Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen fortsätter behandla jourreformen - frågan inte tillbaka till grundlagsutskottet

Från 2016
Uppdaterad 13.12.2016 13:52.
Röda Korset
Bild: Yle/Roger Källman

Riksdagen fortsätter behandla jourreformen klockan 14 i dag. Oppositionens förslag att sända tillbaka jourreformen till grundlagsutskottet röstades ner.

Riksdagen röstade omkull oppositionens förslag att skicka tillbaka jourreformen till grundlagsutskottet.

Förslaget kom från riksdagsledamot Joakim Strand (SFP). Hans förslag stöddes av 65 ledamöter, men 94 ledamöter var emot och ville fortsätta behandlingen av jourreformen.

Riksdagen fortsätter behandla Social- och hälsovårdsutskottets förslag om jourreform i dag, tisdag, klockan 14. Då ska riksdagen först diskutera ändringen av social- och hälsovårdslagen samt statsandelar för basservice. Senare på eftermiddagen ska riksdagen rösta om samma frågor.

Joakim Strand
Bildtext Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) föreslog att jourreformen skulle remitteras tillbaka till grundlagsutskottet.
Bild: Yle/Roger Källman

Het debatt

Riksdagen debatterade livligt jourreformen fram till midnatt i går, måndag. Talmannen avbröt behandlingen efter att SFP lade fram sitt förslag om att sända frågan tillbaka till grundlagsutskottet.

Joakim Strand och SFP ville ge grundlagsutskottet en chans att ur en språklig synvinkel syna Social- och hälsovårdsutskottets förslag till jourreform.

Vad handlar det om?

Social- och hälsovårdsutskottets förslag handlar om att skapa tolv omfattande högkompetenta joursjukhus. Förslaget innebär att fler centralsjukhus tvingas slopa sina omfattande jourer.

Vasa centralsjukhus är ett av dem - men konsekvenserna kan bli stora. Ungefär en tredjedel av finlandssvenskarna ska i fortsättningen åka till Seinäjoki när de behöver omfattande jourvård.

Rädslan är att Seinäjoki inte ska klara av att erbjuda omfattande jourvård på svenska. Social- och hälsovårdsutskottet har försökt trygga detta, men SFP och de andra oppositionspartierna är inte övertygade.

Svart dag för svenskan i Finland?

Folktingets sekreterare Markus Österlund säger till Svenska yle att regeringen visar unik nonchalans vad gäller möjlighet till vård på svenska.

- Det finns förutsättningar för att det här kommer att bli en svart dag i Finlands historia, att man medvetet kommer att rösta igenom en lag som innebär sämre vård för svenskspråkiga.

De omfattande jourerna ska ta hand om speciellt krävande patienter som behöver specialiserad sjukvård. Patienter som inte är så illa däran kan också i framtiden vårdas vid Vasa centralsjukhus.

Riksdagen fortsätter behandla jourreformen kl 14. Svenska Yle sänder debatten direkt på arenan och på Svenska.yle.fi.

Artikeln uppdaterad den 13.12.2016 kl 12:58. Den felaktiga hänvisningen "i dag, måndag", ändrad till korrekta "i dag, tisdag".

Diskussion om artikeln