Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ungdomsserien Skam nu tillgänglig i Finland

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 14:24.
Eva, Sana, Chris och Vilde i norska dramaserien Skam.
Bildtext Eva, Sana, Chris och Vilde i norska dramaserien Skam.
Bild: NRK

Den norska ungdomsserien Skam har gjort monumental succé i hela Norden. Nu finns den äntligen tillgänglig på Arenan.

Kritikerna har varit eniga sedan start: Skam är något utöver det vanliga. Serien har bland annat kallats världens bästa ungdomsserie, och tittarsiffrorna talar sitt tydliga språk. När första avsnittet av säsong tre släpptes i Norge i oktober i år sågs det av nästan en halv miljon människor under det första dygnet.

I Skam får vi följa en grupp ungdomar vid Hartvig Nissen gymnasiet i Oslo. Deras vardag kretsar kring kärlek, svek, vänskap och fest. Det är en skildring av ungdomslivet med allt vad det kan innebära.

I första säsongen är det karaktären Eva som står i fokus. Hon har precis börjat gymnasiet och känner sig rätt ensam och borttappad.

Relationen till pojkvännen Jonas är inte helt problemfri och pressen på att skapa ett stort socialt nätverk är stor. Eva får också erfara att de egna värderingarna ibland får ge vika när det handlar om populäritet och att klättra i rang.

I säsong två skiftar sedan fokus till Evas kompis Noora och i den tredje säsongen (som ännu inte är tillgänglig i Finland) är det 16-årige Isak som blir den nya huvudkaraktären.

Eva och Jonas i norska dramaserien Skam.
Bildtext Jonas och Evas relation är inte alltid helt problemfri.
Bild: NRK

Hög igenkänningsfaktor

Att serien haft så stor genomslagskraft anses bero på flera olika saker. En av dem är att man utgått från djupintervjuer med 16-åriga tjejer och låter deras verklighet bilda utgångspunkten för serien.

Det här kallas NABC-metoden (needs/approach/benefit/competition) och har utvecklats vid universitetet i Stanford.

Seriens skapare och manusförfattare Julie Andem har i mån av möjlighet försökt undvika att marknadsföra serien på traditionellt vis. I stället bestämde hon sig för att ta till sociala medier – målgruppens plattformer.

I den här strategin ingår också att tittarna har en möjlighet att följa karaktärerna via deras fejkade konton på sociala medier mellan avsnitten.

När jag förklarade att jag spelar med i en tv-serie och att det är min rollkaraktär trodde han inte på mig.

Josefine Pettersen

Skådespelarnas roll i offentligheten är minimal och de har knappt gett några intervjuer alls. Med undantag av i höstas när Fredrik Skavlan fick chansen att tala med 20-åriga Josefine Pettersen som gestaltar Noora.

Under intervjun berättade hon bland annat om en gång när hon blev utkastad från krogen på grund av serien.

- Jag gick ut på en bar med två väninnor och satt där med en öl i handen. Då kom det en vakt och bad mig följa med. Han uppmanade mig att visa ID och när jag gjorde det sa han att han vet att det är falskt eftersom han fått in så många tips av folk som sagt att jag är 16 år och heter Noora. När jag förklarade att jag spelar med i en tv-serie och att det är min rollkaraktär trodde han inte på mig. Han ringde polisen och jag fick svara på en massa frågor om mig själv. Herregud tänkte jag, kan ni inte bara googla mig?, säger hon under intervjun.

Tredje säsongen av Skam visas som bäst i Norge. I dag dyker både säsong ett och två upp på Arenan.

Du ser ut som en slampa - Spela upp på Arenan