Schüller: Ett landslag måste alltid nå resultat
Inte är det ju direkt nån stor chock, kommenterar landslagsspelaren Rasmus Schüller nyheten om att Hasse Backe fått sparken som Finlands förbundskapten. Nu hoppas Schüller på en liknande självförtroendeinjektion som hösten 2015.
Hasse Backes framtid vid Finlands landslagsroder har diskuterats längs med hela hösten. På måndagen kom det väntade beskedet – svensken sägs upp med omedelbar verkan.
Efter ett beckmörkt landslagsår med nio förluster och två kryss på elva landskamper kom nyheten inte som någon överraskning för Rasmus Schüller.
– Det är alltid synd när en tränare sparkas, men vi vann inte en enda match på ett helt år, så inte är det ju direkt nån stor chock, säger Häckens mittfältare till Yle Sporten.
”Svårt att byta ut spelare”
Schüller menar att flera orsaker bidrog till de svaga resultaten under Backes ledning. Landslagskollegan Tim Sparv understryker spelarnas ansvar i djupdykningen – och Schüller håller med.
– Absolut är ansvaret stort också för spelarna. En tränare kan bara göra så mycket, det är spelarna som i sista hand ska ut på planen och nå resultat, och det har vi inte gjort.
– Samtidigt är det ofta tränaren som får bära ansvaret när resultaten uteblir, och speciellt i ett landslag är det ganska svårt att byta ut spelare. Då blir den naturliga lösningen att sparka tränaren.
Den mångåriga anfallsstjärnan Mikael Forssell är inne på samma linje. Han säger till Yle Urheilu att Backe inte lyckades förverkliga sina visioner i Finland.
– Resultaten talar för sig. Tyvärr uppnådde inte landslaget den framgång som man hade hoppats. Fotboll är en rå gren, säger Forssell.
– Hans idéer lät väldigt bra, men utförandet, sättet laget såg ut på planen – där förväntar vi oss en förbättring.
Analytisk ersättare
Backe ersätts nu av den tidigare assisterande tränaren Markku Kanerva som verkat inom landslaget sedan 2011. Före det lotsade han Finland till U21-EM i Sverige.
– Det känns på sätt och vis som ett naturligt val, säger Schüller. ”Rive” kan den finska fotbollen ut och in, och har gjort väl ifrån sig på posten också tidigare, så jag tror det blir bra.
– Som tränare är han analytisk. Han organiserar ofta laget med utgångspunkt i försvarsspelet. Han har tagit med sig grundidéerna som gav resultat i U21 och byggt sitt spel kring det. Han har ofta kört med 4-4-2, men vi får nu se vad det blir för taktik.
Kanerva axlade huvudansvaret i fyra EM-kvalmatcher hösten 2015. Efter att Finland missat chansen till EM-slutspelet 2016 och Mixu Paatelainen fått sparken, inledde Kanerva en framgångsrik sejour som innehöll två segrar och två kryss.
– Han kom in i en situation som passade laget väldigt bra. Det blev lite friare efter att vi missat avancemang och Mixu fick gå, vi spelade bara för vår heder och fick en självförtroendeinjektion genom det.
”Ett landslag måste få resultat”
Nu hoppas Schüller på en liknande injektion.
Såväl Kanerva som Bollförbundets ordförande Pertti Alaja har redan slagit fast att EM 2020 nu är huvudmålet, men Schüller betonar ändå betydelsen av det pågående VM-kvalet, där Finland hittills samlat en poäng på fyra matcher.
– Nästa match är alltid viktigast. Ett landslag måste alltid nå resultat, det är så man mäter hur man lyckats och det var också därför Hasse fick gå, konstaterar Schüller.
– Vi måste gå in för att vinna varenda match under återstoden av VM-kvalet och ta så många poäng som möjligt, via det sker också en utveckling för framtiden och framtida kval.