Eremenko också förra hösten, svarar Kanerva.

– Förstås, han är en väldigt bra och viktig spelare för landslaget, men det som har hänt har hänt och vi får vänta och se vad som händer när han kommer tillbaka.

Finlands VM-kval fortsätter borta mot Turkiet den 24 mars 2017.

Diskussion om artikeln