Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Främst kvinnor vill bli stödpersoner

Från 2016
Sari Somppi
Bildtext Sari Somppi söker efter empatiska personer som går att lita på.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Vill du hjälpa personer som blivit utsatta för brott? Som stödperson hjälper du brottsoffer ända från polisanmälan till rättegång.

Att göra polisanmälan, fixa jurist och gå igenom en rättegång kan vara en svår sak att ta sig an alldeles ensam ifall man blivit utsatt för ett brott. Därför finns stödpersoner – helt vanliga människor som ibland bara med sin närvaro ger ett välbehövligt stöd för ett brottsoffer. Vid årsskiftet ska Brottsofferjouren i västra Finland börja utbilda nya stödpersoner på svenska i Vasa.

- Vi söker empatiska människor som är bra på att lyssna. Det är också viktigt att inte ha egna trauman, alltså att man bearbetat sitt eget liv, säger Sari Somppi som är regionchef på Brottsofferjouren i Vasa.

Stödpersonerna ska inte vara rädda av sig utan våga ge sitt stöd till personer som kan ha varit med om ganska tuffa saker. Det är också viktigt att stödpersonen har tid för verksamheten.

- Det är viktigt att man inte är allt för involverad i en massa andra grupper. En rättegång kan komma plötsligt och brottsoffren kanske kommer på först en vecka före rättegång att de vill ha stöd, så man måste vara flexibel, säger Sari.

Mest kvinnor som vill hjälpa

Brottsofferjouren har fått in många ansökningar av personer som vill bli stödpersoner, men det är främst kvinnor som tagit kontakt. Varför det är så här vet Sari inte, men det är lite konstigt eftersom det är tvärtom ute i Europa – där är det främst män som vill vara stödpersoner.

- Kanske det har något med kulturen att göra, att män inte vågar söka sig hit på samma sätt. Men visst har vi också män som sökt och det är viktigt att de gör det, för vi måste komma ihåg att män också blir utsatta för brott. Jag skulle uppmana fler män att söka till tjänsten, säger Sari.

Stödpersonen är med hela vägen

En stödperson är med under hela rättsprocessen, från polisanmälan till rättegång. Men det är inte bara att hoppa med i en stödgrupp. Först måste du ansöka, sedan blir du kanske uppringd, och sedan följer ännu en intervju. Blir du utvald får du gå en 50 timmar lång kurs.

- Vi går igenom hela rättsprocessen och vad den betyder, olika brott som till exempel sexualbrott och relationsvåld, och även den traumatiska krisen som brottsoffret går igenom.

Stödpersonerna får också besöka tingsrätten och polisstationen för att bekanta sig med polisens arbete. Här under kan du kolla in Brottsofferjourens egen video som beskriver hela straffprocessen.

Det viktigaste för stödpersonen är att kunna lyssna och bara vara där för offret, men hen kan också hjälpa till på flera olika områden. Kursen ger kunskaper om rättsprocessen och hur man till exempel ansöker om besöksförbud.

- Stödpersonen kan vara med och leta efter en jurist, man kan besöka rättshjälpsbyrån tillsammans och så är man med vid rättegången där man sitter bredvid som ett stöd.

Relationsvåld är vanligast

De vanligaste brotten som en stödperson kan komma i kontakt med handlar om relationsvåld, alltså våld inom en relation. Sari berättar att sexualbrotten också har ökat. Men även andra sorts brottsoffer kan fråga efter en stödperson.

- Det kan handla om att någon stulit ens plånbok och man vill prata om det. Olika personer söker stöd för olika saker.

Det är viktigt att offret kan lita på sin stödperson, och det är också därför som rekryteringsprocessen är viktig.

- Vi vill ha sådana personer vi känner att vi kan lita på, säger Sari.

Blev du intresserad? Då ska du kontakta handledaren Nina Jansson.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln