Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brittisk tidning: Glöm danska "hygge" - Finland är det nya välfärdscentret

Från 2016
Uppdaterad 13.12.2016 12:24.
Bastubadande man.
Bild: Meri Herttua/Yle24

Den brittiska tidningen Evening Standard skriver i en artikel som publicerades på måndagen om hemligheten bakom finländarnas välmående.

I den omfattande artikeln uppmanar redaktören folk att glömma danska ”hygge” (ungefär mys) och istället söka välbefinnande i den finländska kulturen.

Tidningen skriver att Finland i många statistiska mätningar är i den absoluta toppen i världen.

Det första steget till finskhet är enligt artikeln den okomplicerade inställningen till livet och det måttfulla levnadssättet - i Finland går man inte till ytterligheter.

Hälsosam kost och "arktisk superfood"

Efter att man tagit till sig den enkla och jordnära attityden, bör man rikta uppmärksamheten mot den egna kosten. En hemlighet bakom finländarnas välmående är nämligen att man äter bra saker i Finland. Färsk fisk, grönsaker och råg utgör kärnan i det finländska köket.

I artikeln påminner man om att britterna bara kan drömma om det finländska klimatet. Redaktören anmärker att man måste vara idérik för att kunna följa den finländska kosten i Storbritannien. Det lönar sig att byta det rostade brödet till rågbröd och laxen till strömming, skriver redaktören.

Ett annat alternativ är att som mellanmål mumsa i sig ”arktisk superfood” i form av lingon, brännässlor och tranbär.

"Finländarna har ren och fin hy"

Före artikeln börjar göra reklam för olika hudvårdsprodukter, skriver redaktören att finländarna har ren hy och klara ögon. Utöver kosten kan det enligt redaktören ha att göra med miljövänligheten (redaktören skriver att 90 procent av finländarna återvinner burkar och flaskor) - och såklart på bastur.

Stränderna i Helsingfors är enligt artikeln fulla av bastur. En finländare bosatt i London höjer bastubadandet till skyarna i artikeln. Att sitta naken i en 80-gradig bastu känns samtidigt både primitivt och befriande. I synnerhet om man har med sig en bastukvast och mellan varven antingen tar ett dopp i sjön (på sommaren) eller rullar runt i snön (på vintern).

Jussi Virkkunen, Yle uutiset / Linn Karlsson

Diskussion om artikeln