Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill utnämna oljemannen Tillerson till utrikesminister

Från 2016
Rex Tillerson och Vladimir Putin sitter bredvid varandra.
Bildtext Rex Tillerson har under sin tid som vd för ExxonMobil knutit många affärsband till Ryssland och också nära personliga band till president Vladimir Putin och hans närmaste krets.
Bild: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL

Donald Trump vill utnämna olje-vd med nära personliga band till Vladimir Putin till utrikesminister. Rex Tillerson kan möta motstånd också bland republikanerna i senaten.

USA:s blivande president Donald Trump tänker utnämna oljechefen Rex Tillerson till utrikesminister, uppger flera källor inom hans övergångsadministration.

Tillerson har räknats bland kandidaterna för utrikesministerposten en relativt kort tid, men verkar nu ha övertygat Trump.

Tillerson har jobbat inom oljebranschen i tiotals år, bland annat som verkställande direktör för Exxon.

En del ledamöter i senaten väntas motsätta sig Tillerson då han anses ha mycket varma relationer till Rysslands president Vladimir Putin.

- Tillersons relation till Putin är oroväckande för mig. Putin är en skurk, en mobbare och en mördare och de som beskriver honom som något annat är lögnare, sade republikanska senatorn John McCain till Fox News.

Tillerson har tidigare talat för att häva sanktionerna mot Ryssland över annekteringen av Krim då han säger att de är skadliga för amerikanska affärsintressen.

Utnämningen kan blockeras om tillräckligt många republikaner ställer sig på tvären och mycket tyder på att just utrikesministerposten kan vara en utnämning som kommer att bli föremål för kamp i senaten.

Ville tortera kritikern Romney

Den tidigare republikanska presidentkandidaten Mitt Romney meddelade tidigare att han hade fått besked om att han inte kommer att utnämnas till utrikesminister, vilket verkar bekräfta uppgifterna om Tillerson.

Romney uppgavs vara en av förhandsfavoriterna till posten. Trumps stab ska ändå ha befarat att Romneys tidigare kritik riskerade att skada Trumps popularitet om han fick posten.

En annan nära rådgivare till Trump erbjöd ändå en annan teori om hela processen kring Romney.

Donald Trump och Mitt Romney.
Bildtext Mitt Romney kallades snabbt för kappvändare efter att han snabbt nappade på Trumps signaler om att han kunde bli utrikesminister.
Bild: EPA/JOHN ANGELILLO/POOL

- Trump intervjuade Romney för utrikesministerposten bara för att tortera honom i offentligheten, uppgav Roger Stone.

Enligt Stone var Trumps motiv för att lyfta fram den tidigare kritikern Romney att Trump ville hämnas genom att kunna förödmjuka honom offentligt.

Romney fick hård kritik för att ha vänt kappan för vinden efter den mycket skarpa kritiken Trump fick under valkampen.

Stone har ingen officiell roll i Trumps övergångsstab och det är oklart om han har haft insyn i utnämningsprocessen eller om han spekulerar utgående från den långa, nära relation han har haft till Trump.

Perry energiminister?

Källor inom Trumps stab ska nu också bekräfta att den tidigare Texas-guvernören Rick Perry utnämns till energiminister.

Perry har precis som Trump stött olje- och kolindustrin och har förespråkat slopandet av miljölagstiftning som reglerar industrins verksamhet.

Han har bland annat förespråkat att olje- och gruvbolagen skulle få utvinna resurser i naturskyddsområden och till och med i nationalparker.

Rick Perry (R)
Bildtext Rick Perry försökte bli republikanernas presidentkandidat men en rad tabbar under kampanjen sänkte hans kampanj rätt snabbt.
Bild: EPA/MIKE NELSON

Perry försökte bli republikanernas presidentkandidat år 2012 men lyckades inte nå täten bland kandidaterna.

Skjuter upp intressekonflikter

Om Donald Trump rapporteras också att han skjuter upp sin redogörelse för hur han ska hålla sina affärsintressen och presidentposten åtskilda.

Det var tänkt att Trump på torsdag skulle berätta hur han tänker undvika intressekonflikter, men offentliggörandet skjuts fram till januari.

Hittills har Trump gett varierande uppgifter om hur han tänker göra med sina företag.

Trumps vaga besked har lett till kritik om att Trump kan låta sina affärer påverka hur han sköter handel- och finanspolitik.

Kritiker har också befarat att de stora infrastrukturprojekt Trump har utlovat, kan komma att gynna byggbolag som har band till Trumps företag och hans familj.