Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Civila utsätts för "grymheter" under sista striderna om Aleppo

Från 2016
Uppdaterad 13.12.2016 07:03.
Syriska civila flyr områden i Aleppo som nyligen har fallit i regimens händer till säkrare områden.
Bildtext Civila flydde ännu igår i stora mängder från de nyintagna områdena i Aleppo. Nu uppges bombningarna vara så häftiga att ingen vågar ta sig ut i det krympande rebllelkontrollerade området.
Bild: EPA/STRINGER

Civila i ett allt mindre område bombas utan uppehåll då regimen uppger sig vara några ögonblick från seger. Regimtrogna miliser rapporteras ha dödat hundratals civila i nyintagna bostadsområden.

De sista rebellpositionerna är nära att kollapsa och den syriska armén är bara några ögonblick från slutlig seger i Aleppo, meddelar den syriska armén natten till tisdag.

De rebellgrupper som fortfarande gör motstånd i staden håller nu bara några bostadsområden mitt i staden.

Den syriska statliga TV:n har redan börjat visa bilder på vad som sägs vara dansande Aleppobor som firar arméns seger.

Samtidigt som armén uppger att den fyra år långa kampen om Aleppo snart är över kommer allt fler rapporter om mord på civila från områden som nyligen har fallit i regimstyrkornas händer.

Grymheter mot civila

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har utryckt sin ilska över rapporterna om grymheter som begås mot civila under de sista striderna om Aleppo.

Det kommer allt fler rapporter om att flyende civila mördas och utsätts för andra brott i de områden som tagits över av regimstyrkor sedan i söndags.

Enligt vittnesmål ska upp till 200 civila, bland dem kvinnor och barn, ha avrättats summariskt av miliskrigare som lyder under den syriska regimen.

Enligt vittnen verkade milismedlemmarna vara utländska, vilket tyder på att de kan höra till någon av de miliser som Iran har skickat för att strida för regimen i Syrien.

- Medan vi inte kan bekräfta rapporterna med oberoende källor är generalsekreteraren mycket upprörd och djupt oroad, och har framfört det till de relevanta parterna, sade Bans talesperson Stephane Dujarric.

FN:s humanitära chef för Syrien twittrade att han anser Ryssland och regimen ansvara för alla eventuella grymheter som nu utförs av regimtrogna styrkor i Aleppo.

Döda ligger längs gatorna

Det allt mindre området rebellerna kontrollerar bombas utan uppehåll och de tusentals civila som är kvar i området har ingenstans att fly.

Vittnen inne i staden beskriver hur hundratals människor har trängt in sig i källare eller i byggnader som är mindre skadade och säkrare att vistas i.

De beskriver hur människor inte längre vågar gå ut för att hjälpa skadade och bära undan de döda då bombningarna är så intensiva.

De skadade uppges ska ligga bland de döda ute på gatorna där bomberna har slagit till.

Vita hjälmarna, den frivilliga räddningsorganisationen, uppger att åtminstone tiotals men troligen flera hundra människor sitter fast under kollapsade byggnader.

På grund av bombningarna och striderna finns ändå ingen möjlighet att hjälpa dem.

Den amerikanska journalisten och dokumentärfilmaren Bilal Abdul Kareem, som har suttit fast i Aleppo sedan regimen igen lyckades belägra rebellerna i somras, skrev på Twitter vad han trodde kunde vara hans sista meddelande under måndag kväll.

- Kanske mitt sista meddelande från östra Aleppo. Regimstyrkorna närmar sig och bunkerbomberna regnar ner, skrev Kareem och hänvisade till de bomber som är tillverkade för att förstöra bunkrar och som orsakar extremt stor skada på vanliga bostadshus.

Diskussion om artikeln