Folktingets Markus Österlund om jourreformen: En svart dag i Finlands historia
Riksdagen röstar på tisdag förmiddag om den nya sjukhusjourreformen där Vasa centralsjukhus förlorar sin heltäckande jour. Markus Österlund frågar sig om det ska krävas dödsfall innan regeringen inser vad den gör.
Riksdagens behandling av jourreformen drog ut på tiden och avbröts natten mellan måndag och tisdag.
Då frågan igen kommer upp till behandling i plenum på tisdag tyder allt på att regeringens förlag går igenom och att den så kallade 12+1 lösningen, där Vasa centralsjukhus får behålla sin tvåspråkiga omfattande jourverksamhet inte blir av.
- Jag måste erkänna att jag både är arg och besviken. Den nonchalans som regeringen visar i frågan är unik, säger Markus Österlund, sekreterare vid Svenska Finlands Folkting.
Österlund är inte hoppfull om att jouren vid Vasa centralsjukhus skulle räddas i riksdagens omröstning. Förslaget med 12 joursjukhus segrar troligtvis.
- Det finns förutsättningar för att det här kommer att bli en svart dag i Finlands historia, att man medvetet kommer att rösta igenom en lag som innebär sämre vård för svenskspråkiga.
"Strider mot grundlagen"
Social- och hälsovårdsutskottet beslöt på måndag eftermiddag att stöda regeringens linje och lägga ansvaret för den svenska jourvården på Seinäjoki. Troligtvis kommer regeringens förslag också att röstas igenom i riksdagen.
- Jag tycker det är viktigt att alla riksdagsledamöter som röstar för den här lagen ska veta att de röstar för en lag som förkastar rättigheterna till jämlik vård, som fastställs i grundlagen.
I regeringens jourreform sägs det att patienter ska ha rätt att tala svenska då de kommer till akutvården. Österlund frågar sig ändå vad som händer efter akutvården, om patienten tas in på det finskspråkiga sjukhuset i Seinäjoki.
- Betyder det att man inte ska få svensk vård på sjukhusets andra avdelningar? Det skulle definitivt gå emot grundlagen.
Hur tänker Folktinget agera om regeringens reform går igenom?
- Det är helt självklart att vi inte kommer att nöja oss med det här. För det första är det viktigt att alla instanser blir medvetna om vad som håller på att ske, allt från regeringen, riksdagen och presidenten. Det här är en fråga som vi måste diskutera bland annat med folktingets ordförande Thomas Blomqvist och vår ledning.
Enligt förslaget är det regeringen som ska följa upp att det finns vård på svenska. Om den svenska vården misslyckas är det också regeringen som ska vidta åtgärder.
- Jag undrar hur många människor som ska få fel vård och fel diagnos i Seinäjoki. Kommer det att behövas dödsfall innan regeringen vidtar åtgärder?
Markus Österlund intervjuades av Peik Österholm.
Varför stormar det kring jouren i Vasa? Vi förklarar i sex punkter
Häng med i svängarna om svenska, Seinäjoki och språkprincip.